Paradigmer og ulike kultur i psykisk helsetjeneste

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Behandling i en kommune – hva er det?
Advertisements

Pasient- og brukerombud i Hordaland Rune J. Skjælaaen
Videreutvikling og ny organisering
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Om barn og unges mulighet for medvirkning
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Bedringsprosesser slik de leves i hverdagslivet
Kritiske røster Ensidig fokus på forskningsbasert kunnskap
Samhandling for barn: status •Ikkje systematisk samhandling •Store forskjellar mellom •- kommunar og fagområde ( i bruk av spesialist-tenester og ønskje/vilje.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Lederkonferansen 2011 Sandefjord Norsk psykologforening ”Hvor relevant er egentlig psykologprofesjonen i helsetjenesten?” Bjørn Lydersen.
RME Nasjonal Konferanse
Entreprenørskap i Zambia Seminar på Hamar
Mangfold og fellesskap
Kultur og barnevern Av Merete Saus.
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
IKP – basert på risiko- og sårbarhetsvurderinger i egen virksomhet
Reformtider Arne Flaat Sykehusdirektør, Helse Nord-Trøndelag.
Presentasjon Av Rusbehandling Midt-Norge HF Dagseminar
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
Fellesmøte Helsetilsynet, Pasientombudene og Rusforetaket
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
vidundermedikamentene??
Samhandlingsreformen fra et forskningsperspektiv Lederkonferanse om samhandlingsreformen Simon Neby, PhD Seniorforsker Uni Rokkansenteret.
Obs! Denne brosjyren er utformet for utskrift. Du bør prøre utskriften på vanlig papir for å sikre riktig plassering før utskrift på kartong. Det kan hende.
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
Innspill til strategi Visjon: NTNU IT bidrar til et innovativt universitet -- Kunnskap for en bedre verden Drift: tilrettelegge for brukerens.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Dag Eggesvik, høgskolelektor Høyskolen i Oslo.
Transaksjonsmodellen
Elfrid Kartveit1 Psykoemosjonelle behov Psycho-gresk : sjæl Emovere-latinsk : bevege Motio- lat. : bevegelse, sinnsbevegelse.
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Samhandling i praksis. Utfordringer og muligheter
Oslo kommune Bydel Gamle Oslo SEPREP Gamle Oslo Oslo kommune
Perspektiver på bruk av kompetanse i ACT-arbeid Amund Aakerholt, Korus -Øst 1AAa, Korus Øst / Trondheim
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Telemark, Irene Wormdahl Recovery som begrep og perspektiv i psykisk helsearbeid.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Visjon for en bedre primærhelsetjenste Hege- Kristin Aune Jørgensen, Kommuneoverlege i Beiarn,
Fremtidens tjenester – et skapende blikk inn i glasskulen God samhandling barn og unge – Nettverk i Agder. Tirsdag 25. august 2015 Av Anders Johan W. Andersen.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Ny organisasjonsmodell og samarbeidsavtale innen rus og psykisk helse mellom Fræna og Eide kommune «SAMMEN OM MESTRING»
«Recoveryverksteder - fellesarenaer for utvikling, samarbeid og kunnskap» Nettverkssamling for kommunepsykologer Sandefjord
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
– Sammen om mestring Brukeren, viktigste aktør Psykisk helse og rus i sammenheng Kunnskapsbaserte tjenester Samhandling Hjelp der folk bor Pårørende.
Utfordringer for pårørende. Hvem er pårørende? Den eller de personene som den psykisk syke oppgir skal være det Pasienten kan velge fritt hvem som skal.
Psykiske kriser Med psykisk krise mener vi at en person er kommet i en livssituasjon der hun ikke er i stand til å forstå eller handle ved hjelp av de.
Fra forskning til kompetanse – en egen sportsgren Trond Hatling Leder NAPHA.
Sudoku Mål: Lage et enkelt system som løser Sudoku-oppgaver.
Sosial kompetanse Sosial: Forholdet mellom mennesker Kompetanse: Dyktighet.
«Sammen om mestring» -med fokus på recovery Sandefjord 15/4 – 2015.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Mulighetene for en videreutdanning
Brukerrådet Akuttpsykiatrisk seksjon – Oslo Universitetssykehus
Fra forskning til kompetanse – en egen sportsgren
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Kapittel 1 Helse og sykdom
Når skal erfaringskunnskap endelig tas i bruk?
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Utviklingshemning og psykiske lidelser
Kompetanseutvikling - Rus og vold
Utskrift av presentasjonen:

Paradigmer og ulike kultur i psykisk helsetjeneste Birgit Valla og Olav Elvemo Holdninger og verdier

To hovedmåter å forstå psykiske lidelser på Psykiske lidelser bør først og fremst forstås som objektive størrelser, det naturvitenskaplige perspektiv Psykiske lidelser bør først og fremst forstås i den sammenhengen de oppstår i, det humanvitenskapelige perspektiv kontekstuelle

De fleste velferdsoppgaver løses best i kommunene

IDEOLOGI: ”Pasientens problematikk forstås bedre og møtes mer adekvat når vi møter den der den oppstår, utspiller seg og får konsekvenser; i pasientens eget miljø.”

Det er ikkje i molekyla det gjer vondt, det er mellom menneske Det er ikkje i molekyla det gjer vondt, det er mellom menneske. Trond Aarre

Hjelp på egne arenaer Psykiske lidelser henger sammen med livet generelt og bør ikke hovedsakelig gripes an som sykdom. Godt psykisk helsearbeid er lokalbasert psykisk helsearbeid - ellers blir det lett flytting og eksport av menneskers problemer AG: sitat

Lokalt psykisk helsearbeid – hva er det? Et eget fagområde Fokus på hverdagsliv og den sammenheng folk lever i Hjelpen gis der folk lever og bor Hjelpen er tilpasset den enkeltes livssituasjon og behov – det er mange veier til bedring

Mange veier til bedring

Pilarer

Det er i dag et misforhold mellom helse- og sosialpolitiske visjoner om utviklingen av et nytt psykisk helsevern, og det som er hegemonisk kunnskapssyn innen ledende profesjoner i feltet. Ny kunnskap – ny praksis. Et nytt psykisk helsevern erfaringskompetanse.no 2011:1 Tor-Johan Ekeland

Vi jobber litt innenfor begge kulturene i alle tjenestene Vi jobber litt innenfor begge kulturene i alle tjenestene. Systemene foretrekker den naturvitenskapelige kulturen fordi den gir større muligheter for kontroll.

Problemet oppstår når vi forsøker på presse komplekse problemer inn i enkle, lineære løsninger. Enkle problemer

https://vimeo.com/147558012?ref=tw-share

Arbeid i forbedringsteam Hva er vi blitt oppmerksomme på? Noter ned viktig-for-videre-arbeid i egen kommune Hva er det vi vektlegger i vår kommune, våre verdier og visjoner Bygger verdiene våre på pilarene og de målene dere har satt dere