Journalføring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Per Harald Pettersen, Helseavdelingen, Fylkesmannen i Nordland
Taushetsplikten * Anne Kjersti Befring.
Pårørendes rettigheter og oppgaver etter helselovgivningen
Fokus på privat praktiserende ergoterapeuter
Foran fra venstre: Brita Bjørgeli, Sandra Fahre, Heidi Syverstad
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
Lovverk for Helsepersonell
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Barns rettigheter regulert i de generelle bestemmelsene.
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Tilpassede helsetjenester
PÅRØRENDE RETTIGHETER
Tilgang på langs: Informasjonsdeling og sammenhengende pasientforløp - En introduksjon - Ellen K. Christiansen,seniorrådgiver, Nasjonalt senter for.
Pasientrettigheter: Selvbestemmelse, medvirkning, informasjon
Opplæringsplanen for nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven
Norm for informasjonssikkerhet Taushetsplikt
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og ABC-satsning
Helsepersonellov og pasientrettighetslov
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
Pasientjournalen – hvem skal ”eie” den?
Elin Capell Ingvild Hatling Marianne Barø
Tvungen somatisk og psykisk helsehjelp
Oppgave 2. Oppgave 2 a) De sentrale paragrafene her er §§ 2 og 31 i personopplysningsloven (herretter forkortet til p.o. loven) og § 7-16 i forskriften.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Taushetsplikt Eystein Præsteng Larsen
Orientering om automatisk tilgangsstyring
Informasjonssikkerhet
Studenters tilgang til elektronisk pasientjournal
Barn som pårørende.
Enkel og trygg tilgjengelighet til pasientopplysninger i EPJ ved ytelse av helsehjelp – vurdering av lovendringer Seniorrådgiver Hilde Jordal.
Barn som pårørende.
Legemiddelhåndtering
Dag Wiese Schartum, AFIN
Temalunch pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4A
Helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse Av professor dr
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Hvem tar avgjørelser på vegne av barn?
Pasienter og pårørendes rett til informasjon
Nytt kapittel 4 A i pasientrettighetsloven
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Kjersti Roalsvig – rådgiver/ jurist Fylkesmannen i Rogaland
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Spørsmål om journalføring med mer 25. november 2014
Demensalarmer og gjeldende regelverk v/ seniorrådgiver Anne Kristine Breivik Helseavdelingen, Fylkesmannen i Hordaland / Helsetilsynet i Hordaland.
Bjørgene Omsorg- og utviklingssenter Bjørgene omsorg- og utviklingssenter 8.juni 2011.
Taushetsplikt og andre begrensninger i tilgangen til personopplysninger Dag Wiese Schartum, AFIN.
Praktiske kjøreregler for oppslag i journal – og ivaretakelse av personvernet NB: Se også forklaringer i notatfeltet i denne fil.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 2 Rammeverk for helse- og omsorgstjenester i kommunen 1Del 2.
1 Brudd på taushetsplikten? Du arbeider på et legekontor. I matpausen din benytter sykepleieren på skiftestua anledningen til å rydde ut brukt medisinsk.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Samtykke. Problemstillinger – Testasjonshabilitet – kan vedkommende skrive testament? – Stemmerett. Kan vedkommende stemme ved et valg? – Bilkjøring?

Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Tvangshjemler i helse- og omsorgsretten
Velferdsteknologiens ABC Juridiske rammer
Helsepersonelloven § 4. Forsvarlighet
Hvordan møte pårørendes behov?
Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Dag Wiese Schartum, AFIN
Overføring fra fengselshelsetjenesten til kommunehelsetjenesten
Endringer i psykisk helsevernloven 2017
Vergemål og alternativ til vergemål
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Dag Wiese Schartum, AFIN
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

Journalføring

Lover og forskrift Helsepersonelloven kapittel 8 om dokumentasjonsplikt Pasientjournalloven Forskrift om pasientjournal Pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 5 om innsyn i journal Helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 9 (tvang og makt)

Formålet er forsvarlig behandling God kvalitet Helsepersonell må derfor ha en lett tilgang til nødvendige opplysninger pasienten og helsehjelpen Krav om tilstrekkelig med informasjon før det ytes helsehjelp Sikring av personvernet: Kun de opplysninger som er relevante og nødvendige for helsehjelpen Sentrale hensyn er konfidensialitet og pasientens integritet Forsvarlighet Tillit Bidra til å ivareta pasient- og brukerrettigheter Bl.a. retten til medvirkning og informasjon

Gjelder ikke når helsepersonell (for-2011-12-16-1393) …er mottakere av omsorgslønn …yter tjenester etter lov om kommunale helse- og omsorgstjenester som ikke er å anse for helsehjelp Unntak: journal skal føres ved vedtak om tvang og makt etter kap. 9

Hva er en journal? «samling eller sammenstilling av nedtegnede/registrerte opplysninger om en pasient i forbindelse med helsehjelp…» jf. forskriften § 3 a Opplysninger i alle former: Lyd, bilder, skrift, kardex osv En journal for hver pasient (felles for hele virksomheten, men kan unntaksvis deles opp (somatikk, psykiatri osv))

Hvem skal føre journal? «Den som yter helsehjelp», jf. hpl. § 39 første ledd Plikten gjelder ikke for samarbeidende helsepersonell

Skal føres elektronisk Behandlingsrettet helseregister Forskrift om IKT-standarder i helse- og omsorgstjenesten

Hvorfor dokumentere? Forsvarlig behandling Kommunikasjon: Mellom enheter Mellom helsepersonell Kvalitetssikring Ryggdekning Melding til registre (meldeplikt)

Hva skal føres? Alle «relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen…..», jf. hpl. § 40 Forskrift om pasientjournal § 8 «…samt de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt» Meldeplikt: Bl.a. helseregistre, Fylkesmannen ved betydelig personskade, til Koordinerende enhet ved behov for individuell plan og koordinator Opplysningsplikt: Bl.a. kommunens helse- og omsorgstjeneste, nødetater, barnevern

Forts. Skal føres i samsvar med god yrkesskikk, bl.a. Struktur i journal Skille mellom fakta og vurderinger Ordlegging – altså hvordan man ordlegger seg (ingen spissformuleringer) Ting som kan bli tatt opp i ettertid Skal være lett å forstå for annet kvalifisert helsepersonell Det skal utpekes en person som skal ha det overordnede ansvaret for den enkelte journal I kommunen gjelder dette for sykehjem

Fortløpende Journalen skal føres fortløpende Dvs uten ugrunnet opphold etter at helsehjelpen er gitt

Språk (Forskriften § 7, første ledd) Norsk , men kan føres på dansk eller svensk under forutsetning av at dette er forsvarlig

Ledelsens ansvar Opprette og drifte journalsystemet Retningslinjer for hva som skal føres

Kort om innsyn i journal Pasienter og brukere har rett på innsyn , men «kan nektes innsyn i opplysninger i journalen dersom dette er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten eller brukeren selv, eller innsyn er klart utilrådelig av hensyn til personer som står vedkommende nær» En representant kan få innsyn Nærmeste pårørende har også rett til innsyn dersom pasienten: Er under 16 år (informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret må gis dersom barnet er under 18) Samtykker til det Åpenbart ikke kan ivareta sine interesser på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser, demens eller psykisk utviklingshemning. Dør

Nasjonal kjernejournal Viktige opplysninger om helse blir lett tilgjengelig for den som yter helsehjelp (f.eks. ø-hjelp) Se Helsenorge.no Kjernejournal reddet liv