Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vergemål og alternativ til vergemål

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vergemål og alternativ til vergemål"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vergemål og alternativ til vergemål
Anne Beth Hovland, seniorrådgiver

2 Vergemålsloven av 2010 § 20. Vilkår for vergemål
Den som har fylt 18 år, og som på grunn av sinnslidelse, herunder demens, psykisk utviklingshemming, rusmiddelmisbruk, alvorlig spilleavhengighet eller alvorlig svekket helbred ikke er i stand til å ivareta sine interesser, kan settes under vergemål hvis det er behov for det. (mine uthev.) Krav om diagnose/tilstand, hjelpebehov og årsakssammenheng mellom disse. Også krav om skriftlig samtykke.

3 Når er det behov for vergemål?
Blir regninger betalt? Har han eller hun penger til daglig bruk? Får personen de offentlige tjenester og ytelser vedkommende har krav på? Hvis ja, og dette ordnes uten konflikter i den nære familien, er det antakelig ikke behov for verge.

4 §56. Rett til å begjære vergemål
personen selv personens ektefelle/samboer, foreldre, barn, søsken vergen, hvis personen allerede har verge behandlende lege eller tilsynslege ved helseinstitusjonen Begjæringen skal begrunnes.

5 §57. Meldeplikt for institusjoner og andre
Må det antas at det er behov for vergemål for en person som er innlagt i institusjon, skal institusjonen melde fra til FM. Dette gjelder også ansvarlig for kommunens sosial-tjeneste og kommunens helse- og omsorgstjeneste. Meldingen skal begrunnes.

6 Samtykke § 20 andre ledd: Den som settes under vergemål, skal skriftlig samtykke i opprettelsen av vergemålet, vergemålets omfang og hvem som skal være verge, med mindre han eller hun ikke er i stand til å forstå hva et samtykke innebærer. Når er en person ikke lenger samtykkekompetent?

7 § 59 . Grunnlaget for avgjørelse
Verktøy: Begrunnet begjæring/melding Erklæring fra lege (ev. flere) Uttalelse fra pårørende Uttalelse fra institusjon el. l. Samtykkeerklæring Samtale mellom personen og saksbehandler

8 § 21. Vergemålets innhold og omfang
Kan omfatte økonomiske og personlige forhold Vedtaket skal uttrykkelig ta stilling til omfanget Ikke mer omfattende enn nødvendig (minste inngreps prinsipp)

9 Helsehjelp til pasienter uten samtykke-kompetanse som motsetter seg helsehjelpen
Ved vedtak truffet etter pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A-5: Vergen er «den som representerer pasienten eller brukeren» og skal underrettes om vedtak har klagerett til Fylkesmannen

10 Minst mulig inngripen – alternativ til vergemål
Hvis personen har sin rettslige handleevne i behold: ordinær fullmakt framtidsfullmakt

11 Fremtidsfullmakt Vergemålsloven kap. 10.
Frivillig, privatrettslig ordning, som et alternativ for den som ønsker å ordne forholdene selv. Utgangspunkt: Vanlige fullmakter mister sin kraft hvis fullmaktsgiver mister evnen til å inngå rettslig bindende disposisjoner, jf. avtaleloven§ 22. (unntak: alminnelige, dagligdagse disposisjoner)

12 Når trer fremtidsfullmakten i kraft?
Når fullmaktsgiver ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser. Fullmektigen tar stilling til når fullmakten er i kraft. Varsler fullmaktsgiver og dennes ektefelle/samboer (ev. andre nære slektninger) om ikrafttredelse og innhold.

13 § 81. Formkrav Skriftlig. Bevitnes og underskrives av 2 personer over 18 år og som har evne til å forstå betydningen av underskriften. Fullmaktsgiver må undertegne i vitners nærvær. Fullmektigen, fullmektigens ektefelle/samboer, foreldre, barn eller barnebarn kan ikke være vitner. Formfeil fører til ugyldighet.

14 Hva bør fremtidsfullmakten inneholde?
ivaretakelse av økonomiske interesser ivaretakelse av personlige interesser så konkret som mulig «reserve-fullmektig»

15 Ikke samtykkekompetent (har ikke den rettslige handleevnen i behold):
Nærståendes representasjonsrett (legalfullmakt), vml. § 94 Disponering av kontantytelser (institusjonen), jf. forskrift om kontantytelser fra folketrygden

16


Laste ned ppt "Vergemål og alternativ til vergemål"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google