«Kommuneoverlegens rolle i det overordnede folkehelsearbeidet»

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Koordinatormøte
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Revisjon av kommunikasjonsstrategien for Møre og Romsdal fylkeskommune Presentasjon for OD-møte september 2014.
”What you measure is what you get” Gardermoen 31. Januar 2002
Sentral støtte til lokal innsats Direktør Bjørn-Inge Larsen.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Hvorfor ha en plan? Virksomhetsplan = tydelighet og fokus Tydelighet
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Innspel til folkehelsearbeidet Møre og Romsdal Roar Amdam Høgskulen i Volda
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Folkehelsa som regionalpolitisk tema- partnerskap som strategi Foredrag Fredrikstad Roar Amdam Høgskulen i Volda
Orientering til komiteen Fattigdomsplanen 2016 – 2020 Saksordfører Marit Brochmann.
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Fredrikstad, 23. – 24. november 2006
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Et praktisk verktøy for å kartlegge dine lokale aktører
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen

Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Universell utforming i regional og kommunal planlegging
Konkretisering av en helhetlig og langsiktig levekårssatsing
Seminar med partiene 14. november 2018
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

«Kommuneoverlegens rolle i det overordnede folkehelsearbeidet» Y. Jalling 5 ½ år/ KS «Kommuneoverlegens rolle i det overordnede folkehelsearbeidet» Kommuneoverlege Hege Raastad 14.06.17 Kommuneoverlegemøte i Oppland Kunnskapsgrunnlag og oversikt om påvirkningsfaktorer på helse på vår måte Vi har ikke gjort alt enda – vi er under veis – våre erfaringer, tanker og spørsmål ….

Slutten først: Hovedutfordringer (4-årsdokumentet) §4 Sosial ulikhet i helse Frafall i videregående skole Manglende tilknytning Hovedmål for folkehelsepolitikken (Grunnlagsnotat) Lokalsamfunn som legger til rette for deltakelse og tilhørighet Gode levekår for alle barn Positive utdanningsløp fra barnehage t.o.m. videregående skole + satsningsområder

- Og det vanskeligste: Løpende oversikt §5 Indikatorer for hovedmål og satsninger som del av rådmannens styringssystem følge med jevnlig på ulike kilder om «forhold av betydning for det langsiktige folkehelsearbeidet» vurdere informasjonen utforme grunnlag for beslutninger (strategier, planer, snarlige tiltak)

Albert Einstein: Ikke alt som kan telles teller, og ikke alt som teller kan telles. Eller sagt på ein anna måte (Roar Amdam): Noko kan teljast, men noko må forteljast.

Mål strategi delmål hovedmål handlingsplan tiltaksplan evaluering rapportering strategimål milepæler resultat indikator resultat oppgave partnerskap benchmark determinanter, universelle tiltak differensiert universalisme forebyggende helsefremmende målretta grupperetta utsatte grupper prosessmål resultatmål visjon tverrsektorielt innsatsområde folkehelsepolitikk folkehelsearbeid oppvekstvilkår levekår program

Mål strategi delmål hovedmål handlingsplan tiltaksplan evaluering rapportering strategimål milepæler resultat indikator resultat oppgave partnerskap benchmark determinanter, universelle tiltak differensiert universalisme forebyggende helsefremmende målretta grupperetta utsatte grupper prosessmål resultatmål visjon tverrsektorielt innsatsområde folkehelsepolitikk folkehelsearbeid oppvekstvilkår levekår program ADVARSEL 1 ”Hvis noen bruker 3 eller flere av disse ordene skjønner de ikke hva de driver med” Ordkonstruksjoner - ingen tør spørre fordi det er for flaut ikke å forstå……. Friedman? Bruke tid for å etablere et felles begrepssett og rammeverk!

ADVARSEL 2 FOLK må ikke forveksles med individ HELSE må ikke forveksles med sykdom, helsetjeneste og kropp FOLKEHELSETILTAK må ikke bli ”fokus på fysiske tiltak som gir  folk dårlig samvittighet, manglende mestringsfølelse og et enøyet fokus på slanke pene mennesker i tights, flat mage, gumlende på en sellerikvast.” ref. kommuneoverlege Einar Bråthen

Hovedtema: Oversiktsarbeidet + noen utgangspunkt for dette i vår kommune Bakteppe: Folkehelsearbeidet er eit typisk eksempel på .. samfunnsutviklingsarbeid med mange aktørar med kvart sitt delansvar og kvar si delmakt, men der ingen eigentleg sit med eit overordna ansvar og har makt til å tvinge dei andre aktørane til å gjennomføre handlingar. Multiaktørsystem – horisontalt og vertikalt Roar Amdam (2011) Bakteppe for oppdraget vår i dag: --- kompleksitet!! Hvordan forankre og organisere oversiktsarbeidet? Hvilken kompetanse og hvordan bruke den? Hvordan få til tverrsektorielt arbeid?

Roar Amdam, PBL og folkehelse 08.01.15 Hamar Planlegging = ledelse og styringssystem = knytte sammen kunnskap og handling Knyttet til oversiktsarbeidet og folkehelseplanlegging Pass på at det ikke blir en helsepersonelljobb Bruk kommunens plankompetanse så det blir en integrert del av kommunens plan- og styringssystem Ikke lag et digert talldokument som ender i prioriteringer som er lik de nasjonale…….

Oversiktsarbeidet og folkehelseplanlegging, Hamar kommune - oppdraget vårt Forankring i regelverket kunnskapsbasert, langsiktig og systematisk folkehelsearbeid – oversiktsdokument og løpende oversikt Forankring i lokalt oppdrag fra formannskapet (2014) Oversiktsarbeid + utvikle kommunens folkehelsepolitikk, forarbeid til kommuneplanarbeidet – ikke temaplan for folkehelse beskrive utfordringer, mål og satsingsområder