Utbredelsen av samiske språk i Norge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utvikling av samiske bibliotektjenester I lys av bibliotekmeldinga.
Advertisements

Samiskopplæring i Nordland
Ressursskoler i sørsamisk område
Kartforklaring Fjordlinje
Samisk skolehistorie - forelesning Sámi allaskuvla, september 2010
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Aajege Samisk språk- og kompetansesenter på Røros
TIPS OG RÅD TIL MUNTLIGE FRAMFØRINGER
Samisk kultur i barnehagen
Ny eksamensmodell for fremmedspråk nivå I
Rettigheter og plikter Organisering av opplæring i samisk
IKT i barnehagen.
ILS, Oslo  Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen?  Grammatikkinnsikt knyttes mer til skriftlig.
ILS, Nesodden, 8.sep Er det slik? Kompetansemålene knyttet til skriftlig blir ofte de dominerende i undervisningen? Grammatikkinnsikt knyttes.
Informasjon om undervisningsopplegg om «språk og læring»
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
SAMISK SPRÅK NØDALARMERINGSSENTRALENE
Samepolitikken – av statssekretær Raimo Valle Nordland fylkeskommune, Bodø.
ELGÅ SKOLE EN RESSURS I TIDEN LARS ERIK HYLLVANG JUNI 2007.
St.meld.nr. 28 ( ) Samepolitikken Karasjok, fredag 30. mai 2008.
Overgang grunnskole – videregående opplæring.
Samisk i barnehage og skole Bodø Nordlaanten fylhkeålma Nordlánda fylkamánne Nordlándda fylkkamánni.
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kartforklaring Fjordlinje
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
Bibliotekets tjenester Søk i katalogen Kompetanstilskudd/Post -78 Lenkesamling Nyhetslister/Overvå kingstjenester Leksikon/ordbøker Bokønsker Tidsskrifter.
Borre ungdomsskole
Presentasjon Hammerfest
Oppstarten Bokprosjekt Sami skuvla vai Norsk standard? Samarbeid med Svein og Elfrid 2001 – Utgitt 2003 Etter dette bokprosjektet – Svein tatt initiativ.
Formålet med prosjektet Samisk skolehistorie
OPPLÆRING I SAMISK – ALTA KOMMUNE:
Informasjonsmøte 17. januar 2014
KVALITET I LÆRING MED DIGITALE MEDIER I TILPASSET OPPLÆRING Obligatorisk fremlegg IKT 2 4 mai 2011 Lise Meier 1.
ARBEIDSLIVSFAGET Hensyn til variasjon mellom elevene Bedre motivasjon til flere 5 kommuner 2009/10 –Imponerende evne og vilje til å bidra i nybrottsarbeid.
Statens utdanningskontor i Nordland Mål for prosjektet Det overordnede målet: Gi sørsamiske elever et fullverdig og likeverdig sørsamisk skoletilbud med.
Regjeringens arbeid med samisk språk
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
Samisk spesialpedagogisk støtte SEAD-Sáme sierrapedagogalasj doarjja Rådgiver Solvår Knutsen Turi Fylkesmannen i Nordland
Samiskopplæring i Nordland. Samiskopplæring har en lang historie i Nordland, organisert helt tilbake til 1718 Eneste fylke med alle tre samiske språk.
Muligheter, erfaringer og utfordringer
Informasjonsmøte om opplæring i samisk, Bodø, Læreplaner i samisk etter LK06 - S Innhold Nivåbasering Vurdering.
Muntlige ferdigheter i klasserommet
Røros 22.juni 2015 Temamøte/miniseminar Kommunereformen og det samiske.
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Universitetet i Tromsø Samisk litteratur – en kort introduksjon Ord i spor – mangfoldig litteratur, Narvik 4. mars 2008.
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier.
GÆRJAH, sørsamisk bok- og kulturbuss Gærjah, Sørsamisk bok- og kulturbuss.
Informasjonsferdigheter 1 Biblioteksentralen November 2001 Jan-Arve Overland prosjektleder i LiNK
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Mars 2001 Internett som pedagogisk verktøy NPD-seminar 2001 Jan-Arve.
Talemål i Norge Inndeling i dialekter Norske dialekter i dag Talemål og identitet.
Hva sier samelovens språkregler Konferanse om bruk av diakritiske tegn i offentlig forvaltning mars 2005 v/ Per Edvard Klemetsen.
Lærebokteksten 9. April Lærebokanalyse i mappeoppgaven – mange relevante spørsmål:  Hva kjennetegner framstillingsformen? Er teksten informerende,
Nytt fra opptakskontoret
Kort presentasjon av prosjektet
Skole- hjem samarbeid.
Informasjon om fagvalg 8 trinn
Informasjon om eksamen
Kap 9 Fordjupingsoppgåva
Samisk opplæring og samiske læreplaner Bodø
Grete Gunn Bergstrøm, Sámi arkiiva - Arkivverket
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Hvorfor utvide klasserommet? B – Samarbeid
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Bruk av muntlig i fremmedspråk- klasserommet
Bruk av muntlig i fremmedspråk klasserommet
Utskrift av presentasjonen:

Utbredelsen av samiske språk i Norge

Hvilke samiske språk snakkes i Norge i dag? Nordsamisk Hovedsakelig brukt i Troms og Finnmark. Snakket av 90% av samisktalende samer Lulesamisk Hovedsakelig brukt i Nordland. Sørsamisk Hovedsakelig brukt i Nordland, Trøndelag og Hedmark. Alle tre ansett som truede, lule- og sørsamisk alvorlig truet. Pitesamisk og umesamisk er utdødde i Norge

Skriftlig bruk av språkene Første nordsamiske ordbok publisert i 1752. Finnes både ordbøker, rettskrivningsnormer, lærebøker og skjønnlitteratur på samisk.

Sameloven av 1987 Tilleggsbestemmelse i 1992 Samisk og norsk ansett som likeverdige språk. Innenfor avgrenset, samisk forvaltningsområde også likestilt i offentlig sammenheng. Tana/Deatnu – nordsamisk Kautokeino/Guovdageaidnu - nordsamisk Karasjok/Kárásjohka - nordsamisk Nesseby/Unjárga - nordsamisk Porsanger/Porsangu/Porsanki – nordsamisk Kåfjord/Gáiuvotna – nordsamisk Lavangen/Loabága – nordsamisk Tysfjord/Divtasvuodna – lulesamisk Snåsa/Snåase – sørsamisk Røyrvik/Raavrhvijhke - sørsamisk

Tilleggsbestemmelsen i praksis Rett til å kunne bruke samisk muntlig og skriftlig i kommunikasjon med offentlige organisasjoner i kommunene. Elever i grunnskolen i samiske distrikter har krav på undervisning på samisk. Dersom mer enn tre personer ønsker det, kan man også ha krav på samisk opplæring utenfor det samiske distriktet.

Oppgave Dere skal velge dere ut et av de samiske språkene som finnes i Norge i dag. Dere skal så finne ut av hvor mange som bruker dette språket daglig, hvor stor utbredelsen er og om/i hvilken grad språket brukes i offentlig forvaltning og undervisning. Dere skal også finne ut av hvordan fremtidsutsiktene er for dette språket. For å finne svar på oppgaven, er dere nødt til bruke Internett. Noen tips kan være online-leksika som Wikipedia og SNL.no, kommunenettsteder, SSB.no, samiske interesseorganisasjoner og regjeringen.no. Husk å være kritiske til kildene dere bruker.