Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier."— Utskrift av presentasjonen:

1 Robin og Tommygun

2 Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier og kongens makt i nord. Danskekongen klarte det med hjelp av Thomas von Westen(samenes apostel). Det var han som startet misjonsarbeidet blant samene. Brukte samisk for å gjøre det lettere, men ødela mye av den samiske kulturen.

3 Samisk kirkehistorie Nordmennene var inntrengere. Så ned på språket og kulturen. Utover 1800-tallet, mer fokus på fornorsking. Tvinges til å bli nordmenn, språk, skikker og vaner. Bort med samiske skoler og språket, joiken borte. Fornorskning, drevet frem til 1970-årene. Store virkninger, mange fornorsket mens mange kom seg unna. Kirken fulgte ingen klar linje, noen støttet mens andre ikke.

4 Lars Levi Læstadius Svensk prest. Hadde samisk mor og svensk far. Ga samene en form for luthersk kristendom. 1844: Fikk en «åpenbaring» og startet en vekkelse for å spre luthersk kristendom. Predikantene forkynte alltid på samisk. Dette var uvanlig og det ga mange samer en ny selvtillit.

5 Lars Levi Læstadius Vekkelsen han kom med til samene, var av den strenge lutherske typen:  Angre sine synder  Omvende seg  Unngå alle syndige handlinger. Stå imot alkohol. Læstadius kalte alkohol for «ormepiss». Alkohol hadde lenge vært et problem blant samene, og med den nye vekkelsen blant samene så fikk mange familier en ny start.

6 Læstadianismen Den læstadianske vekkelsen spredte seg blant samer, kvener og nordmenn i Finnmark, Troms og Nordland. Skriftene til Luther og Læstadius står sentralt i den Lutherske kirke. De tar avstand fra alt som de mener kan føre mennesker bort fra Gud, slik som pynt og stas, moderne musikk, dans, tobakk og alkohol.

7 Læstadianismen: Møter/samlinger Forkynnelsen i sentrum. Bekjenne sine synder for hverandre og få tilgivelse av menigheten.  Nattverd Høylytte følelsesutbrudd, gråt, omfavnelser og en form for transe. «Rørelse». Dette er et tegn på at de blir fylt av Den hellige ånd. 300 000 læstadianere rundt om i verden. Finland som har flest i Norden. Ble splittet på 1900-tallet. I mange ulike retninger.

8 Samisk kirkeliv i dag Læstadiansk betydde mye før, har ikke lenger den samme sterke stillingen. Det samiske knyttet til kirken kommer best fram i store begivenheter som: dåp, konfirmasjon og bryllup. I påsken er det stor kirkelig aktivitet. Vanlig med konfirmasjon på palmesøndag og dåp 1.påskedag.

9 Samisk kirkeliv Også bryllup rundt påske, kappkjøring med reinsdyr. Samisk kirkeråd 1992, mål om å styrke samisk kirkeliv. Mer fokus på samiske tradisjoner, i gudstjeneste og opplæringen. Kommet lengst i sørsamiske områder (Rana til Trysil.) I nord mer omstridt, på grunn av ulike holdninger.


Laste ned ppt "Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google