Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Månedsevaluering november 2011
En ring av gull En ring av gull, en riktig stor med plass til alle hender. Der ingen er størst, der ingen er minst, der ingen er først, der ingen er sist.
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Språk og sosialisering
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
VÅLER FOLKEBIBLIOTEK Eva Øiseth Wenstad ”Lesestund er kosestund” - et samarbeidsprosjekt på tvers i kommunen.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
FORELDREMØTE I KORSVOLLTOPPEN BARNEHAGE 24 SEPTEMBER 2008
Morgenaktiviteter Gul avdeling Barna har blitt kjent med ulike rytmeinstrumeneter på noen av morgenaktiviteter. Målsettingene ved dette er at barna skal:
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
Barnehagen som språkarena
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Du er en viktig del av ditt barns språkmiljø
Minoritetsspråklige barn og elever. Utredning, vurdering og muligheter
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Lek og Læring i barnehagen
Tidlig registrering av språkutvikling
© Bergen kommune Pedagogisk utviklingsarbeid i barnehagen 2007/08 Språk og tallforståelse Digitale verktøy Barns medvirkning.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Tiltaksplan og rutiner for språkstimulering.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Grunnleggende lese- og skriveopplæring LUB
Ingvild Aas Grove 1 Helhetlig språklæring v/ Ingvild Aas Grove innhold form bruk.
Språk «Å lære språk er noe av det viktigste som skjer i et barns liv. Gjennom språket lærer vi å forstå verden. Gjennom språket får vi innsikt i oss sjøl.
SPRÅK En kort presentasjon av språkutvikling og språkmiljø i vår barnehage. Tale Språkproduksjon Språkforståelse - Verbal - Ikke verbal Underliggende evner.
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Overgang barnehage -skole Brunes naturbarnehage. Endelig eldst i barnehagen Gaupe som 3 åring, Rådyr som 4 åring og endelig ELG som 5 åring! Forventningene.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Språkarbeid I overgangen fra barnehage til skole.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Språkløyper i Mylingen barnehage
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Hva har vi gjort i oktober?
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Velkommen til foreldremøte
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Leseopplæring Kurs 6 Utviklet av Oslo VO Rosenhof, publisert med støtte fra IMDI.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS og Språkmiljø med hovedvekt på Språkforståelse og Språklig bevissthet ? Å jobbe for et godt og variert språkmiljø er viktig da språk, begrepsforståelse og evne til kommunikasjon med andre er en forutsetning for å kunne delta aktivt i et sosialt og kulturelt miljø. Et godt språkmiljø gir barn grunnlag for å utvikle matematiskforståelse og lese- og skriveferdigheter. Det har derfor en stor betydning for barnet her og nå, men også viktig for veien videre på skole. Systematisk arbeid med kartleggings verktøyet TRAS vil gi en kompetanse heving, felles forståelse av språkmiljø, observasjoner og forebyggende tiltak blant personalet. Rammeplanen sier: Tidlig og god språkstimulering er en viktig del av barnehagens innhold. Kommunikasjon foregår i vekselspill mellom å motta og tolke budskap, og å selv være avsender av et budskap. Både den nonverbale og verbale kommunikasjonen er viktig for å utvikle et godt muntlig språk. Å samtale om opplevelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. Viktige sider ved kulturoverføringer er knyttet til kommunikasjon, språk og tekst. Mål for perioden: Økt kompetanse blant personalet, erfaringsdeling. Voksen er gode språkmodeller. Voksne er bevisste og legger til rette for språklig praksis og smågrupper i hverdagen Voksne observer i naturlig samspill. Barna skal få erfaringer med rim, regler og rytmer i språket. Også tulle rimord. Vi skal oppleve nye ord med så mange sanser som mulig (dataprogrammer, flanellografer, språkposer, bilder mm) Alle barn skal bli lest for og med Vi skal bruke språket bevisst når vi spiller spill sammen Voksne skal utvide barnas ord, lyder og setninger for økt erfaring med setnings oppbygning/grammatikk, lyder/uttale Det å lære noe nytt skal være noe som er gøy og utfordre barn (og voksne) og skal gi opplevelsen av å få til og lykkes –JEG KAN! Noen aktiviteter: Samtaler og begrepssetting i hverdagssituasjoner som måltid, stell, av- og påkledning. Voksne som er tilsted og tar seg tid til barnets her og nå innspill. Sette ord på det vi ser, hører og gjør sammen. Tankekart og PLAGG Magiske språkposer; eventyr-, sang- og begrepsposer… Smågrupper Undrende, Utforskende og Utviklende samtaler mellom barn og voksne der vi får innblikk i andres tanker og oppfattelser. Hjelp barna å sette ord på abstrakte fenomen som følelser, hendelser. Boksamtaler. Lese mye og variert sammen med alle barn. Spille spill sammen med språklig fokus (Memory, Lotto, Uno, Alias jr, Kortstokk/krig, Gjett hvem, Se hvem jeg kan, Villkatten…)