Opplæringskontorenes rolle

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Veien til fagbrev Orientering til Voksenopplæring BUA/HEA
Live|work nordic AS Utdanningsetaten 2010 Skoleutviklingsprosjektet på Risløkka KonseptretningerKonseptretninger Anders Kjeseth Valdersnes.
Læring på arbeidsplassen
Resultater fra spørreundersøkelse • 90 tidligere lærebedrifter invitert til å svare på en nettbasert spørreundersøkelse • Inviterte bedrifter hadde lærling.
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Videregående opplæring Veien til fagbrev v/avdelingssjef for fag- og yrkesopplæring Turid Borud Vg1 Vg kontrakter (Lærekontrakter og opplæringskontrakter)
Oslo kommune Utdanningsetaten Utviklingssamarbeidet i mellom bilbransjen og UDE •Rekruttering av elever og framskaffing av læreplasser •Utvikling av nye.
Bygg- og anleggsteknikk.
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
OPPLÆRING I BEDRIFT- FORMIDLING AV LÆRLINGER, LÆREKANDIDATER OG PRAKSISBREVKANDIDATER status formidling 2012 Liv Marit Meyer Petersen Rådgiver/formidlingsansvarlig.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
SAMLING OPPLÆRINGSKONTOR FORMIDLING LÆREKANDIDATER STATUS 7. APRIL 2010.
Hva vektlegger en bedrift ved inntak av lærlinger? Tanker fra en lærebedrift. Kent Arntzen Daglig leder Opplæringskontoret fylkeskommunale lærlinger.
Rådgivernettverket 5. April 2011 Alternative opplæringsløp v/Gunnar Pedersen.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV Yrkesorientering for ungdomsskolen
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Fagopplæring i arbeidslivet OpplæringskontorDimensjoneringMarkedsføringFormidling.
OPPLÆRINGSKONTORET FOR TEKNOLOGFAG I NORD TRØNDELAG
PROSJEKT FAGOPPLÆRING Prosjektleder Kurt Henriksen Dato Mosjøen Foto: Crestock.
111 Fagsamling Elektrofag og IKT Servicefaget Bodø 3. og 4. oktober 2013 Fagsamling for Elekrofag og IKT Servicefag Bodø 4. oktober 2013 Fagsamling Elektrofag.
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
hfy en helhetlig fag- og yrkesopplæring
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
Lærlingordningen i Stavanger
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Inntaks- og formidlingssamling 2013 Faggruppa for fagopplæring Gunn MyhrvoldBjørn Bergan ISTVigo IKS.
Rogaland Fylkeskommune
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
Utdanningsvalg 10.klasse
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Bakgrunn for prosjektet og forankring til konferansen.
Hvordan lykkes med yrkesfag
v/Avdelingssjef Turid Borud.
Tor-Åge Brekkvassmo Mobil: Epost:
Hjelpepleier/ helsefagarbeider; -veien inn i yrket og veien videre
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Samarbeid skole-arbeidsliv Eirik Sundan Foto: Crestock.
Opplæringskontoret for prosess og mekanisk industri.
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Skolefylket Telemark Fagpolitisk utvalg, Østlandssamarbeidet 1. feb 2016.
Helsefagarbeideren En presentasjon. Om helsefagarbeideren Erstatter dagens hjelpepleier- og omsorgsarbeider- utdanning 2+2-modellen "Aksjon helsefagarbeider"
Hvem – hva – roller og økonomi i et opplæringskontor Samfunnskontrakten – Nasjonal Aksjon Lærebedrift
Hospitering Opplæringsavdelinga. Monica Håkonsli -
Godkjenning av lærebedrifter/opplæringskontor Oppl lovens § 4-3 og forskriftens §11-1. Kvalifisert faglig leder og flere instruktører for å gi opplæring.
FYLKENES INFORMASJONSTJENESTE FOR SØKERE TIL VIDEREGÅENDE OPPLÆRING Videregående opplæring i Follo Ås ungdomsskole – 14. september 2016.
Lærekandidatordningen
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Utdanningsvalg 10.klasse
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Lærekandidatordninga
– ESSENSEN AV LIER VIDEREGÅENDE skole
SKOLEUTVIKLING GJENNOM ERASMUS+
Facebook: Pro Opplæringskontoret
Utskrift av presentasjonen:

Opplæringskontorenes rolle Ingunn og Lillian

Tema Hvem er Ingunn og Lillian? Vår rolle ved Tunga Hva er et opplæringskontor? Praksiskandidat Voksenlærling Godkjenning som lærebedrift Hva kan opplæringskontorene bidra med? Samarbeid skole og arbeidsbedrift Produksjonsteknikkfaget Utfordringer Diskusjonsoppgave

Hvem er vi? Ingunn Lillian Innleid som lærer innen salg og service Markedsføring, økonomi, veiledning, bedriftsutvikling, prosjektledelse Daglig leder i Otek – opplæringskontoret for teknologifag Lillian Service, Markedsføring, økonomi, prosjektledelse, veiledning Fungerende Daglig leder OKMS – opplæringskontoret for mat- og servicefag

Vår rolle ved Tunga i dag Vi underviser elevene hver fredag i salg og markedsføring. Fengslet må betale for teoriundervisning og eventuell oppfølging Mål er at de skal ta tverrfaglig eksamen i salgsfaget. Fagbrev som Praksiskandidater

Hva er et opplæringskontor? 25 opplæringskontor i fylket Økonomi - % vis andel av tilskuddet Ansvarlig for rekruttering av lærlinger til virksomheten. Skriver lærekontrakt (juridisk ansvarlig gjennom læretida). Sørger for lærlingenes dokumentasjonsverktøy og sikrer at dette brukes. Ivaretar at opplæring skjer ihht gjeldende lover og regler, og at læreplanen følges.

Hva er et opplæringskontor? Melder lærlingene opp til fagprøve. Omplasserer lærlinger ved behov. Tilbyr kurs til faglig leder, og følger opp faglig leder samt instruktør i deres opplæringsroller. Er støttespiller for lærling og virksomhet i saker rundt fagopplæringen. Markedsfører yrket og bransjen slik at man sørger for ny rekruttering til faget.

Praksiskandidat Privatistordning – ingen opplæringsordning Vg3 eksamen – kan kjøpe undervisning 5 åre relevant praksis

Voksen lærling Ingen aldersgrense for å tegne lærekontrakt Godkjenning gjennom et opplæringskontor = oppfølging Faglig leder Fellesfag - Fritak fra gym og YFF Fratrekk for fellesfag og relevant praksis Lærebedriften får tilskudd Teoriundervisning = kostnad Vg3 eksamen – samme eksamen som praksiskandidater Fagprøve

Godkjenning som lærebedrift Opplæringskontoret bistår bedriften med godkjenning. Faglig leder: er den som har hovedansvaret for lærlingens opplæring i bedrift. I vårt tilfelle leder for butikken. Instruktør: er en person som er delaktig i opplæringen og i vårt tilfelle så er det Anniken fra skolen som er instruktør.

Oppfølging av lærlinger mens de sitter inne God veiledning og støtte på vei mot fagbrev eller kompetanseprøve. Oppfølging hver 3 mnd Oppdatert kunnskap og kompetanse om den bransjen de skal inn i. Vi blir kjent med kandidatene med tanke på fremtidig rekruttering.

Oppfølging av lærlinger når de løslates 300 opplæringskontor i Norge Bransjekontor, kommunale opplæringskontor og tverrfaglige opplæringskontor Gjennomsnittlig 80-100 medlemsbedrifter i hvert opplæringskontor. Gjennom nettverkene vår skaffe dem lærebedrift slik at de får fullført løpet sitt.

NAV er viktig Ofte starter det med en praksisperiode. NAV er viktig de første månedene da det kan være en spesiell kritisk overgang. Bo og økonomi er ofte flaskehalser. Målet et opplæringskontorene er raskest mulig å få til lærekontrakt og vi bør derfor være med i oppfølgingen fra starten. Lærlingene får som regel godkjent deler eller hele praksisperioden som en del av læreløpet.

Samarbeid skole og arbeidsbedrift Siste halvår sterkere samarbeid mellom skolen og Børson. Leder er av Børson deltar jevnlig i klassen med å planlegge markeds – og salgsaktiviteter. Tilbakemelding fra elevene er svært positiv og fremhever spesielt sammenhengen mellom teori og praksis. En forutsetning for å få til et godt opplæringsløp både for lærlinger og praksiskandidater

Produksjonsteknikk Nytt fag innen vg2 Industriteknologi Øke effektiviteten for å bli konkurransedyktig internasjonalt Voksende etterspørsel etter faget i markedet Lærekontrakt Praksiskandidater Otek har lærerkrefter =kostnad

Utfordringer Balansegang mellom å pushe og ha forståelse for en vanskelig livssituasjon Deltakere kommer og går Varierende antall i gruppa Overgang ved løslatelse

Diskusjonsoppgave Hvordan kan dere dra større nytte av opplæringskontorene? Hvilket samarbeid kan være aktuelt og hvilke fag?