BARN TRENGER TO LIKESTILTE FORELDRE

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnelov og barnefordeling
Advertisements

Personvernspørsmål ved innføringen av biometri i norske pass
Bakgrunn: Økende antall bekymringsmeldinger til barneverntjenesten - annen etnisk bakgrunn enn den norske.  Media; kulturelle forhold kan føre til manglende.
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
Barnefokusert arbeid med foreldre i konflikt
Noen utfordringer for skolene
Unge & Rus.
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
Hønefoss politistasjon
Befordrende og myndiggjørende arbeid med pasienter
Mental helse i arbeidslivet
Mestring og forebygging av depresjon
TEMA I HELSEFREMMENDE LIVSSTIL
1 Nettverkskonferanse om barnefattigdom Gardermoen 29. mai 2008 Går fattigdom i arv? En studie av mottak av sosialhjelp hos foreldre og barn Thomas Lorentzen.
Flytting i et segregert bylandskap
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
Developmental patterns and comorbidity of behavior problems Prosjekt Dobbelkompetanse i psykologi Ph.D.-kandidat Linda Helen Munkvold Prosjekt Dobbelkompetanse.
”PAULSRUDUTVALGET” FRA MAI 2010 TIL 2011 Advokat Mette Yvonne Larsen, medlem av utvalget.
Samarbeidspartnere RVTS Sør Familiekontoret i Kristiansand KUP
Moderne kvinner og frie alkoholtøyler
SYKEHUSSOSIONOMEN GRÅTEKONE ELLER PROFESJONELL PROBLEMLØSER?
Modererende faktorer Sykepleier, familieterapeut – konsulent
Modererende faktorer Sykepleier, familieterapeut – konsulent
Barns reaksjoner på foreldrekonflikt:
Ulikheter og variasjoner
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Relasjoner – en beskyttelsesfaktor for sårbare barn og unge
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
Vold mot barn Pressekonferanse
Aggresjon.
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Skikkethetvurderinger og nemndsarbeid
Barnehagens rolle i barns utvikling – bare positiv? Oppvekst og utvikling, NTNU Samfunnsforskning Vera Skalicka.
Spesialundervisning – en rettferdig praksis? Betydningen av sosiodemografiske faktorer for vedtak Marianne Nilsen Kvande NTNU Samfunnsforskning Besøksadresse:
Kjærestevold blant norske tenåringer Resultater fra prosjektet ”Safeguarding Teenage Intimate Relationships” (STIR) Per Hellevik Doktorgradsstipendiat.
1 Unge voksne på trygd – hva betyr lese- og skrivevansker? Stipendiat Kristine Pape, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU Prosjekt: Individual, cultural.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Fjernundervisning i Alderspsykiatri 27. August 2013 Siv Grav.
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Samvirke innen offentlige tjenester
Utvalgte resultater for SVGS
Avd. for helseopplysning - SiA
Relasjonskompetanse på Skeie skole
Fattigdommens sosiale kostnader
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Barnets stemme stilner i stormen
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Utfordringene innen migrasjonshelse
Utvalgte resultater for SVGS
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Frem.
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Samvirke innen offentlige tjenester
Blikk på barnevernets arbeid med vold i minoritetsfamilier
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Konflikt Forslag til spørsmål: - Hva ser dere på bildet?
Prosjekt tverrfaglig samarbeid barn/unge i Nordre Land kommune
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Kunnskapsoppsummering om helsefremmende og resiliente lokalsamfunn
Danning og voksenrollen i barnehagen
Velkommen til foreldremøte
Endring av juridisk kjønn
EN RANDOMISERT KONTROLLERT STUDIE AV EFFEKTEN AV ICDP BLANT FAMILIER I NORGE – foreløpige planer og ideer for prosjektet. ICDP-NORDENS FORSKNINGSSEMINARIUM.
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

BARN TRENGER TO LIKESTILTE FORELDRE Eivind Meland, fastlege og professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin

Antropologen Jan C Brøgger (1936-2006): ”Vi aner ikke konsekvensene av at en voksende minoritet av våre barn vokser opp med en demonisert fantasiutgave av sin far som sin eneste mannlige identitetsfigur”

Kunnskapsstatus Skilsmisse rammer mange (10.000 <18år i 2008) Barnet utsettes ofte for konflikt, tapt foreldrekontakt og fiendtliggjøring overfor en forelder (1 av 5) Foreldrekonflikt fortsetter ofte også etter skilsmissen Barnet er bedre stilt dersom skilsmissen etterfølges av samarbeid og lavt konfliktnivå Foreldrekontakt og -støtte er assosiert med bedre psykisk helse og mestring

Egne forskningsspørsmål Blir det mindre psykologiske skadevirkninger når skilsmisse blir vanligere? Avtar eventuelle psykiske helseplager dess lengre tid det går etter skilsmissen? Innfris målsettingen fra myndighetene om å opprettholde gjensidig omsorg etter skilsmisser? Er det forskjell i psykiske helseplager mellom dem som opplever skilsmisse og bevarer kontakt med begge foreldre og dem som mister slik kontakt?

Egne forskningsspørsmål med svar – ”kortutgaven” Blir det mindre psykologisk skadevirkninger når skilsmisse blir vanligere? NEI Avtar eventuelle psykiske helseplager dess lengre tid det går etter skilsmissen? NEI Innfris målsettingen fra myndighetene om å opprettholde gjensidig omsorg etter skilsmisser? NEI – det er uendret at ca hvert 5. barn med skilsmisseerfaring mister kontakt med den ene forelder (les: far) Er det forskjell i psykiske helseplager mellom dem som opplever skilsmisse og bevarer kontakt med begge foreldre og dem som mister slik kontakt? JA – forskjellen er stor, og jenter og gutter kommer like dårlig ut. Dem med lav foreldrestøtte rammes sterkest Reiter SF mfl. J Public Health 2013, doi:10.1093/pubmed/fds101

Juridifisering av menneskelige relasjoner Fortsatt et stort antall som ikke blir enige om barnefordeling under mekling (>30%) Meklingsinstitusjonen har ingen maktmidler for å stimulere til enighet (meklingsattesten skal utstedes etter første time) Retten har fått mulighet til å velge delt bosted, men i 7 av 10 saker velges mor som fast bosted Omsorgskompetanse kan vanskelig avgjøres rettslig og ved bruk av sakkyndighet (pseudo-juss og pseudo-psykologi). Vi har et rettssikkerhetsproblem i Norge Retten kan bidra til demonisering og selvforherligelse (begge deler er farlig for omsorgskompetansen)

The Living Conditions of Children with Shared Residence – the Swedish Example Sverige har hatt en lov med likestilt og delt bosted etter skilsmisse siden 1998 Studie med 5000 svenske barn fra 2007-2011, 10-18 år, barn fra skilte familier med og uten delt bosted ble sammenliknet, og også sammenliknet med barn fra ikke skilte foreldre Viktige forvirringsfaktorer som foreldres utdannings- nivå og etniske bakgrunn kontrollert for Mange forskjellige sosiale og psykologiske faktorer undersøkt Child Indicator Research 2017, DOI 10.1007/s12187-017-9443-1

The Living Conditions of Children: sammenlikn barn uten og med delt bosted Opplever økonomisk underlegenhet Rapporterer om bedre forhold både til mor og far Rapporterer om mer helsefremmende livsstil (røyking, frokost og måltidsregularitet, deltagelse i idrett) Rapporterer om bedre subjektiv helse (selv-vurdert helse) Like god skoletrivsel og egen-rapportert skoleprestasjon Føler seg mer utrygge i frikvarterene og har flere opplevelser av å bli krenket/ truet i nabolaget Child Indicator Research 2017, DOI 10.1007/s12187-017-9443-1

Foreldrefiendtlighet – et overgrep mot barn Utnytter barns tillit til å skape fiendtlige holdninger og generaliserende stereotypier mot den forelder barnet holdes borte fra Det representerer et eksistensielt traume mot den forelder som har vært med å bringe barnet til verden og dennes familie DET ER FØRST OG FREMST ET OVERGREP MOT BARNA OG DERES EVNE TIL (SELV-)EMPATI Norsk fagekspertise lukker øynene for forskningen om foreldrefiendtlighet til forskjell fra i USA

Hva vet svensk, dansk og amerikansk fagekspertise? Foreldrefiendtlighet viktig i barne- og foreldreretten i USA Svenskene innførte delt bosted som rettsnorm i 1998, og delt bosted som bostedsordning økte fra 4 - 35% ila 20 år Danskene reformerer familielovgivningen i år og dansk fagekspertise er ubetinget for delt bosted som rettsnorm Påstanden om at forskningen viser skadelige effekter av delt bosted er uriktig og viser seg å være en «vandrehistorie» Også kunnskap om de yngste barna som støtter delt bosted Rettsendringen er en nødvendig stimulans til at konfliktnivået mellom foreldre kan reduseres og at de arbeider sammen og likestilt for barnets beste, også de yngste. Ikke tvang til matematisk likhet, men tvang til samarbeid (det skulle bare mangle).