ÅNDELIG OG EKSISTENSIELL SMERTE

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Religioner og livssyn i dag
Advertisements

- roller og forventinger
FRA IDE TIL VIRKELIGHET.
Vekst etter kriser. Bodø 13. juni Odd J. Eidner
St. Olavs Hospital Avdeling for blodsykdommer
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
Å DEFINERE FENOMENET RELIGION. KRAV TIL EN GOD DEFINISJON 1.) Den må være presis og treffe fenomenet 2.) Den må være vid og favne alt som er religion.
Hvordan kan vi arbeide med innovasjonsarbeid i egen kommune?
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
Dette informasjonsskrivet er utarbeidet av Hydrocephaluspoliklinkken ved Rikshospitalet. Hensikten er å bidra til å øke kunnskapen om diagnosen blant pasienter.
Startpakke for etisk refleksjon. Hva er etikk? Etikk handler om hvilke verdier og holdninger jeg har, og ikke minst; hvordan disse verdiene omsettes i.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
Hvordan håndterer vi og behandler pasientens adferd?
Ser du Jesus? – Jesaja 52/53. Ser du Jesus? – Jesaja 52/53 - å kjenne igjen noen.
«En god barnehagehverdag» Bergheim Friluftsbarnehage Oktober, 2014.
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
Startpakke for etisk refleksjon. Hva er etikk? Etikk handler om hvilke verdier og holdninger jeg har, og ikke minst; hvordan disse verdiene omsettes i.
SKRIV EN FAGTEKST OM ET PORTRETT Vurderes i norsk og i kvalitet og dokumentasjon.
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
PRAKTISKE OPPGAVER.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Utrygt utstyr.
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
Familieråd En for alle, alle for en
Etiske retningslinjer for Seksjon helse og sosial
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Kine, Astri, Liv, Ann Kathrin og Tone
Overlege, Palliativt team Helse Førde
En verden av usikkerhet
Etiske utfordringer i livets sluttfase
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Idretten er så stor del av identiteten min.
Gang.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Hvordan være en god lege for dem som er fratatt friheten?
Salige er de fattige i ånden
Nærhet, intimitet og seksualitet
1 Egenomsorg og helse.
Feil versjon?. Feil versjon? Livvaktsgud Automatgud.
11 måter å elske en bok.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
ETISKE DILEMMA I SKOLEHVERDAGEN
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Velkommen til foreldremøte
Religion og integrering
Seminar, Stiftelsen ALS Norsk Støttegruppe, Park Inn, Gardermoen
Religion og Identitet Lisa Stornes
Tverrfaglige tema.
Autoritativ barnehage
- En livssynsorganisasjon
Jesu budskap og eksempel
Lage plan for observasjon Ta opp i avdelingsmøte
Eksistensielle behov hos personer med demens i livets siste fase
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Utskrift av presentasjonen:

ÅNDELIG OG EKSISTENSIELL SMERTE Jens Terje Johnsen Sjukehusprest i Volda

Cicely Saunders: Du angår oss helt til slutt fordi du ER. Vi vil hjelpe deg til å dø fredfullt, men også til å leve til du dør.

LØGSTRUP Den etiske fordring Du har aldri med et annet menneske å gjøre uten å holde en bit av dets liv i din hånd.

LEVINAS Ansiktets etikk   LEVINAS Ansiktets etikk Når vi møter et annet menneske, ansikt til ansikt, på et likestillt nivå av felles menneskelighet, vekkes vår etiske bevissthet.

NÆRHETSETIKK! LEVINAS LØGSTRUP Ansiktets etikk Den etiske fordring Du har aldri med et annet menneske å gjøre uten å holde en bit av dets liv i din hånd. LEVINAS Ansiktets etikk Når vi møter et annet menneske, ansikt til ansikt, på et likestillt nivå av felles menneskelighet, vekkes vår etiske bevissthet.  

NASJONALT HANDLINGSPROGRAM FOR PALLIASJON : Den palliative kulturen kjennetegnes ved en helhetlig tilnærming til den syke og hans/hennes pårørende – tverrfaglighet!

NASJONALT HANDLINGSPROGRAM FOR PALLIASJON : Den palliative kulturen kjennetegnes ved en helhetlig tilnærming til den syke og hans/hennes pårørende – tverrfaglighet! Mye tyder på at åndelige behov ikke blir møtt godt nok innenfor store deler av dagens norske helsevesen.

NASJONALT HANDLINGSPROGRAM FOR PALLIASJON : Den palliative kulturen kjennetegnes ved en helhetlig tilnærming til den syke og hans/hennes pårørende – tverrfaglighet! Mye tyder på at åndelige behov ikke blir møtt godt nok innenfor store deler av dagens norske helsevesen. Behov for åndelig omsorg skal kartlegges på en forsvarlig måte på linje med pasientens og de pårørendes øvrige behov.

EI SPØRJEUNDERSØKING Helse-MR 2015 I kva grad finn de problemstillinga om evt udekte eksistensielle/åndelege behov hos pasientane/pårørande aktuell i dykkar kvardag? Kva for praksis har eininga i å fange opp slike behov hos pasientane/pårørande? I kva grad meiner de at de lukkast i dette? Er eksistensiell/åndeleg omsorg eit tema i seksjonen - i så fall, korleis? Meiner de det er tilstrekkeleg fokus på denne sida ved omsorga i seksjonen? Kva for rolle har presten i denne omsorga?

SPØRRESKJEMA OM ÅNDELIGE OG EKSISTENSIELLE TEMA 1. Det er vanskelig å dele mine tanker og bekymringer knyttet til sykdom med mine nærmeste.   2. Jeg kjenner behov for å snakke mer om hvordan sykdommen påvirker min opplevelse av livskvalitet. 3. Jeg finner trøst i tanken om en høyere makt. 4. Jeg har / ville hatt glede av å samtale om åndelige og eksistensielle tema med ansatte på avdelingen, sykehusprest eller andre. 5. Jeg ønsker hjelp til å komme i kontakt med representant fra mitt trossamfunn. * 6. Har du tilknytning til et tros- eller livssynssamfunn? ⃝Den norske kirke ⃝Human Etisk forbund ⃝Den katolske kirke ⃝ Ikke tilknyttet ⃝Islam ⃝Buddhisme ⃝Annet: ……………………

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   GUD Finnes Han?

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   GUD Holder min tro?

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   GUD Hvorfor føles det som om Han ikke bryr seg?

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   GUD Skyld

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   GUD Fred/Resignasjon

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA    DØDEN Grensen – det definitive

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   DØDEN Tapet – alt det kjendte

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   DØDEN Forandringene – jobb, helse, krefter, utseende, relasjoner, sviktende følelsesliv

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA    DØDEN Tankemessig bearbeidelse av ny situasjon

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA    DØDEN På leting etter det positive tross alt – troen!

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   AVSKJEDEN Forsoning med de kjære

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   AVSKJEDEN Legge til rette for dem – fortsatt!

STIKKORD FOR ÅNDELIG/EKSISTENSIELLE TEMA   AVSKJEDEN Håp (religion)

Skal du lede et menneske fra ett sted til et annet, må du først og fremst passe på å finne han der han er og begynne der. Søren Kierkegaard

‘… av og til helbrede, ofte lindre, men alltid trøste!’  Hippolytt

Du angår oss helt til slutt fordi du ER. Vi vil hjelpe deg til å dø fredfullt, men også til å leve til du dør. Cicely Saunders