Risikofaktorer ved å ha

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Psykiske utfordringer ved MS
Advertisements

Mestring og forebygging av depresjon
TRAUMATISERING OG SEKUNDÆRTRAUMATISERING I ARBEIDET
Hvordan gi profesjonell kollegastøtte
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Stress, utbrenning, mobbing
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Krisepsykiatri. Gjennom lovverket er kommunene pålagt å hjelpe mennesker i krise Kommunale kriseteam, består av bl.a. prest, fastlege, politi, helsesøster.
Hvordan trives du i jobben din? ”Jeg trives godt. Det er et svært viktig arbeid og tydelig nødvendig om vi skal lykkes med å få med alle i samfunnet og.
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
INFOHEFTE FOR FORELDRENE «LØFT ER TØFT». INNLEDNING: I gjorde vi i Skaubo AS en stor satsning hvor alle ansatte i alle barnehagene gikk på kurs.
Trond Haukedal AS Hordaland Fylkeskommune - LO - NHO Læreplasskonferansen 2016 Bergen den 11.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
DU SER DET IKKE PÅ MEG å leve med overgrepserfaring.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
1 ​ Vedvarende forbedringer og spredning ​ Læringsnettverk 3, 27. mars 2014 ​ Mette Fredheim.
”Veilederspråk og veilederholdninger” Kort innføring i verdigrunnlag og noen språkbevissthetskrav når man skal være veileder September 2005 Bjørn Damsgaard.
0 Psykologisk førstehjelp - å snakke vennlig til seg selv og andre Solfrid Raknes, psykologspesialist.
Pårørende.
Egil W. Martinsen Oslo universitetssykehus Universitetet i Oslo
I møte med pasienten Bilde fra Google..
Samarbeid og konflikt.
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Hvorfor noen velger å forlate
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Målprosesser Uke 2.
Venner & valg Avslutning.
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
MediYoga på Pusterommet - en metode for stressmestring
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Individuell jobbstøtte (IPS)
Psykisk helse -Psykososialt team
Samtaletrekk B – Samarbeid
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Matematikk på ungdomstrinnet
Velkommen til foreldremøte
Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Velkommen til foreldremøte
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Velkommen til kurs Utbrenthet
Voldsforebyggende opplæring
Autoritativ barnehage
Målprosesser Uke 2.
Velkommen til foreldremøte
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Ny IA-avtale - hva innebærer dette for oss?
Matematikklæreres profesjonelle utvikling B – Samarbeid
ABC i sinnemestring for foreldre
Hvem er jeg? Marius, 36 år Utdannet lærer, og videreutdanning innenfor bedre læring for personer med ASF Jobber i Grunnskoleteamet til Ålesund kommune.
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

”En for deg og en for meg” om selvomsorg og omsorg for andre Landskonferansen 2017 Marit Hvidsten

Risikofaktorer ved å ha et omsorgsyrke Mestring av belastninger

Hvorfor får hjelpere reaksjoner? Vi er empatisk og følelsesmessig tilstede i møte med mennesker som har ulike behov for hjelp ( P.Isdal, 2015). Hvilke reaksjoner er vanlige og hva kan det føre til over tid?

Gyldiggjøring av reaksjoner Spørsmålet er ikke om vi blir påvirket, men hvordan og hva vi gjør med det I dette yrke må man forvente å reagere (sannhet) I hvilken grad forstår vi og ser sammenhengen i våre egne reaksjoner? I hvilken grad setter vi inn tiltak for å mestre reaksjonene på en god måte? Mange hjelpere strever med sine reaksjoner alene (hjelp til å bryte isolasjon)( P.Isdal, 2015).

Gyldiggjøring fortsetter.. Erkjenne (skam)følelsen over at jeg ikke duger for meg selv Dele mine reaksjonene med andre Normalisere reaksjonene overfor seg selv og andre (selvstøtte,støtte) Hjelper andre ved å fortelle , være åpen Velkommen til de ” normales klubb”(S.Gran).

En modig indianerstamme En modig indianerstamme i Amerika hadde et rituale. En gang i året reiste krigerne ut i ødemarken, satte opp sine telt og tente et stort bål. Så satt de rundt bålet og fortalte hverandre historier om alt det fæle de hadde opplevd, hvor redde de hadde vært og om venner de hadde mistet. De gråt og skrek i en uke – og trøstet hverandre. De var sikre på at for å kunne være sterke så måtte de finne et sted der de kunne være «svake». Hvor er vårt leirbål ( P.Isdal 2015)?

Sekundærtraumatisering (Compassion fatigue) De som over tid jobber tett på mennesker som har vært utsatt for traumatiske hendelser Kan komme til å lide av de samme symptomene som den traumatiserte klienten, som angst, endret verdensbilde,søvnproblemer osv ( Erikson og Sætre, 2011).

Hva er omsorgstretthet(burnout)? Omsorgstretthet er et psykologisk syndrom som består av følelsesmessig utmattelse, depersonalisering og redusert personlig arbeidsprestasjon (kan oppstå hos personer som arbeider med mennesker på en eller annen måte). Følelsesmessig utmattelse innebærer å føle seg overanstreng og tømt for sine følelsesmessige ressurser. Depersonaliseringen er en negativ, ufølsom eller ytterst distanserende omgang med de personene som mottar ytelser eller omsorg. Nedsatt personlig arbeidsprestasjon referer til en nedgang i følelsen av kompetanse og suksess i arbeidet(C. Maslak 1982).

Noen kjennetegn Påvirker sterke mennesker, med høye krav til prestasjon og store indre ressurser. Det kreves en sterk person for å drive seg så hardt så lenge. Rammer de som er omsorgsfulle og sjenerøse. De som har vansker med å si nei. Veien ut er å fokusere på seg selv. (Kilde.Karin Isberg)

Arbeidsmiljøfaktorer Jobbkrav, arbeidspress Konflikter på arbeidsplassen Mangel på viktige ressurser (støttefunksjoner) Mangel på handlefrihet(økonomiske rammer) Mangel på sosial støtte fra kollegaer og ledere Liten deltakelse i viktige beslutninger Få utviklingsmuligheter (C.Maslac,1998)

Mestringsstrategier Ønsketenkning (det blir nok bedre etter ferien) Ta på seg skyld (det er nok bare meg som strever, jeg burde vært mer oppdatert på …. Unnvikelse (medisiner, rus, mat osv for å holde ut i situasjonen) Holder hjulene i gang (frykt for å stoppe opp og kjenne etter, hva oppdager jeg da? Valg (frykt for å si ja og nei) Kilde: Arbeidsmedisinsk veiledning

Hvordan ta vare på meg selv?

Helsefremmende mestringsstrategier Hva er mine stresspunkter ? Hva gir meg energi og påfyll?

ENERGISYLINDER

Tenk deg et trekløver Krav Kontroll Støtte

Lag deg en ”vær varsom plakat”

Om å velge å ta signalene på alvor (aktivering av vær varsom plakaten) Kollegastøtte Veiledning Faglig påfyll

Nullstille for å omstille God utredning og diagnostikk Kombinert med angst/depresjon bør helsepersonell kobles inn Samtaleterapi BHT Sykemelding Fysisk aktivitet Døgnrytme, regelmessige måltider Medisiner Samtale med leder Permisjon for å gjøre noe annet en periode Bytte av arbeid Oppmerksomt nærvær Kan utløse personlig vekst og utvikling (Bastiansen, 1994) Kilde: Arbeidsmedisinsk veiledning

Litteratur Isdal,Per. Kunnskapsdagen Drammen 2015. Gran, Sissel. Kunnskapsdagen Drammen 2015. Eriksen, Ingunn og Iselin Sætre.(2011). Ivaretakelse av hjelperen og håndtering av sekundætraumatisering. Maslach, Christina.(1998).A Multidimentional Theory of Burnout.I Cary L.Cooper (Red) Theories of organizational stress. New York : Oxford University Press. Isberg, Karin.Foredrag , Utbrenthet. Bang, Susanne.(2003)Rørt, rammet og rystet. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS. Arbeidsmedisinsk veiledning. Videreutdanning Kognitiv Terapi. P. Prescott. 2014. Karasek, R og Theorell,T.1990.Healty Work. Bruland Vråle, Gry.(2015.) Veiledning når det røyner på.Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS. Tveiten, Sissel. 2002.Veiledning mer enn ord.Fagbokforlaget Vigmostad Bjørke AS. Bastiansen, Astrid. (1994).barndom og profesjonell omsorg.Oslo: Universitetsforlaget.