Boliger til pleie- og omsorgsformål – levetid og egnethet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Legger dagens løsninger for e-meldinger til rette for god samhandling og dokumentasjonsprosess knyttet til fagområdene: Psykisk helsevern, barn, tverrfaglig.
Advertisements

AVLASTNING Melhus
Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Statssekretær Roger Ingebrigtsen Helse- og omsorgsdepartementet Norsk Dagkirurgisk forum, 8. januar 2010 Samhandling mellom primærhelsetjenesten og dagkururgiske.
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Barnehagene – det første og viktigste skritt i oppvekstspolitikken Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Hvordan kan vi vite at denne store helsereformen virker i henhold til mål og intensjoner, for pasientene og kommunen som tjenesteyter? Nasjonal helsekonferanse.
KS – de største arbeidsgiverutfordringene Per Kristian Sundnes Områdedirektør KS Arbeidsliv
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Markedssituasjonen for drift og vedlikehold, funksjonskontrakter
Boligkonferansen 2004 Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet 24. mars 2004.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Visjoner om det fremtidig Kommune-Norge Administrerende direktør Sigrun Vågeng.
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Fremskaffelse av leieboliger
Skjema 13 Kommunalt disponerte boenheter og boligvirkemidler.
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Boligdimensjonen i omsorgsmeldingen Tilgjengelighet og universell utforming Adm. direktør Geir Barvik Husbanken.
Effektiviseringsnettverk store kommuner Rådmannssamling Gardermoen Utredningsdirektør Kjell-Torgeir Skjetne.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
Multiconsult.no Vedlikeholdsetterslepet langs kommunale veier KS FoU-Prosjekt nr
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Flyktninger som ressurs Nordre Land kommune Fra bosatt til aktiv innbygger.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Individuell plan og koordinerende enhet Innspill til KOSTRA arbeidsgruppen Seniorrådgiver May Cecilie Lossius.
FORENKLING AV RAPPORTERINGS-, DOKUMENTASJON- OG RUTINEKRAV I HELSE- OG OMSORGSSEKTOREN OG INNEN FYSISK PLANLEGGING, AREAL OG MILJØ.
Prosjekt BLINK Prosjekt BLINK – nye omsorgsboliger i Bodø.
Egenvurdering av økonomisk stønad og råd og veiledning til unge mellom 17 og 23 år Laholmen 16. juni 2016 Nina Westby Evensen.
Heldøgns omsorg – kommunenes dekningsgrad Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester FoU 9342 Liv Wergeland Sørbye, Sidsel Sverdrup og Birgit.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Samvirke innen offentlige tjenester
KOSTRA arbeidsgruppemøte
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Husbanken og kommunene
Demografikostnader Luster kommune ( )
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Evalueringens problemstillinger
En kartleggingsstudie
Arnfinn Eek Psykologspesialist 24. mai 2006
Grenseregionalt Forum 2017
Evalueringens problemstillinger
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Samvirke innen offentlige tjenester
Solveig Paule, avdelingsdirektør i Husbanken, Norge Visby 3. juli 2016
Stabsdirektør Inger Vold Zapffe
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Gevinstrealisering Erik Paulsen ASSS - 4.mai Bergen Gevinstrealisering
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Norsk Friluftslivs folkehelseseminar 1. feb. 2018
Boligsosialt utviklingsprogram
Lav rente – en gjeldsfelle
Undervisning og barnehage
Hvordan lager du en åpen kravspesifikasjon og behovsbeskrivelse når du skal lage en IKT-løsning Rammer og føringer Det offentlige i Norge kjøper inn varer.
Nasjonalt velferdsteknologiprogram
Evaluering av strategien "På vei til egen bolig"
Utskrift av presentasjonen:

Boliger til pleie- og omsorgsformål – levetid og egnethet

Hovedkonklusjoner I prosjektet Dagens insentiver og føringer bidrar til at det er: mer lønnsomt å bygge nye bygninger for pleie- og omsorg, fremfor å ta vare på eksisterende bygningsmasse enklere for kommunene å prioritere fremskaffelse av kommunale boliger, fremfor å tilrettelegge i innbyggernes private hjem I enkelte kommuner er det en bevisst strategi å ikke sette av penger til vedlikehold, fordi det er mer lønnsomt å erstatte bygningene etter 30-40 år Årsaken er høye driftskostnader i lønn til ansatte (pleiepersonell og renhold), endring i omsorgsfilosofi og brukerbehov

Forts. Hovedkonklusjoner I prosjektet Ved planlegging av nye boliger møter kommunen på en rekke, til dels motstridende krav og standarder fra Husbanken og Arbeidstilsynet, samtidig som de skal ivareta kravene i TEK10 Dagens system er med på å utfordre kommunene som autonom enhet Eksempler på at regionale instanser ikke er enig med planer som er utviklet gjennom bred brukerinvolvering lokalt i kommunene Saksbehandlingen er til dels uforutsigbar med endringer i tilskudd og krav knyttet til bygninger som tar 4-5 år å realisere Eksempler på at Husbankens regionkontorer forholder seg ulikt til temaer som: tilrettelegging for demens i alle boliger, tilskudd til personalbase, og hvorvidt tomteverdien kan regnes inn i boligkostnader

Kommunens situasjon Behovene og tjenestetilbudet er langt mer differensiert enn boligmassen Når tjenestene følger boligene medfører det at enkelte får for høyt omsorgsnivå Krav om maksimalt 8-10 enheter samlokalisert utfordrer kommunene Det er ikke lønnsomt å bemanne Og det samsvarer ikke alltid med brukerbehovene Selv om dagens krav og standarder gjør bygningene fleksible, medfører disponeringsplikten at kommunene må benytte bygningene til den målgruppen som opprinnelig var tiltenkt Husbanken utviser en viss fleksibilitet dersom kommunen har behov for å benytte bygningene til andre målgrupper Men det blir ikke skrifteliggjort, noe som utgjør en risiko for kommunene ved eventuelle fremtidige tilsyn

Kommunens situasjon Det er krevende for kommunene å planlegge for en ukjent fremtid Nasjonale fremskrivinger treffer sjeldent, og det er vanskelig for kommunene å få gode lokale analyser av hvilke behov det vil være fremover Det mangler gode verktøy for kartlegging og planlegging av boligbehov Mangler gode arenaer for utprøving av nye typer bygninger til pleie- og omsorg

Det vil koste omtrent 37 mrd Det vil koste omtrent 37 mrd. kroner å modernisere eldre bygninger til heldøgns omsorg Det er kartlagt 13 300 omsorgsboliger og 24 000 institusjonsplasser oppført før 1998, som inngår i heldøgns omsorg Omtrent halvparten av boligene og plassene til heldøgns omsorg i norske kommuner i dag har en brukbar tilstand Resterende bygningsmasse vil koste omtrent 37 mrd. kroner eks. mva. å modernisere til et tilfredsstillende, funksjonelt nivå Kartleggingen er basert på vurdering av tilstandsgrad – gjennomført uten krav til stedlig befaring, av teknisk sektor i kommunene, etter følgende skala: 0 = «som ny» 1 = «ok» 2 = «har behov for større utbedringer» 3 = «saneringsmoden» Kostnadsberegningen er gjort med utgangspunkt i følgende priser: Ny institusjonsplass, Kr 33 000,- pr m2 eks mva Oppgradering av institusjonsplass fra før 1998, Kr 15 000,- pr m2 eks mva Ny omsorgsbolig, Kr 30 000,- eks mva Oppgradering av omsorgsbolig fra før 1998. Kr 15 000,- pr m2 eks mva

Det er verdt å merke seg at… …den totale summen forventes å være større. Dette skyldes bl.a. at: definisjonen for heldøgns omsorg er ulik i SSB, Husbanken og i kommunesektoren – dette påvirker hvilke boliger som er med og ikke i kartleggingen øvrige bygninger til pleie og omsorg (som ikke er definert som heldøgns omsorg) er ikke medregnet, heller ikke kommunale boliger til sosiale formål vedlikeholdskostnader er ikke medregnet enkelte boliger inngår ikke i ordningen for momskompensasjon

Drivkrefter som påvirker sektoren fremover Pleie- og omsorgstjenestene må klare seg med relativt mindre midler fremover fordi behovet for tjenester øker i større grad enn sektoren får tilført økonomiske midler Brukerbehovene vil bli mer komplekse, samtidig som forventningene til kommunen øker Vi vil se en fortsatt økning i unge tjenestemottakere innen pleie- og omsorgssektoren Vi vil få en stor vekst i den eldre delen av befolkningen, samtidig viser tallene at andelen eldre som etterspør pleie- og omsorgstjenester synker Metodeutviklingen innen rehabilitering vil fortsette, og vi vil se en økende vektlegging av å benytte brukernes egne ressurser i behandling Bolig- og befolkningsmessig vil vi bevege oss mot en sentralisering mot knutepunktene, både i store og små kommuner Bruk av velferdsteknologi og bruk av ulike former for sensorer vil øke Det vil stilles mer miljømessige krav til bygg- og eiendomssektoren Private aktører som tar initiativ til å bygge tilpassede boliger, særlig for eldre, vil øke i omfang

Konklusjoner - Hva bør offentlig sektor tenke på for å imøtekomme endringene fremover? Kulturendring i helsesektoren: hvordan sikre en god kulturendring som ivaretar utviklingen av nye arbeidsprosesser, ansvars- og arbeidsdelinger samt kompetanseheving internt i kommunene og mellom kommunene og helseforetakene? Offentlig sektors rolle i teknologiutviklingen: kan offentlig sektor hente ut gevinstene av teknologien som forventet og hvem skal i så fall sørge for at teknologiutviklingen skjer til fordel for den offentlige helsesektoren? Den lokale rollen i god boligutvikling: kan kommunene bli gode fagaktører for det lokale boligmarkedet, herunder med innsikt i hvilke boliger det er behov for på kort og lengre sikt?

Kort om metode Det er gjennomført en nasjonal kartlegging av eldre bygninger og tilstanden i dem Undersøkelsen er sendt til teknisk sektor i alle landets kommuner Om lag halvparten av kommunene svarte på undersøkelsen Det er gjennomført intervjuer med erfarne representanter i kommunene og hos statlige aktører, både innen helse og teknisk sektor Vi har involvert representanter fra kommunene, i tillegg til KS, Husbanken, Helse- og omsorgsdepartementet, Teknologirådet, Frivillighet Norge, Fylkesmannen, Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse Det ble etablert en teknisk ekspertgruppe som var med på å definere nivået for den nasjonale kartleggingen Det ble etablert en helsefaglig ekspertgruppe som var med på å utvikle scenarier for fremtidens behov i sektoren