Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Gevinstrealisering Erik Paulsen ASSS - 4.mai Bergen Gevinstrealisering

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Gevinstrealisering Erik Paulsen ASSS - 4.mai Bergen Gevinstrealisering"— Utskrift av presentasjonen:

1 Gevinstrealisering Erik Paulsen ASSS - 4.mai Bergen Gevinstrealisering
Hva og hvordan organiserer kommunene tjenestene for å få strategien for tidlig innsats for voksne til å føre frem og beholde gevinstene Innlegg fra Trondheim kommune – Erik Paulsen

2 Utfordringer på eldresiden
Demografisk utvikling Ca. 50 prosent av befolkningen over 80 år har en eller annen form for bistandsbehov fra kommunen. De som vil være tjenestemottakere med størst behov etter 2025 er de som i dag begynner å motta tjenester fra kommunen. Vi har perioden frem mot 2025 for å forebygge og redusere behovene som vil oppstå i perioden I hvilken grad vi lykkes med strategien og satsingsområdene, vil være avgjørende for fremtidig behov for heldøgns omsorg i sykehjem eller omsorgsboliger og de samlede offentlige kostnadene.

3 Utfordringer på eldresiden
Intro - vi har store utfordringer på eldresiden framover Må tenke nytt for å bruke institusjoner bedre og utsette behov for institusjon (tidlig innsats) VPT TK har løst dette: Program for VPT. (def program - koordinering av prosjekter, samt at programmet promoterer VPT generelt) Inneholde i programmet: Prosjektene. Mange har hittil vært pilot - tjenestedesign er sentralt. Før: Ikke så tydelig - eksperimenterings osv. Nå: Businesscase må foreligge. Demografisk utvikling Ca. 50 prosent av befolkningen over 80 år har en eller annen form for bistandsbehov fra kommunen. De som vil være tjenestemottakere med størst behov etter 2025 er de som i dag begynner å motta tjenester fra kommunen. Vi har perioden frem mot 2025 for å forebygge og redusere behovene som vil oppstå i perioden I hvilken grad vi lykkes med strategien og satsingsområdene, vil være avgjørende for fremtidig behov for heldøgns omsorg i sykehjem eller omsorgsboliger og de samlede offentlige kostnadene.

4 Utfordringer på eldresiden
Intro - vi har store utfordringer på eldresiden framover Må tenke nytt for å bruke institusjoner bedre og utsette behov for institusjon (tidlig innsats) VPT TK har løst dette: Program for VPT. (def program - koordinering av prosjekter, samt at programmet promoterer VPT generelt) Inneholde i programmet: Prosjektene. Mange har hittil vært pilot - tjenestedesign er sentralt. Før: Ikke så tydelig - eksperimenterings osv. Nå: Businesscase må foreligge.

5 Tidlig innsats Bedre mestring av egen hverdag
Ivareta egen helse og mestring Forebygge sosial isolasjon Tverrfaglig kartlegging og oppfølging Gode henvisnings- og samarbeidsrutiner Innovasjon på tjenestedesign.

6 Velferdsteknologi Programorganisert
Hovedprosjektet er etablering av fremtidige tjenester med velferdsteknologi med tre delprosjekter: Tjenesteutvikling, uttesting og kravspesifikasjon Anskaffelse - marked og leverandørvalg Implementering og driftssetting Måten TK har gjort dette på: Alle prosjekter skal ha GR planer - støtter oss på Samveis (som støtter seg til Prince 2 - prosjektmetodikk) Dette innebærer at de ved milepæler skal rapportere på status på gevinstrealiseringen. vise prosjektveiviseren - Prince2 (fase) TK har 3 dedikerte rådgivere som støtter prosjektene med GR - Gevinstfaglige ressurser. (Bygge kompetanse til prosjektene) Hjelpe prosjektene og sørge for en enhetlig måte gjøre det på. De 3 har også ansvar for å vise gevinstene på porteføljenivå. - mange prosjekter - For å jobbe strategisk trenger man å se alle prosjektene i sammenheng.

7 Gevinster generelt Unngåtte kostnader - utsatt behov for opphold i sykehjem, unngått innleggelse i sykehus, unngått økt tjenestetilbud eller unngått innleie av ekstra personale. Spart tid - når en tjeneste kan reduseres/fjernes helt eller at tiden benyttes til å gi tjenester til flere. Økt kvalitet - egenmestring, trygghet, livskvalitet og trivsel.

8 Overgangen fra prosjekt til organisasjon
Kommunen trenger å oppnå endringer for å møte utfordringene og sørge for at endringene skjer i linja.

9 Gevinstrealisering generelt
Sentrale forutsetninger for å lykkes med gevinstrealisering innebærer: Målformulering og kartlegging av gevinster Plan for realisering av gevinster. Måling og oppfølging av gevinster(Best Practice). Overgangen fra prosjekt- til linjeorganisasjon. Gevinstrealisering generelt Trenger å oppnå endringer, og gevinstrealisering er å sørge for at endringene skjer. Vise linja med overgangen fra prosjekt til linje. Måten TK har gjort dette på: Alle prosjekter skal ha GR planer - støtter oss på Samveis (som støtter seg til Prince 2 - prosjektmetodikk) Dette innebærer at de ved milepæler skal rapportere på status på gevinstrealiseringen. vise prosjektveiviseren - Prince2 (fase) TK har 3 dedikerte rådgivere som støtter prosjektene med GR - Gevinstfaglige ressurser. (Bygge kompetanse til prosjektene) Hjelpe prosjektene og sørge for en enhetlig måte gjøre det på. De 3 har også ansvar for å vise gevinstene på porteføljenivå. - mange prosjekter - For å jobbe strategisk trenger man å se alle prosjektene i sammenheng.

10 Gevinstrealisering i TK
Alle prosjekter har gevinstrealiseringsplaner - Samveis(Prince2). Alle prosjekter rapporterer på gevinstarbeidet ved alle milepæler Program for velferdsteknologi - koordinering og promotering 3 dedikerte rådgivere - som støtte og vise gevinster på porteføljenivå Gevinstrealisering generelt Trenger å oppnå endringer, og gevinstrealisering er å sørge for at endringene skjer. Vise linja med overgangen fra prosjekt til linje. Måten TK har gjort dette på: Alle prosjekter skal ha GR planer - støtter oss på Samveis (som støtter seg til Prince 2 - prosjektmetodikk) Dette innebærer at de ved milepæler skal rapportere på status på gevinstrealiseringen. vise prosjektveiviseren - Prince2 (fase) TK har 3 dedikerte rådgivere som støtter prosjektene med GR - Gevinstfaglige ressurser. (Bygge kompetanse til prosjektene) Hjelpe prosjektene og sørge for en enhetlig måte gjøre det på. De 3 har også ansvar for å vise gevinstene på porteføljenivå. - mange prosjekter - For å jobbe strategisk trenger man å se alle prosjektene i sammenheng. Alle prosjekt må ha businesscase før oppstart.

11 Beholde gevinster Gevinstrealisering vs Gevinstuttak
Gevinster må være målbare Gevinstuttak lokalt eller sentralt Gevinstrapportering: skal inn i styringsdialogen på linja i eksisterende kanaler. Tallene hentes ut fra tjenesteforvalter - hver enkelt enhet må kunne si noe om status. Beholde gevinster: hva betyr det? Skille mellom gevinstrealisering og gevinstuttak. ( de kan være realisert uten at man har klart å ta de ut. Eks. sparer ett årsverk, men er spredt ut på ulike stillinger og klarer ikke å redusere disse) Effektivisering - hvis man ikke kan redusere folk - så er det ikke en gevinst. Fordeling av innsparing ved sparte kostnader, sentralt eller lokalt. Linja tar ofte ansvar for dette selv i gevinstarbeidet.

12 Beholde gevinster? Gevinstrealisering skjer i organisasjonen.
Forankring

13


Laste ned ppt "Gevinstrealisering Erik Paulsen ASSS - 4.mai Bergen Gevinstrealisering"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google