1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Advertisements

Voksenopplæringens overganger
LOV OM INTRODUKSJONS-ORDNING
Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR) Hva, Hvem, Når (og Hvor)
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
1 Norskopplæring Statssekretær Cathrin Bretzeg Stavanger
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Introduksjonsordningen
Forskriften har regler om
Introduksjonsordningen
Rett og plikt til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Historikk, lovverk og organisering Voksenopplæring.
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
Ny betalingsforskrift på kommunal medfinansiering og kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter.
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
Prosjektorganisering av arbeidet med enslige mindreårige i Bufetat region nord. desember 2015 – desember 2018 OSO barnevern
Økonomiske konsekvenser av å bosette flyktninger Ann-Heidi P.Orvik, rådmann.
Introduksjonsloven. Hva er voksenopplæring Organisert opplæring for voksne som gjennomføres etter bestemte regler, og kan berettige til offentlig støtte.
Barnefamilier- Individuell kartlegging og vurdering.
Vedtekter kommunenivået Lokallag i Finnmark. Vedtektene  § 55 LOKALLAG  55.1 Utdanningsforbundet er inndelt i lokallag – ett i hver kommune.  55.2.
Rådgiversamling November 2015 Innsøking av elever med fortrinnsrett og/eller behov for spesialundervisning folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Samtykkekompetanse og helsehjelp til pasienter som motsetter seg helsehjelp Internundervisning - geriatri Tirsdag *** Rådgiver/jurist Helle.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
1 I NTRODUKSJONSLOVEN OG S AKSBEHANDLINGSREGLENE I FORVALTNINGSLOVEN Regelverksamling 27. september 2016.
Foto: Carl-Erik Eriksson 22. September 2016 – Hege Sotberg Kvalifiseringssenter for innvandrere - INN.
1 SPESIALPEDAGOGISK HJELP ENDRINGER I BARNEHAGELOVEN Samling for kommunene i Rogaland 18. oktober 2016.
Opplæringsloven kap. 9a – aktuelt om lovverket Ragnhild Øvrebø, jurist, fagstab Oppvekst og levekår, Stavanger kommune Kurs i opplæringsloven kap. 9a for.
«Hva skjer i voksenopplæringa i Stavanger og Sandnes?» Odd Ragnar Ommundsen, rektor Johannes læringssenter Harald Nedrelid, rektor Sandnes læringssenter.
Nortura flytter skjæreaktiviteten fra Sarpsborg
Hva er feriepenger og hva er inntrekk ferie?
FØRING AV FRAVÆR PÅ VITNEMÅLET
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Kurs for verger 9. november 2016, Hamar
Transformering av lover og forskrifter mv til programkode
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
5 Marius Stub.
Permisjoner 3. april 2017.
Hovedopptak i barnehagene 2016
Automatisering av rettslige beslutninger, særlig enkeltvedtak
Møte for foresatte 10.trinn
INFORMASJONSPROGRAM Oppholdstillatelse.
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
En nasjonal oversikt over tilgjengelige fosterhjem?
Transformering av lover og forskrifter mv til programkode
Trygt og godt skolemiljø
Arbeidsinnvandring i landbruket Stiklestad
Lov om sosiale tjenester i NAV
Boligsameier som ikke er seksjonerte - rett til å kreve seksjonering
NAV Eidsvoll Finanskomite 18. april 2018
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Barn som kommer alene til Norge – under 15 år
Nedre Romerike Vannverk AS
Ungdom Samarbeidsavtale NAV – Fagopplæring om lærekandidater eller ungdom som har mål om grunnkompetanse.
Forsterkningstiltak fosterhjem
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Introduksjonsprogrammet
Flyktningavdelingen i Skien kommune - Nav Skien
Orientering HOV 4. juni 2019.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
INNOVI sitt hovedformål er å gi arbeidstilbud til personer som har, eller i nær fremtid ventes å få innvilget varig uførepensjon. Vi arbeider med spesiell.
Utskrift av presentasjonen:

1 Introduksjonsloven 27. september 2016 Ann-Elin Djuvik Kro Fylkesmannen i Rogaland

2

3 Hva er formålet? §1

4 Formålet er å styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet, og deres økonomiske selvstendighet, jf. §1

5 Hvem har rett og plikt til å delta? §2

6 Rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram gjelder for 1.nyankommet 2.utlending (oppholdstillatelse) 3.mellom 18 og 55 år som har 4.behov for grunnleggende kvalifisering… jf. § 2 første ledd.

7 Når er vilkåret ”nyankommet” oppfylt? ”som nyankommet regnes den som har vært bosatt i en kommune i mindre enn to år når vedtak om deltakelse i introduksjonsordningen skal treffes” jf.§ 2 tredje ledd.

8 ”bare for personer som er bosatt i kommunen i henhold til særskilt avtale mellom utlendingsmyndighetene (IMDI) og kommunen.” jf. § 2 annet ledd Rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram gjelder

9 Rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram gjelder for 1.nyankommet 2.utlending 3.mellom 18 og 55 år som har 4.behov for grunnleggende kvalifisering… jf. § 2 første ledd.

10 a) asyl, jf. utlendingsloven § 28, b) oppholdstillatelse etter innreisetillatelse som overføringsflyktning, jf. utlendingsloven § 35 tredje ledd c) fornybar oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38 første ledd på grunnlag av søknad om asyl, eller kollektiv beskyttelse i massefluktsituasjon, jf. utlendingsloven § 34, eller d) oppholdstillatelse som familiemedlemmer til personer som nevnt i bokstav a, b og c, jf. utlendingsloven kapittel 6. For å være omfattet av denne bestemmelsen er det et vilkår at personer som nevnt i bokstav a, b og c ikke har vært bosatt i en kommune i mer enn fem år før det søkes om familiegjenforening. e) fornybar oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 53 første ledd bokstav b, § 53 annet ledd eller § 53 tredje ledd. For personer som nevnt i første punktum gjelder retten og plikten til å delta i introduksjonsprogram i to år fra det tidspunkt det er gitt oppholdstillatelse på grunnlagene som er nevnt.” og som har fått…”

11 Rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram gjelder for 1.nyankommet 2.utlending 3.mellom 18 og 55 år 3.mellom 18 og 55 år som har 4.behov for grunnleggende kvalifisering 4.behov for grunnleggende kvalifisering… jf. § 2 første ledd.

12 Hvem har ansvaret? §3

13 Kommunen sørger for introduksjonsprogram etter dette kapittel til nyankomne innvandrere som er bosatt i kommunen, jf. § 3 første ledd

14 Kommunen skal så snart som mulig og innen tre måneder etter bosetting i kommunen eller etter at krav om deltakelse blir framsatt, tilrettelegge introduksjonsprogram i henhold til dette kapittel til person som omfattes av § 2. Kommunens plikt gjelder ikke personer som har avbrutt eller avvist deltakelse i introduksjonsprogram, jf. § 3 annet ledd. Innen 3 måneder

15 Kommunen kan tilby introduksjonsprogram til nyankommet utlending… som nevnt i § 2 som er bosatt i kommunen uten særskilt avtale mellom utlendingsmyndighetene og kommunen jf. § 3 tredje ledd. Kan - regelen

16 Introduksjonsprogrammets mål og innhold §4

17 Programmet skal være 1. helårlig og 2. på fulltid

18 Helårlig 47 ukers program med fradrag for fri- og helligdager  Kommunen bestemmer når fellesferien skal avvikles

19 Programmet skal minst inneholde a)norskopplæring, b)samfunnskunnskap, c)tiltak som forbereder til videre opplæring eller tilknytning til yrkeslivet, jf. § 4 tredje ledd

20 Programmets varighet §5

21 Programmet kan vare inntil to år, med tillegg av godkjent permisjon. Når særlige grunner taler for det, kan programmet vare inntil tre år, jf. § 5.

22 Individuell plan §6

23 1.ledd: Det skal utarbeides en individuell plan for den som skal delta i introduksjonsprogram. Den skal utformes på bakgrunn av en kartlegging av vedkommendes opplæringsbehov og av hvilke tiltak vedkommende kan nyttiggjøre seg.

24 2. ledd: Planen skal minst inneholde programmets start og tidsfaser og en angivelse av tiltakene i programmet. Programmål Tiltak/aktivitet Tidsperiode for kvalifisering Hvem har ansvar for å gjøre hva, når og hvordan

25 Viktig å begrunne Enkeltvedtak som kan påklages Dersom deltakeren er uenig med kommunen, så er det kommunen som bestemmer hva planen skal innholde. 3. ledd: Planen skal utarbeides i samråd med vedkommende

26 4. ledd Planen skal tas opp til ny vurdering med jevne mellomrom og ved vesentlig endring i vedkommendes livssituasjon

27 Stans av introduksjonsprogrammet §7

28 Kommunen kan stanse ordningen for den enkelte dersom det er saklig begrunnet i den enkeltes forhold, jf. § 7

29 Lovendring: Fra 1. januar 2016 er ikke lenger aktuelt å stanse programmet for deltakeren ved tilbud om arbeid.  Deltaker kan søke om og få innvilget permisjon fra introduksjonsprogrammet dersom de får et konkret tilbud om ordinært arbeid.

30 Introduksjonsstønad §8 til §16

31 Introduksjonsstønad Introduksjonsstønad er et vederlag for å delta i kvalifiseringen Skal bidra til å styrke målgruppens økonomiske selvstendighet og ansvar Deltakeren har selv ansvar for å disponere midlene på en fornuftig måte

32  § 8 Retten til introduksjonsstønad  § 9 Beregningen av stønaden  § 10 Forutsetter at personen faktisk deltar i programmet  § 11 Introduksjonsstønaden reduseres ikke på bakgrunn av egne midler  § 12 Samordning av andre offentlige ytelser  § 13 Utbetalingen skjer etterskuddsvis på grunnlag av registrert fremmøte  § 14 Trekk i fremtidige utbetalinger kan gjøres når deltaker har fått utbetalt for mye i stønad  § 15 Ved uriktige opplysninger kan det vedtas tilbakebetaling av stønaden  § 16 Refusjon i ytelser fra folketrygden

33 Rettskilder Introduksjonsloven, lov nr. 80 Forskrift om fravær og permisjon ved nyankomne innvandreres deltakelse i introduksjonsordningen av nr. 973 Ot.prp.nr. 28 ( ) Ot.prp.nr. 97 ( ) Ot.prp.nr. 50 ( ) Rundskriv G-01/2016 (gir god veiledning)

34

35 Formålet er å styrke nyankomne innvandreres mulighet for deltakelse i yrkes- og samfunnslivet, og deres økonomiske selvstendighet, jf. §1