Ideer fra forstudiet «Regionalpark Norefjell» Felles formannskap

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for Kom vekst AS og Kom vekst
Advertisements

Forventninger og videre arbeid…...
Anbefalinger fra en forstudie av Sigmund Kvernes
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
”Et felles løft for breddeidretten i Stavanger”
Hvor vil BRB – er dere med? Ole Hope
Snowball Rjukan 26. oktober 2010 Ove Gjesdal og Stein B Olsen.
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Innovasjon Norge Fauske 20. november 2008 Inger Teigstad Avdelingsleder.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Hvordan stimulere og fasilitere næringer med utviklingspotensial?
Strategi og handlingsplan
Per Rune Henriksen 23. Mars 2007 Regionale fortrinn – regional framtid.
Forpliktene samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal Kommuner i Nord- Trøndelag Presentasjon av mål, visjoner og prosess pr februar 2003.
NHO støtter ”stramt budsjett” for å gi norsk næringsliv et nødvendig løft… …innenfor et stramt budsjett må det i tillegg gjøres prioriteringer som stimulerer.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
Teknologi og samfunn 1 Vedlegg 1 Resultat av dialogmøter Mongstad-Kollsnes næringsutvikling.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Plan for kompetanse og identitet
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Oppdraget  Initiativtakere: Oslo kommune og samarbeidsalliansen Osloregionen  Prosjektarbeidet startet fur jul i fjor.  Arbeidet utføres av Osloregionens.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Telemarksforsking-Bø Instituttpresentasjon Kompetansemeglerprogrammet Kongsberg Direktør Karl Gunnar Sanda.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Årsmøte Modum Næringsråd Modum Næringsråd Vi skal bidra til at bedrifter og næringsdrivende i Modum har best mulig rammebetingelser og utviklingsmuligheter.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Hva kan gjøres for å styrke sentrums attraktivitet som etableringsarena for handel og service? Sentrumskonferansen - VITALISERING AV SENTRUM Sandefjord.
Modum mot år 2050 …hvor lander vi ?. Hvordan har samfunnet utviklet seg siden 1982 ? Det er da ikke så lenge siden.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Fra industristeder til kultursteder Kulturbasert stedsutvikling Ragnhild Skogheim Norsk institutt for by- og regionplanlegging.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
MODUM – SIGDAL - KRØDSHERAD Turistnæringen i Midt Buskerud Diskusjonsgrunnlag som innledning til en ny reiselivsatsing !
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Anne-Marte Kolbjørnshus, komitéleder
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Samarbeid som løfter alle
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Folkehelse - et felles ansvar
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Motor for vekst og opplevelser i Hamarregionen
Aktørene Innbyggerne, politikerne, forvaltningen,
Utskrift av presentasjonen:

Ideer fra forstudiet «Regionalpark Norefjell» Felles formannskap

Regionrådets prioriteringer: Attraktivitet Næringsutvikling Tjenesteproduksjon Kommunikasjonsteknologi Areal og transport Folkehelse Klima- og miljø

Forstudiet «Regionalpark Norefjell» Regionalpark er en samarbeidsmodell – en måte å organisere samarbeid og utviklingsarbeid på innenfor et avgrenset naturområde gjennom å utnytte lokale særpreg som konkurransefortrinn. Når målet er økt verdiskaping og økt attraktivitet i regionen – kan det oppnås gjennom en Regionalpark?

Praktisk gjennomføring Forstudiet startet i 2014 og ble avsluttet før sommeren. Tre kommuner + næringsliv, frivillighet og kulturaktører har vært involvert. Prosjektet har blant annet inneholdt en konferanse, et par workshops og en studietur. Telemarksforskning har skrevet en rapport. Telemarksforskning har skrevet en rapport

Ideen bak… Midt-Buskerud har mange ressurser og kvaliteter, aktiviteter og tiltak – men det mangler formalisert og overordnet samarbeid mellom aktørene. Vi ønsker økt attraktivitet som boområde, som reiselivsmål og for næringsetablering. «Tiltak som er bra for de som besøker oss er også bra for de som bor her»

Konklusjon fra forstudiet Modellen «Regionalpark» passer ikke helt hos oss. Forstudiet er finansiert med statlige midler, og denne tilskuddsordningen har opphørt. Det er likevel nødvendig å samarbeide mer og bedre for å få til økt verdiskaping og attraktivitet i Midt-Buskerud. Deltakerne i prosjektet ønsker møteplasser og samarbeid. Så: hva skal vi gjøre da?

Anbefalinger fra Telemarksforskning 1.Regionen må definere mål for vekst og utvikling – lage en felles strategi. 2.Løfte fram flere enkeltområder i stedet for å «tvinge» alt inn under en felles merkelapp: Norefjell, Trillemarka, Kunstnerdalen, Finnemarka, Gruvene og Blaafarveværket 3.Binde områdene sammen enten fysisk eller tematisk: Tema: Helse, helseturisme, fysisk aktivitet, kosthold (Modum Bad, Skiarenaer, Eventyrsmak) Fysisk: Ferdselsårer (gamle ferdselsårer/stier evt Krøderbanen)

Anbefalinger fra Telemarksforskning 4.Etablere et utviklingsstyre med representanter fra politikere, kommunene, næringsliv, destinasjonsselskap, frivillighet etc. 5.Etablere en langsiktig samarbeidsavtale mellom partene. 6.Regionrådet lager en workshop for hvert av identitetsområdene for å styrke samarbeidet i området. 7.Regionrådet arrangerer årlig studietur for å øke kompetansen og bygge felles utviklingskultur 8.Regionrådet setter i gang forstudie for å utvikle en helseturismestrategi for Midt-Buskerud

Andre ideer som er kastet fram… En stor konferanse for Midt-Buskerud etter modell av «Valdreskonferansen». Møteplass for politikere, næringsliv ++ Satse på sykkelturisme – skilting, tilrettelegging osv. Satse på kompetanse, utvikling og samarbeid innenfor hyttenæringa Gjøre felles innsats for lærlingeplasser Utvide Yrkes- og utdanningsmessa til å nå flere målgrupper og til å bli utstillingsvindu for næringslivet Jobbe felles med å trekke til oss bedrifter som flytter/ekspanderer – ansette felles person for dette Innovasjonsløft for Midt-Buskerud àla Ringerike Utnytte Raw Air (Hoppuka 2017) til en regional satsing

Reaktivere Kunstnerdalen Sykkelstier – etablering og vedlikehold Det som er godt for Modum er godt for Krødsherad er godt for Sigdal Næringsetablering: «kom te vårs» – hvordan kan vi se regionalt på dette, også sikre økonomien i det. Forutsetningen for et samarbeid: hjelper ikke med ønsker. Vi er avhengige av at næringslivet finner hverandre. Kan vi ha større ambisjoner? Hvordan kan vi tilrettelegge? Samarbeid i næringslivet er bedre organisert i Modum og Sigdal enn i Krødsherad, der må man kanskje ta tak i intern organisering først? Geografisk skille for hvor reiselivet er viktig og ikke. Viktig å ikke legge alt for mye inn i ett prosjekt – heller spisse innsatsen mer. Mange bedrifter kan ha glede av hverandre – selv om de driver med ulike ting. Helsesamarbeid – helseturisme Treforedling

Energi/kraft Natur og kulturbaserte opplevelser - dette må vi satse på i vår region. Det er vårt lokale fortrinn. Næringstomter – bruker Eiendomsmegler til dette. Foreløpig ikke resultat – burde vi ha noen til å «overvåke» markedet, ha kontakt, være proaktiv – markedsføre vår region for etablering av næringsvirksomhet. Samarbeid med Næringsrådet og liknende organisasjoner. Ringeriksbane, E16, Randsfjordbanen – hvilke muligheter åpner dette? Vi må smi! Bruke/høre eksisterende næringsliv/bedrifter og ta utgangspunkt i deres behov for å tiltrekke oss nye bedrifter. «Bygge opp om hverandre» Vi kan tilby PLASS – vi kan tilby næringslivet utviklingsmuligheter RV 35 blir avgjørende for regionen – spesielt for bedrifter som skal flytte ut. Leie inn eksisterende konsulenter som har god oversikt over dette til å «hente» bedrifter til regionen. Vi har SAND. Store moer. Viktig ressurs for framtida. Næringstomter over 20 mål – hvor finnes det? Ikke i de mest sentrale strøkene – her har vi et fortrinn.

Idrettsanlegg – idrettsarrangement – idrettsrelatert næring