Forskning for framtiden Forskningspolitisk debatt 20.08.09 Jan I. Haaland, styreleder UHR.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Når kunnskap blir handling
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
1 Å belønne de som går foran - styrkes vilkårene for forskning? Foto: Colourbox.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Statsbudsjettet 2010 Avdelingsdirektør Joar Nybo 19. oktober 2009.
SVs politikk for forskning og høyere utdanning Kyrre Lekve Sogn og Fjordane SV, november 2010.
VELKOMMEN til Ingeniørutdanningskonferansen november, Scandic Hotel Oslo Airport, Gardermoen.
Modernisering av universiteter og høyskoler Kontaktkonferansen 2012 Statsråd Tora Aasland.
1 Statsbudsjettet Hovedmål og fokus for sektoren Hovedmål: Universiteter og høyskoler skal: gi utdanning av høy internasjonal kvalitet oppnå resultater.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Universitets- og høyskolesektoren: sentrale utfordringer Statssekretær Per Botolf Maurseth På Universitets- og høgskolerådets rektorskole Asker, 26. september.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Uib.no UNIVERSITETET I BERGEN Legeutdanning og forskning i primærhelsetjenesten – to sider av samme sak? Guri Rørtveit Instituttleder, professor dr. med.
Fusjoner…. Prinsipper og modeller; teori og praksis Bjørn Stensaker.
Utviklingstrekk i forskningen og behovet for en ny evaluering Sølvi Lillejord Direktør, Kunnskapssenter for utdanning Informasjonsmøte Lysaker
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Nasjonalt toårig tverrfaglig utdanning i behandling av pasienter med alvorlige psykiske lidelser Torleif Ruud Professor, Akershus universitetsykehust
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon LMU
UHRs arbeid med forskerskoler Seminar Norges forskningsråd 1. april 2008 Ingvild Broch og Berit Hyllseth.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
FUGE-videreføring av UiBs satsing Hva gjorde vi i FUGE?
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Det nye forbrukerstyrte Reiselivet
Kommunikasjonsstrategi
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Bærekraftig samfunnsutvikling
Digitalisering av plan- og byggesaksprosessen – gevinster?
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
Evaluering av ”Fritt Fram”
Bærekraftig samfunnsutvikling
Struktur i høyere utdanning – SamarbeidArbeidsdelingKonsentrasjonSammenslåing Allmøte SVT 5 desember.
Utdanningskomiteen 19. mai
Utfordringer for sektoren Noen viktige tema sett fra UHR
Forskning og innovasjon
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
SWOT analyse IKS.
«Et FAU blir det som vi foreldre gjør det til»
Budsjett og handlingsplan
Forskningsrådets retningslinjer for datahåndtering
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
USITs Målbilde og prioriteringer
Sivilingeniørprogram i medisinsk teknologi
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Om opprykk til førstelektor
Kunnskapsgrunnlag (kap. 4 og 5.5)
UiT Norges arktiske universitet
Om førstelektorprogrammet
Nå er vi spente!.
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
Evaluering Regionrådet
Universitetet, IPR og næringsliv
Utskrift av presentasjonen:

Forskning for framtiden Forskningspolitisk debatt Jan I. Haaland, styreleder UHR

Velkommen Norge som kunnskapsnasjon – hva skal til? Målet med dagens seminar er sette forskning og høyere utdanning på dagsorden både i valgkampen og i debatten om fremtidens samfunn. Bak arrangementet står Unio/Forskerforbundet Akademikerne UHR Vi representerer Universiteter og høgskoler Forskere Høyt utdannet arbeidskraft

Visjon Statsråd Tora Aasland ( ) om det som må være vår felles visjon: ”Forskning og utdanning er grunnlaget for framtida. Å ikke satse på dette er gammeldags og hemmer utviklingen.” Fra seminaret Forskning på dagsorden, 20. august 2008 Universiteter og høgskoler deler denne visjonen, og vil gjerne bidra.

Ambisjoner og utfordringer Universitets- og høgskolesektoren Ønsker å spille en viktig rolle i utviklingen av Norge som kunnskapsnasjon Mener vi har mye å bidra med av relevant kunnskap og kompetanse til samfunns- og næringsliv Erkjenner at vi allerede forvalter store ressurser, og er ydmyke i forhold til å forvalte disse på en samfunnsmessig best mulig måte Men må allikevel påpeke behovet for en opptrappingsplan for forskningen, dersom vi skal kunne realisere Norge som kunnskapsnasjon.

Sentrale forutsetninger for en god utvikling Felles erkjennelse av at kunnskap og kompetanse vil være helt avgjørende for videreutviklingen av norsk økonomi og samfunnsliv Bred forståelse for at forskning spiller en sentral rolle i utviklingen av kunnskapssamfunnet, og politisk vilje til å satse på FoU i et slikt perspektiv Forutsigbare og gode rammevilkår som gjør det mulig for universiteter og høgskoler å planlegge langsiktig og kunne bidra til utviklingen av kunnskapssamfunnet En troverdig, langsiktig og spenstig satsing på forskning som gjør det attraktivt for de beste å velge forskning som karrierevei

Elementer i en opptrappingsplan Langsiktige, forutsigbare rammevilkår Basisbevilgninger som gir mulighet til strategisk styring og prioritering for universiteter og høgskoler Rekrutteringsplan som reflekterer de reelle behov for økt satsing på forskning og kompetanse Fullfinansiering av rekrutteringsstillinger, nye studieplasser og spesielle satsinger Konkrete handlingsplaner for spesielle satsingsområder (jfr. Forskningsmeldingen) Støtte til prosesser som fremmer samarbeid, konsentrasjon og arbeidsdeling Investeringer i formålstjenlig infrastruktur, bygninger og utstyr

Forventninger til 2010-budsjettet Generelt: Konkretisering av ambisjonene fra Forskningsmeldingen Erkjennelse av de ressursmessige konsekvensene av den forventede økningen i studenttilstrømning de kommende årene (som beskrevet i St.meld. 44: Utdanningslinja) Evaluering av finansieringssystemet

Forventninger til 2010-budsjettet Konkret forventer UH-sektoren i det minste at: Basisbevilgningene styrkes betydelig Rekrutteringsutfordringene tas på alvor, med flere nye, fullfinansierte rekrutteringsstillinger (stipendiat og post.dok) Midler til vitenskapelig utstyr og infrastruktur økes Nye studieplasser fra Revidert budsjett videreføres og fullfinansieres – samtidig som behovet for ytterligere studieplasser vurderes I tillegg må vi ikke glemme studiefinansiering, bygninger og alt det andre…