Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om førstelektorprogrammet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om førstelektorprogrammet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Om førstelektorprogrammet
Liv-Berit Knudsen Gølin Irene Larsen

2 Bakgrunn UiT er den eneste utdanningsinstitusjonen for høyere utdanning i Nord-Norge som har et førstelektorprogram. Bakgrunn: Juni i 2009 vedtok å opprette et førstelektorprogram med ti plasser ved UIT. En videreføring av førstelektorprogrammet ved HiTø var en del av fusjonsavtalen. Bakgrunn for anbefalingen var at noen fagområder ved UiT trenger flere faglige ansatte i førstestilling for å møte NOKUT sine kompetansekrav.Førstelektorprogrammet er ett tiltak for å heve førstestillingskompetansen ved utsatte fagområder ved UiT. Velkommen til halvdagsseminar/ informasjonsmøte om førstelektorprogrammet ved UiT. En videreføring av førstelektorprogrammet ved HiTø var en del av fusjonsavtalen. Under fusjonsarbeidet ble det anbefalt å opprette et større og mer forpliktende program enn det gamle programmet ved HiTø

3 Programmets formål Førstelektorprogrammet skal være et kompetanseutviklingsprogram, der framtidige kompetansebehov innen enkelte fagområder skal være styrende for hvem som prioriteres ved opptak til programmet. I følge Strategidokument for Universitetet i Tromsø skal UiT etablere et strategisk rekrutterings- og kompetanseutviklingsprogram som skal: ”… bidra til at universitetet sikres kompetanse og utvikler kvalitet i forskning, faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid og undervisning. ”

4 To karriereveier ved UIT
To karriereveier 1) førstelektor- dosent 2) førsteamanuensis- professor Førstelektorprogrammet skal gi faglig ansatte et reelt valg mellom disse to karriereveiene Det er vedtatt at UiT skal satse på karriereveiene førstelektor- dosent og førsteamanuensis- professor. Programmet skal gi faglig ansatte et reelt valg mellom disse karriereveiene. Målgruppen er faglig ansatte innen profesjonsutdanninger og utdanninger der formidling av forskningsbasert kunnskap til et praksisfelt står sentralt. Praksisnær FoU-arbeid er helt vesentlig for profesjonsutdanninger som har som mål å gi studentene utøverkunnskap og handlingskompetanse. Ved UiT er over halvparten av studentene tilknyttet profesjonsstudier så behovet for førstelektorkompetanse er helt klart til stede.

5 Målgruppen er Faglig ansatte innen profesjonsutdanninger og utdanninger der formidling av forskningsbasert kunnskap til et praksisfelt står sentralt Praksisnær FoU-arbeid er helt vesentlig for profesjonsutdanninger som har som mål å gi studentene utøverkunnskap og handlingskompetanse.

6 Førstelektorprogrammet ledes av
Et førstelektorutvalg bestående av en vitenskapelig ansatt fra hvert fakultet og en studentrepresentant. Opptak av søkere, oppfølging av deltakere og utvikling av det faglige innholdet i programmet er sentrale oppgaver for utvalget.

7 Medlemmer førstelektorprogrammet
Førstelektorutvalget består av: Liv-Berit Knudsen, førstelektor, Helsefak Bernt Arne Bertheussen, førstelektor, BFE-fak Gunnar Ketil Eriksen, førsteamanuensis, Jurfak Gunnar Hartvigsen, professor, NT-fak Hans-Kristian Hernes, professor, HSL-fak Niels Eskild Johansen, dosent, Kunstfak Marianne Rødvei Johansen, studentrepresentant AFU- sekretariat – sekretær for utvalget Gølin Larsen

8 Fakultet – forvalter driftsmidler og mentorressurs
Ansvarsfordeling mellom førstelektorutvalg, AFU, fakultet og instituttleder Fakultet – forvalter driftsmidler og mentorressurs Instituttleder – nærmeste leder er viktig faglig støttespiller Mentordel – hva skal den innebære Tid til FoU - 50 % - kan tas ut fleksibelt, må selv passe på at man får den tiden man skal ha Kurs/ seminarer – bruke det som finnes på UiT samt arrangere kurs i egen regi

9 Utlysning Sommeren 2009 utlysing av ti plasser i programmet
Søknader: 21 søknader, 10 fra Helsefak, 9 fra HSL-fak og 2 fra Kunstfak Førstelektorutvalget foretok høsten 2009 opptak av ti søkere på bakgrunn av fakultetenes rangering av egne søkere, og fagområders behov for førstestillingskompetanse Alle de tre fakultetene med søkere har fått deltakere på programmet. Som deltakere i programmet tilbys dere FoU-stipender i form av driftstilskudd og frikjøp fra undervisning, mentorressurser og tilbud om deltakelse på kurs/seminarer.

10 Deres opplyste behov for kurs/seminar ved opptak
Innføring i førstelektorprogrammets hensikt og form Skriving av faglige artikler/ arbeider Vitenskapsteori/ etikk Kvantitative forskningsmetoder, herunder deskriptiv statistikk Kvalitative forskningsmetoder, herunder bruk av NVivo (dataprogram for analyse av kvalitative data) Skriving av førstelektorsøknaden I opptaksbrevet ble dere spurt om hvilke behov dere har for kurs/ seminarer etc. Mange av de faglige tilbudene som dere etterspør kan dekkes av allerede eksisterende tilbud ved universitetet. Førstelektorutvalget vil konsentrere seg om å utvikle faglige tilbud for førstelektorkandidater som per i dag ikke finnes ved UiT. Dette halvdagsseminaret søker å dekke ønsket om en innføring i førstelektorprogrammets hensikt og form. Høsten 2010 vil det bli tilbud om skrivekurs for dere som er i programmet. Senere semester vil det i regi av førstelektorprogrammet arrangeres seminar om skriving av førstelektorsøknaden.


Laste ned ppt "Om førstelektorprogrammet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google