Pensjonistforbundet Buskerud Ledersamling 24.september 2015.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 1 Generelt om Fiskesprell Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser.
Advertisements

Når ansatte trives, gjør de en god jobb.
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Det nye lærefaget ”HELSEFAGARBEIDER”
Velkommen til Vestre Nes Omsorgsbolig
Av Beate Magerholm, Drammen kommune
Nasjonalforeningen Os helselag i samarbeid med Os skole
Frivilligpolitikk i Askim
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
MATGLEDE.
Oslo Kommune Karen Lassen
Min kafé En presentasjon av prosjektet Mari Rollag
Rolighetsmoen barnehage
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Praktiske erfaringer fra arbeidet med omsorgstjenester til innvandrere med etniske minoriteter. Grünerløkka Sykehjem 115September 2008.
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Tradisjonsmat på sykehjemsfat Sykehjemskokkene skriver kokebok
Hilde Berg Bentsen og Rune Myrmell
Bufdirkonferansen Før – stue bort - På høy tid at barna selv blir spurt ”Jeg har satt meg fore å endre på at voksne diskuterer hva som er best.
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
FYSISK AKTIVITET FOR PERSONER MED DEMENS
Ingen tid å miste! Kari-Ann Baarlid, Nestleder i fagavdelingen
Den bevisste forbrukeren – hva er viktigst? Solakonferansen Randi Flesland.
FOBE Brannsikkerhet i omsorgsboliger Rødøy
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
SUV Selvstendiggjøring unge voksne Vårkonferansen Trond Strøm Kari Solberg Turid Jensen Turid Jensen.
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
MAT OG MÅLTIDSFELLESSKAP
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Eldresenterforum 20. november 2008
Din helse - vår hjertesak! ”Rehabilitering i eldresenteret” et prosjekt i Nasjonalforeningen for folkehelsen med eldre i fokusDin helse - vår hjertesak!
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Erling Bonde Nasjonalforeningen Oslo demensforening
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten
Målrettet ernæringsarbeid nytter : NutritionDay i Lekneshagen Bofellesskap Institusjonsoverlege Aglaia Frommholz Hilde Holand, Avdelingsleder.
Etter TV-aksjonen Hovedmål for TV-aksjonen Økt åpenhet og forståelse Livskvalitet og deltakelse Forskning som kan bidra til å løse demensgåten.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Årsmøte 11. til 12. Mars Fremtiden bygges nå! Vi vil være med å leve i den Vil du? Hvordan ser fremtiden ut?
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
BARNAS BARNEVERN 2020.
LCP – Liverpool Care Pathway Et pilotprosjekt i Hol Kommune i samarbeid med Utviklingssenter for sjukeheimar i Buskerud
Omsorgsboliger med heldøgns tjenester Torstadtunet Oppsjø Asker bo og omsorgssenter.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Eksempelet er inspirert av: sykehjem-i-oslo-spiser-lite
Hverdagsrehabilitering – lengst mulig I eget liv i eget hjem Åse Bente Mikkelborg.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.
Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.
Tomrefjord Pensjonistlag
Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorg – hvorfor og hvordan?
Innovasjonskonferansen 2016
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
FRAMTIDA ER UTFORDRINGEN
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Samarbeid om god helse og livskvalitet
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Erfaringer og utfordringer ved etablering av prosjektet «Mu eallilan eallin – Guovdageainnu modellen» Kari Johanne Johannessen, VIPS-veileder Britt.
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Forebygging av underernæring er en av flere innsatsområder i pasientsikkerhetsprogrammet. De fleste innsatsområdene gjelder både for primærhelsetjenesten.
Bruker- og pårørendeundersøkelsen 2018
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Gylne Måltidsøyeblikk
MatMedSmak.
GRATIS SKOLEFORKOST for elever ved fylkeskommunale skoler i Rogaland
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
”Fjellfolk-kommunen”
Reformen «Leve hele livet «innebærer ikke at
Utskrift av presentasjonen:

Pensjonistforbundet Buskerud Ledersamling 24.september 2015

Gyldne måltidsøyeblikk Bakgrunn for konkurransen: - måltidene skal være høydepunkter - rammene for måltidene i fokus - brukermedvirking - forebygging av underernæring

Gyldne måltidsøyeblikk Hensikten med konkurranse: - Heve bevisstheten om maten og måltidenes betydning for helse og trivsel. - Respekt for maten og måltidene inkludert brukermedvirkning.

OPPROP Eldre fortjener god matomsorg Forbrukerrådet Pensjonistforbundet Kost- og ernæringsforbundet Den norske legeforening Norsk sykepleierforbund Nasjonalforeningen for folkehelsen Nasjonalt råd for ernæring

Vi mener at alle kommuner skal ha en mat- og måltidspolitikk som sikrer eldre god matomsorg alle mottakere av pleie- og omsorgs- tjenester må sikres et trygt, velsmakende og ernæringsmessig godt mattilbud, der ferske råvarer vektlegges

det må legges vekt på å skape trivelige rammer rundt måltidene med fokus på sosialt fellesskap det må legges til rette for individuelle ønsker og behov, innflytelse på matvalg og involvering av pårørende Det må gjennomføres regelmessige bruker- og pårørendeundersøkelser

Viktigheten av det gode måltid må forankres hos ledelsen på sykehjemmet og i kommunen.alle ansatte må ha god forståelse av betydningen av god matomsorg for eldres helse og livskvalitet, og de må ha kompetanse på oppgavene som skal utføres

Hva kan vi gjøre? Vi kan besøke sykehjemmet i vår egen kommune. Vi kan be om å få spise sammen med noen vi kjenner som bor der. Vi kan be om en ukes meny. Vi kan spørre om hvor mange måltider som serveres hver dag. Vi kan se!

Hjelpemidler Kosthåndboken Forslag til dagsmeny Mine matvaner Matkort