Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Folkehelsearbeid i Møre og Romsdal Hva gjøres i Kristiansund
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planer, ideer og visjoner
Frivilligpolitikk i Askim
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
PLAN- OG BYGNINGSLOVEN SOM UTGANGSPUNKT FOR TEMATISK PLANLEGGING
Hva har vi og hvordan bruker vi det?
Hva er et bærekraftig lokalsamfunn?
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Bærum kommune Landets 5. største kommune: innbyggere
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Sør-Aurdal Arbeiderparti Valgprogram
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Planstrategi og planhierarki
Høring kommunedelplan folkehelse
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
Oslo Kommune Byrådsavdeling for byutvikling Groruddalssatsingen Hvordan områdeløft kan være med på å bedre lokalområdet Fredrikstad Synnøve Riise Bøgeberg.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Seniorsentre og innbyggertorg Utvikling og organisering.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Hva er utfordringene? Økonomisk ulikhet > Levekårsutfordringer: Mange barn som lever i lavinntektsfamilier > Forskjell i medianinnteksten på Sosial.
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Kommunal planlegging.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Jeg skal presentere innholdet i planen
Frivillighetens rolle i velferdstjenestenes innovasjonsarbeid
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
RULLERING HOVEDPLAN FOR FYSISK AKTIVITET, IDRETT OG FRILUFTSLIV
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Høring: Kommuneplanens samfunnsdel
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Plankonferansen 11 desember 2014
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE

Innsats mot grunnleggende årsaker til helse og trivsel Helse og trivsel for alle Styring i samspill og reell gjennomførings- vilje Bredt kunnskaps- tilfang og erfaring Sosialt bærekraftige lokalsamfunn og helsefremmende nærmiljøutvikling levekår oppvekst fysiske og sosiale ressurser Statistikk erfaringskunnskap Befolkningen hovedaktører – prioritere «friskressurser» Pbl, Folkehelseloven

Planprosess Pbl og styringsmuligheter Gevinstrealisering i HP og virksomhetsplaner HP virksomhetsplaner Måleindikatorer rullering 4.år aplanerTEmTema planer Grunnlagsdata for planstrategi Samfunnsdel kommuneplan/ kommunedelplan

> Plan og bygningsloven; > Kap 1 § 1 Formål bærekraftig økologisk og sosial samfunnsutvikling > Kap 3 § 3» planlegging skal…fremme befolkningens helse og motvirke sosiale helseforskjeller, samt bidra til å forebygge kriminalitet…» > § 12-7.Bestemmelser i reguleringsplan til arealformål og hensynssoner omfatter påvirkningsfaktorer i folkehelsearbeidet > Nasjonale forventninger til planlegging

Oversikt over folkehelsen 3.Økonomisk ressurstilgang mot deltakelse i organisert idrett. Prosent.

Kommunedelplan folkehelse Overordnet mål Folk flest - opprettholde den gode helsa Levekårsutsatte - løftes

LEVEKÅR - Gode levekår med like muligheter for alle. > STRATEGIER: A. Tidlig innsats fra helsestasjon til barnehage og skole B. Inkluderende arbeidsliv og språktilbud C. Redusere inntektsulikhet og geografiske levekårsforskjeller D. Sikre trygge og trivelige bomiljø for alle

INKLUDERING - Gode fellesskap og romslighet for mangfold > STRATEGIER: A. Styrke tilhørighet og samfunnsdeltakelse B. Styrke sosiale nettverk og inkluderende fellesskap C. Lavterskeltilbud i frivillig regi D. Aktiv fritid for alle

LEVENDE NÆRMILJØ- Sosial og fysisk aktiv hverdag for alle i nærmiljøet > STRATEGIER: > Åpne og enkle møteplasser i lokalsamfunnet > Øke hverdagsaktiviteten med gange og sykkel > Lett tilgjengelige turstinett, strender, skiløyper og aktivitetsparker > Samarbeid med frivilligheten og næringslivet om tilrettelegging og formidling > Prioritere åpne anlegg for idrett og friluftsliv > Strukturere frisklivsarbeidet

PSYKISK HELSE- God psykisk helse og trivsel for barn og voksne, uten rus. > STRATEGIER: > Utjevne sosiale forskjeller i psykisk helse gjennom alle innsatsområder > Økt kunnskap om psykisk helse for innbyggere og ansatte > Tidlig innsats og lavterskeltilbud som forebygger > Tydelige holdninger og handlinger for å forebygge rusmiddelmisbruk i samfunnet > Ansvarlig alkoholhåndtering

AKTIVE ELDRE- Aktive og selvstendige eldre > STRATEGIER: > Økt selvhjulpenhet > Satsing på helsefremmende tiltak > Aldersvennlig yrkesliv > Frivillig innsats og deltakelse blant eldre

Askers folkehelsemetodikk - samskaping > Samskaping: Mobilisere sivilsamfunnet og åpne for innbyggerne og næringslivets initiativ og muligheter for mestring gjennom tverrsektorielle samarbeidstiltak og kommunikasjon. > Helse i alt vi gjør: Jobbe planmessig og rette tidlig innsats mot samme mål fra ulike virksomheter og sektorer samtidig for å løse komplekse utfordringer.. Målgruppe NæringslivInnbyggerKommune

> Målstyring: Velge treffsikre tiltak, med evaluering/måling av fremdrift og gevinster for folkehelsen og bruk av balansert målstyring med indikatorer/nøkkeltall. > Kompetansebygging: Styrke kompetansen blant ansatte og samarbeidspartnere, og satse på innovasjon i folkehelsearbeidet på tvers av kommunens egne virksomheter og i samarbeid med sivilsamfunnet, kunnskapsmiljøer og kommunenettverk. Helsekonsekvensvurderinger, aktiv forvaltning, tilrettelegging, fasilitering