Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jeg skal presentere innholdet i planen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jeg skal presentere innholdet i planen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Velkommen til presentasjon av temaplan for lokalsamfunnsutvikling på Borgen.
Jeg skal presentere innholdet i planen Vise til andre relevante prosesser som er en del av det store bildet. Først noen ord om bakgrunnen. De fleste av dere kjenner veldig godt til hva vi har gjort sammen de siste to og et halvt årene. Men for kjapt å oppsummere: Utarbeidelse av kunnskapsgrunnlag Samskapingsprosesser: gjestebud, nærmiljøkonferanser, møter, fokusgrupper, intervjuer, facebook, nærmiljøsentral, og diverse arrangementer. Planer og strategier som skal svare på utfordringene og anbefale tiltak.

2 Hva er utfordringene? Økonomisk ulikhet
Levekårsutfordringer: Mange barn som lever i lavinntektsfamilier Forskjell i medianinnteksten på Sosial og kulturell ulikhet Opplevelsen av at man ikke har kontakt og fellesskap på tvers av grupper/ har ulike preferanser og verdier. Segregering: høy andel internasjonal befolkning i (deler) av området. Bekymring for ytterligere segregering. Dette er de viktigste funnene av utfordringer som ble gjort i Livet på Borgen. I tillegg ble det avdekket et spennende og sammensatt ressursbilde. Det er like viktig når vi skal skape endring fremover. Kunnskapsgrunnlaget Livet på Borgen viser både ressurser og utfordringer i området. De to hovedutfordringene er økonomisk ulikhet, og sosiale og kulturelle ulikheter. Alle typer utfordringer som er avdekket utgjør barrierer for samfunnsdeltakelse. Forskning viser at samfunnsdeltakelse er helsefremmende på individnivå, og en forutsetning for velferdsmodellen på samfunnsnivå. Økonomisk ulikhet Det er levekårsforskjeller i området. Dette øker den relative fattigdommen og preger de sosiale rammene og nettverkene. Det er flere som lever med levekårsutfordringer i Borgenområdet enn andre steder i Asker. Særlig er det mange barn som lever i lavinntektshusholdninger, og flere som av ulike grunner ikke er i arbeid. Samtidig er det mange i Borgenområdet som har mange økonomiske og materielle ressurser. Det gjør at ulikhetene i området kan oppleves enda sterkere. For å bedre barns levekår er det først og fremst de voksne som må løftes og hjelpes. Det vil si at ved å få flere voksne i arbeid, vil man påvirke barnas oppvekstsvilkår positivt. Barn som lever under dårligere levekår vil ha behov for at strukturene rundt dem bidrar til at konsekvensene av den sosiale ulikheten utjevnes. Det kan for eksempel innebære å tilrettelegge for at flere kan delta i kultur- og fritidsaktiviteter lokalt. Offentlige tjenester, virksomheter og sivilsamfunnet må legge til rette for at disse barna får likeverdige muligheter for utvikling og læring gjennom oppveksten. Sosial og kulturell ulikhet I tillegg til sosioøkonomiske ulikheter, har Borgens befolkning et kulturelt mangfold. Det innebærer at befolkningsgrupper legger forskjellige preferanser og verdier til grunn i hverdagslivet. Dette kan påvirke den sosiale samhørigheten. På Borgen er det mange nettverk, men lite kontakt på tvers av befolkningsgrupper, og et ønske om at det skal være mere. I deler av området er andelen internasjonal befolkning høyest i Asker, og prosessene har vist at det er økende grad av bekymring knyttet til at bosettingsmønstre vil medføre en ytterligere segregering.

3 Formål Styrke leve- og oppvekstsvilkårene gjennom å arbeide med bomiljøet, kultur- og fritidstilbud og kvaliteten i barnehager og skoler.

4 Allerede Kommer Tiltak i barnehager, skoler, helsestasjon, NAV
Piloter: realfag, velferdslab, prosjekt språk/arbeid, tilskuddsordning Borgen nærmiljøsentral Investering: totalt mer enn 19 mill Aktiviteter og arrangementer i lokalsamfunnet Kommer Drengsrud idrettspark Vardåsen kirke: underetasjen som ny møteplass Innbyggertorg – ny møteplass Boligprosjekter som inkluderer krav til uteområder og infrastruktur Helhetlig plan for stedsutvikling; KDP Asker sentrum Tiltak ifht skole- og barnehagekapasitet

5 Mange veier til målet Lokalsamfunnsutvikling Barnehage og skole
Temaplan Felles mål, mange roller og oppgaver. Lokalsamfunnsutvalg som felles area og plattform Sosiale og kulturelle aktiviteter, møteplasser, utvikling av uteområder og eiendommer sammen med sameiene Barnehage og skole Strategi for barnehage og skolekapasitet Strategi for kvalitet i oppvekst Skolekretsgrenser/ Fritt skolevalg Oppvekstvilkår Transport og areal, Boligbygging Boligpolitisk strategi. Kommunedelplan for Asker sentrum Plan for Borgenområdet sett i sammenheng med hele sentrumsområdet. Reguleringsplaner Det er flere veier som fører til lokalsamfunnsutvikling. På Borgen er det særlig disse veiene vi sammen har vært opptatt av Skoler og barnehager: optimale læringsmiljø og sammensetning av barnegruppene. Levekår: øke samfunnsdeltakelsen Bolig: Boligbygging som virkemiddel i områdeutviklingen; hva skal bygges for å få en befolkningssammensetning som likner mer på Asker som helhet? Lokalsamfunnet: behov for å styrke nettverk, bygge broer og få til flere aktiviteter og bredere tilbud lokalt for å få flere med. Aktivitets- og fellesskapsfremmende omgivelser. Dette viser prosessene som til sammen skaper utvikling av lokalsamfunnet. Det som er markert i rødt er prosesser som er pågående eller som kommer – der beslutninger tas.

6 I tillegg til andre prosesser: Temaplan for lokalsamfunnsutvikling på Borgen
Så det er rammen når vi nå legger frem temaplan for lokalsamfunnsutvikling på Borgen.

7 Innhold i saken Temaplan for lokalsamfunnsutvikling, Borgen – til høring Vedlegg: Sluttrapport for Borgenprosjektet Sluttrapport for Ad hoc utvalget Kunnskapsgrunnlaget Livet på Borgen Veikartet: excel med alle 458 innspillene Både Borgenprosjektet og ad hoc utvalget sluttrapporteres i denne saken. Det betyr ikke at fokus på området Borgen forsvinner. Det forteller bare at Det politiske arbeidet vil skje i de ordinære prosessene Utvikling av virksomhetene og tjenestene lokalt vil skje på bakgrunn av det som vedtas i planen, sammen med andre strategiske føringer. Direktørene og virksomhetslederene følger opp videre Stedsutviklingen vil videre planlegges gjennom KDP Asker sentrum. Og – som temaplanen foreslår vil man lage en struktur lokalt som kan forestå det videre arbeidet med Å få ting til å skje Å sikre at saker som angår befolkningen og aktørene diskuteres og spilles inn i andre prosesser

8 Innhold i sluttrapporten
Hva har vi gjort, og hva har skjedd- Del 1: Oppdrag og organisering Del 2: Aktiviteter og resultater i fasene Del 3: Funn Fakta Innspill fra prosessene Allerede planlagte/ iverksatte prosesser Del 4: Implikasjoner for videre utvikling av Borgen Det er viktig å vite hvilken informasjon som finnes hvor – for de utfyller hverandre. Derfor gir jeg en oversikt slik.

9 736 458 Fordelingen? Asker kom-mune Sammen Samskaping Inn-byggerne
Samskapingsprosessene så langt har omfattet 736 deltakere, og resultert i 458 innspill. Klikk 1:Av alle innspillene som har kommet inn, er under 25 % tiltak som Asker kommune alene kan ta initiativ til å realisere. Dette omfatter i stor grad innsatsområdene stedsutvikling (gjennom reguleringsplaner og implementering av strategier og planer knyttet til anlegg og arenaer for aktivitet,) og utvikling av kommunens rolle og virksomheter på Borgen. De politiske vedtakene gir ramme og retning for dette. Klikk 2: Ca 40 % av tiltakene kan realiseres gjennom private initiativ (innbyggere) og i samarbeid mellom lag og foreninger og innbyggere. Klikk 3: Ca 35% av tiltakene kan realiseres gjennom samarbeid mellom Asker kommune, innbyggere, lag og foreninger, og næringslivet. Klikk 4:Til sammen betyr det at mer enn 75% av forslagene til tiltak best kan realiseres hvis vi finner måter å jobbe sammen på videre. Dette er en viktig kunnskap for hvorfor vi har foreslått den som ligger som tiltak i temaplanen.

10 Hvorfor lokalsamfunnsutvikling
Inkluderende lokalsamfunn er helsefremmende… …og bidrar til Tilhørighet Opplevelse av mening Trygg identitet Trygghet Anerkjennelse Se seg selv som del av noe større Mennesker med ulike forutsetninger, ressurser og utfordringer skal sikres likeverdige muligheter for deltakelse i samfunnet, tilhørighet til fellesskap og muligheter for mestring og utvikling. Et fremtidsrettet lokalsamfunn har kvaliteter som gjør at enkeltmennesker og grupper inkluderes i samfunns-deltakelse på ulike nivåer. Ved å forstå forhold som påvirker mulighetene for samfunnsdeltakelse, og målrette tiltak, kan vi skape et inkluderende samfunn.

11 Hva kan vi gjøre? Skape mestring Inkluderende felleskap Bry seg Koble mennesker sammen Koble mennesker til felleskap Bidra til å styrke enkeltmennesker og grupper Inkludering: Inkludering er altså når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av en ny helhet som består av de som var der og de som kommer til. Det er viktig at flest mulig deltar i samfunnet etter evne og forutsetninger. Da får vi en aktiv samfunnsutvikling og et mer robust samfunn. Godt inkluderingsarbeid der mennesker får koble seg sammen med den kulturen og de felleskapene som finnes fra før er beste medisin mot eksklusjon og ekstremisme, og beste suksesskriterie ifht jobb, skatt, del av velferdssamfunnet slik vi kjenner det.

12 Skape sammen Vi må vite om hverandre og bli kjent hvis vi skal gjøre noe sammen. Førstehåndskjennskap er helt avgjørende. Når vi skal lære om hverandre – hvordan gjør vi det? Leser vi en avisartikkel om… eller spør vi og graver selv? Hvis Sofie og jeg skal få det til å svinge sammen, må vi kjenne hverandre. Det hadde ikke funka så bra om noen hadde fortalt meg masse om henne, så skulle vi levere sammen. Det er en enkel og veldig vanskelig greie, og vi må knekke kodene i våre lokalsamfunn. Samskaping vil bidra til inkludering og motvirke utenforskap, fordi vi utforsker og skaper sammen.

13 Innhold i temaplanen Del 1: Innledning Del 2: Lokalsamfunnsutvikling – et overblikk Del 3: Samskaping og medborgerskap Del 4: Lokalsamfunnsutvikling på Borgen 4.1. Utfordringsbildet oppsummert 4.2. Mål : Innsatsområder med mål, tiltak og ønsket effekt Del 5: Hvordan oppnå resultater?

14

15 Det er behov for mer koordinert innsats når det gjelder utvikling av lokalsamfunnet på Borgen. Det foreslås derfor å opprette en felles arena med representanter for lokalsamfunnet, lag og foreninger, virksomheter, lokalt næringsliv og Asker kommune, et lokalsamfunnsutvalg. Sammen med innbyggertorget kan et slikt koordinerende utvalg legge til rette for-og styre utviklingen av aktiviteter og tiltak i lokalsamfunnet. Utvalget kan diskutere verdifundament for lokalsamfunnet, mål og tiltak som skal prioriteres, legge til rette for godt samspill mellom aktører, og drøfte relevante saker og komme med innspill i prosesser lokalsamfunnet er opptatt av og vil høres i, og være en dialogpartner for de folkevalgte.

16 Det har kommet mange innspill på hvilke aktiviteter og tiltak som vil være positive i lokalsamfunnet. Disse er samlet i «veikartet»6. Aktiviteter skaper samhørighet på tvers av sosiale og kulturelle grupper. Samarbeid kan bidra til at flere får delta i samfunnets små og store fellesskap, og skape tilhørighet i lokalsamfunnet. Formidling av områdets kvaliteter og aktivitetstilbud kan skape stolthet for stedet, og styrke omdømmet. Den videre prosessen vil legge til rette for å velge ut og realisere aktiviteter.

17 De offentlige tjenestene på Borgen treffer beboerne i ulike faser av livet. Tjenestene utvikles gjennom strategier og tiltak innenfor tjenesteområdene. Gjennom å utvikle sine roller som aktører i lokalsamfunnet støtter virksomhetene opp om-og bidrar konkret til utvikling av nettverk, aktiviteter og møteplasser i lokalsamfunnet.

18 Prosessene har avdekket viktige problemstillinger som må sees i en sammenheng som er større enn Borgenområdet. Dette innsatsområdet vil bli behandlet spesielt i kommunedelplan for Asker sentrum. Lokalt kan sameier og Asker kommune aktivt utvikle sine eiendommer for å styrke aktivitetsmuligheter og møteplasskvaliteter.

19 Hva vil vi ha innspill på i høringen?
Formannskapet ber om kommentarer og innspill fra til om tiltakene i temaplanen kan realisere lokalsamfunnsutviklingen hvilken rolle høringsinstansen kan spille i det videre arbeidet


Laste ned ppt "Jeg skal presentere innholdet i planen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google