Opptrappingsplan for rusfeltet 2016-2020 ≡ «Regjeringen vil ha en ny og forsterket innsats for mennesker med rus- og eller psykiske problemer, og vil derfor.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye oppgaver for ergoterapeuter i kjølvannet av Samhandlingsreformen
Advertisements

Videreutvikling og ny organisering
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
RESSURSTJENESTEN.
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
INDIVIDUELL PLAN MED FENGSELET SOM ARENA. Hvem har krav på en individuell plan?  Det er personer som har behov for langvarige og koordinerte helse –
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
ROP-retningslinjen De viktigste anbefalingene Lansert 13. mars 2012
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
Levanger kommune Oppvekst Bunntekst 1 St.meld.nr.16 ( ) ……. og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring Stortingsmeldingen presenterer.
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Joachim Bjerkvik
Det du gjør, gjør det helt Bedre samordning for utsatte barn og unge (NOU 2009:22) Geir Kjell Andersland Hafjell, 17. mars 2010.
BOSO Oslo Oslo kommune Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester BOSO Oslo
Boligbrua og værestedet Stovner
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Levanger kommune enhet Kommunedelplan oppvekst Visjon: Livskvalitet og vekst Kommunedelplan, oppvekst 1.
Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse Seniorrådgiver Hildegunn M. Førsund, Arbeids- og velferdsdirektoratet Attføringsmessa januar 2008.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Sak Vedlegg 1 Melding til Stortinget 30 ( ) Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk alkohol – narkotika - doping Kort oppsummering.
Folkehelse, idrett og friluftsliv Handlingsplan for Troms 2008 – 2013
Nasjonal rusmestringskonferanse
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Boligsosialt arbeid Formålet med det boligsosiale arbeidet er å motvirke og bekjempe bostedsløshet ”På vei til egen bolig” er regjeringens strategi for.
Interkommunal rusmiddelpolitisk handlingsplan
Samhandlingsreformen Blå byer blir røde Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 31. mars 2009.
Hans Seierstad, Leder i KS i Oppland og ordfører i Østre Toten Begrensninger og muligheter Dialogkonferansen 2011.
Kommunal- og regionaldepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk. Eller velg DEPMAL– engelsk.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Psykologer i kommunene
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Fusdalbråten botiltak - et botiltak med recovery orientering.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Utekontakten i Bergen kommune /UTE ETTER NYE MULIGHETER/ Strømgaten 10.
NAV, Side 1 Nasjonal strategi for arbeid og psykisk helse  2007 – 2012  Bygger på erfaringer fra Vilje Viser Vei satsingen i NAV og opptrappingsplanen.
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
På vei til egen bolig i Stavanger
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag Folk og samfunnBarnehage og opplæring Barn og foreldreHelse og omsorgMiljø og klimaLandbruk, mat og reindrift Kommunal styringPlan.
Sammen om psykisk helse- og rusarbeid v/avdelingsdirektør Anette Mjelde, Helsedirektoratet Regional nettverkssamling for psykologer i kommunen - Midt-Norge,
PRESENTASJON strategiseminar
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
Ny organisasjonsmodell og samarbeidsavtale innen rus og psykisk helse mellom Fræna og Eide kommune «SAMMEN OM MESTRING»
1 FORSLAG TIL FOKUS- OG INNSATSOMRÅDER Sak 19/2015 Forslag til handlingsplan OSU Øystein Lappegard, samhandlingssjef Hallingdal Eva Milde, leder.
Innspill til strategi og satsingsområder Vestre Viken og kommunehelsesamarbeidet Overordnet samarbeidsutvalg 7. Desember 2015 Klinikkdirektør Kirsten Hørthe,
Primærhelsetjenesten i et fremtidsperspektiv Anette Mjelde, avdelingsdirektør Psykisk helse og rus Lillestrøm 3. desember.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
«Sammen om mestring» -med fokus på recovery Sandefjord 15/4 – 2015.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG
Samisk barnehagekonferanse i Karasjok
PSYKISK HELSEARBEID OG RUSOMSORG SØVNKURS
Status nye tjenester Psykisk helse og rus
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Boligkonferanse

Hva er intensjonene bak KE, sett fra et overordnet faglig perspektiv?
Hva er Housing first i Norge
Nasjonal rusmestringskonferanse
Utskrift av presentasjonen:

Opptrappingsplan for rusfeltet ≡ «Regjeringen vil ha en ny og forsterket innsats for mennesker med rus- og eller psykiske problemer, og vil derfor legge fram en ny opptrappingsplan for rusfeltet» ≡ Planen kommer som en egen proposisjon høsten ≡ Langsiktig og helhetlig perspektiv, men tiltaksdelen skal spisses mot personer som er i ferd med å utvikle eller allerede har etablert et rusmiddelproblem. ≡ Hovedinnsatsen rettes mot kommunesektoren. ≡ Forebyggende tjenester vil omfattes av planen, men befolkningsrettede tiltak vil videreføres og følges opp innenfor den generelle folkehelsepolitikken ≡ Et sentralt mål i planen vil være å bidra til at flere rusavhengige får et bedre sted å bo, i tråd med oppfølging av den nasjonale boligsosiale strategien Bolig for velferd (2014–2020)

Innsatsområder ≡ Tidlig innsats ≡ Behandling ≡ Oppfølgingstjenester og ettervern Gjennomgående : ≡ Brukermedvirkning ≡ Kompetanse

Er ‘Friskliv’ – ‘Læring og mestring’ aktuelt for rusfeltet? ≡ Frisklivstiltak og Læring og mestring er aktuelt på alle 3 innsatsområder i Opptrappingsplan for rusfeltet ( ) - Før en situasjon er blitt et alvorlig rusproblem - Som en del av et behandlingsopplegg for rusproblemer - Som del av en oppfølging eller ettervern - med fokus på læring, økt mestring og/eller hjelp til en sunnere livsstil

Tidlig innsats ≡ Fysisk aktivitet ≡ Kosthold ≡ Eldre og rus ≡ Lavterskel tiltak og skadereduksjon ≡ Arbeidslivet som arena for inkludering og rusmiddelforebygging ≡ Spillproblemer ≡ Kriminalitetsforebygging

Tidlig innsats – Regjeringen vil: – Systematisk utprøve og evaluere tiltak for tidlig intervensjon. – Vektlegge fysisk aktivitet i det forebyggende arbeidet. – Øke bevisstheten om betydningen av riktig kosthold i det forebyggende arbeidet.

Behandling ≡ Kommunene har en nøkkelrolle ●Individuell plan og koordinator ≡ Etablering og utvikling av samarbeidsmodeller og nye arbeidsmetoder ● Mottaks og oppfølgingssentre ●Oppsøkende behandlingsteam ●Lavterskel substitusjonsbehandling og helsetiltak ●Andre skadereduserende tiltak ●Psykologer i kommunene ●Medikamentell behandling av alkoholproblemer

Behandling – Regjeringen vil: ≡ Styrke behandlingsforberedende tiltak i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. ≡ Lovfeste plikt for kommunene til å ha psykologkompetanse, plikten vil tre i kraft tidligst i ≡ Innføre pakkeforløp for rusbehandling og psykisk helsevern innen 2020 etter mal av pakkeforløp for kreft. ≡ Legge til rette for økt vektlegging av fysisk aktivitet og ernæring i rusbehandling. ≡ Økt fokus på de helsemessige utfordringene knyttet til spilleavhengighet.

Oppfølgingstjenester og ettervern ≡ Oppfølging av samhandlingsreformen – ≡ Arbeid og aktivitet ≡ Bolig ≡ Oppfølgingstjenester og praktisk bistand ≡ Overganger – forhindre glippsoner

Oppfølgingstjenester/ettervern – Regjeringen vil: ≡ Bidra til at flere kommuner etablerer brukerstyrte sentre/tiltak i samarbeid med brukerorganisasjonene. ≡ Utarbeide en nasjonal veileder for bruk av fysisk og sosial aktivitet i behandling og oppfølging av personer med rus- og psykiske problemer. ≡ Legge til rette for økt vektlegging av fysisk aktivitet og ernæring i behandling, oppfølging og ettervern av personer med rus- og psykiske problemer.

Oppfølgingstjenester/ettervern – Regjeringen vil: ≡ Alle med behov for tjenester skal få hjelp til å mestre boforholdet. ≡ Stimulere til utvikling og implementering av flere typer bosettingsmodeller for vanskeligstilte. ≡ Sikre økt kunnskap om hva som må til for å sikre vellykkede overganger fra institusjon til egen bolig. ≡ Legge til rette for at alle rusavhengige får en individuell plan og oppfølging av koordinator.