Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fysisk aktivitet og helse
Advertisements

- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planer, ideer og visjoner
Kultur og helse Hva slags kunnskap har vi om sammenhenger? Eksempler på tiltak Hva slags muligheter ligger i dette arbeidet? Dialogseminar Rinnleiret 26.
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
EN BEDRE HVERDAG MED GOD HABILITERING Stjørdal, november 2009 av Grete Müller.
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Kva med dei stadig omstilte arbeidstakarane? Arbeidsmiljøkonferansen Ulvik 2005.
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Kultur og helse NOKU – Heia 30.mars Hvorfor kultur og helse? FOLK 1 (Folkehelse og kultur i et distriktsfylke) FOLK 2 (Femårig regionalt kultur-
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
FOLK 2 Kultur og helse – sett fra kulturenheten. Kultur og helse? - ja takk, begge deler! Individuelle behov, individuelle opplevelser av kultur:
FOLK 2 Prosjektleder dr. art. Margunn Skjei Knudtsen.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Samarbeid fylkeskommune og kommune Kunst, kultur og helse – Bergen 16.juni 2005.
Kultur og helse – forskning Kunst, kultur og helse – Bergen 15. juni 2005.
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Kultur og helse HiNT 10. november 2005 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Samling for AER Norge  Arbeid i komité 2 – folkehelse og sosialpolitikk Aase B. Rennesund1.
Folkehelse, rus og psykisk helse Kunst og kultur i psykisk helsearbeid 28. april 2006 Prosjektleder dr. art Margunn Skjei Knudtsen
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Gir kultur evig liv? Kultur og helse Fylkeskulturkonferansen 2004 Øyer november Prosjektleder FOLK 2 Margunn Skjei Knudtsen Nord-Trøndelag fylkeskommune.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
Kultur og helse. Samling Jægtvolden Fjordhotell 19. april 2007.
FOLK2 Hva har vi oppnådd? Hvordan har vi gjort det? Hvordan skal vi arbeide videre?
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
VRI Trøndelag Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI Prosjektansvarlig: Nord-Trøndelag.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
1 Framtidige kompetanse- og utdanningsbehov i samfunnet generelt og i helsesektoren spesielt. Hvordan skal NTNU møte dette? Hvilken betydning vil nytt.
Namdal Rehabilitering, Høylandet Koordinatorforum 12. juni 2006.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Bremanger utan utanforskap
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Whopp WHOPP er en aktivitetskonkurranse mellom videregående skoler og ungdomsskoler i Oppland. Den gjennomføres i koblingen til de olympiske grunnverdiene.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Rapport: Å ville utvikle skolen
Utdanningskomiteen 19. mai
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
KS Nord-Trøndelag – Strategikonferansen 2005
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Hvordan står det til med folkehelsen i kommunene i NG?
1 Egenomsorg og helse.
Kapittel 1 Helse og sykdom
Master / Folkehelsevitenskap - natur og miljø, helse og livskvalitet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Ås Katinka Evensen Karrieredagen.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Kan helseundersøkelsene bidra til kunnskapsløftet i kommunene
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Kommunesektorens bruk av FoU
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Program for folkehelsearbeid i Trøndelag Planlegge tiltak
Tverrfaglige tema.
Folkehelse - et felles ansvar
Velkommen til foreldremøte
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Kultur og helse Teatervirksomhet blant ungdom kan redusere deres risikoatferd ½ time med meningsfull musikk- og sangaktivitet 2 ganger i uka for demenssjuke kan forsinke utviklingen av sjukdommen 1 time ekstra musikkundervisning i uka kan påvirke stressnivået hos barn positivt og bedre det sosiale miljøet i klassen. Å synge i kor kan gi positive fysiske reaksjoner og gjør folk glade! Kulturelle aktiviteter kan gi andre positive fysiske reaksjoner enn fysisk aktivitet. De som deltar regelmessig i kulturelle aktiviteter, kan leve lengre og bedre enn de som ikke gjør det.

Kultur og helse Utgangspunkt: En antakelse om at det å ta del i meningsfylte kunst- og kulturaktiviteter bidrar til økt livskvalitet og evne til å mestre egen livssituasjon.

Hva er kultur- og helsearbeid? Systematisk bruk av kulturelle aktiviteter i - behandling - rehabilitering - forebyggende og helsefremmende arbeid på individ-, gruppe- og befolkningsnivå ikke som erstatning, men som naturlig del av det øvrige helsearbeidet Fokus på det friske Tverrsektoriellt

Deltakelse og opplevelse Å være til stede på arrangement av ulike slag Egen deltakelse, utøvelse og skapende aktivitet

Hvorfor kultur og helse? Flere grupper i samfunnet er forhindret fra å delta i meningsfulle kulturtilbud: - Barn og unge voksne med funksjonssvikt -Eldre på institusjon -Heimeboende eldre med funksjonssvikt -Personer med psykiske plager -De som ikke kjenner ”koden” -De som ikke tør gå alene -De som ikke har råd – det koster mellom kr. for en familie på fire å gå på teater

Bakgrunn Bedre velstand så ikke ut til å utjevne de sosiale helseforskjellene Økende omfang av såkalte samsjukdommer Økt sjukefravær og antall uføretrygdede medførte at fokus ble rettet mot behovet for nye virkemidler Undersøkelser viste at bruken av kulturtilbudene var sosialt skjevt fordelt UNESCOS satsing i kulturtiåret ( ) – Art in hospital - bidro også til at søkelyset ble rettet mot kultur- og helsearbeid.

Internasjonal og nordisk satsing på 1990-tallet blant annet regjeringas satsing Nasjonalt knutepunkt for kultur og helse, Levanger Internasjonalt, nasjonalt og nordisk arbeid også i dag FOLK1 ( ), FOLK2 ( )

Eksempler Kultur for flere (heimeboende med psykisk sjukdom) Kulturguiding (voksne med psykiske plager) Kunst til hverdags (kunst på arbeidsplass for å fremme trivsel og hindre sjukdom - utbrenthet) Musikk, sang, dans – eldre på institusjon- motvirke passivitet og nedstemthet Kunst og kultur i skoleklasser – forhindre utvikling av psykiske plager hos enkeltelever

FOLK2 Regionalt partnerskap Kunsten og kulturens egenverdi og arbeid på kulturens egne premisser står sentralt Kulturelle virkemidler i folkehelsearbeidet Bidra til å utjamne sosiale ulikheter i helse og kulturdeltakelse Videreutvikling av lokalt, regionalt (FOLK1) og nasjonalt arbeid

FOLK2 Kostnadsramme på 15. mill Både kultursatsing og folkehelsesatsing fra fylkeskommunens side -en kraftig satsing p å kultur – ogs å i folkehelsearbeidet - FOLK2 og FYSAK Deltakelse og innflytelse i samfunnet er en av de mest grunnleggende samfunnsmessige forutsetningene for god helse

Målgrupper barn og unge med særlig vekt på grupper som deltar lite i kulturelle aktiviteter deler av den voksne befolkninga som deltar lite i kulturelle aktiviteter som til eksempel enkelte grupper eldre, brukere ved institusjoner og personer med psykiske lidelser o.a. ledere og arbeidstakere på arbeidsplasser med interesse og behov for kunst- og kulturprosjekt i ledelses- og arbeidsmiljøsammenheng.

Aktører i FOLK2 Nord-Trøndelag fylkeskommune Fylkesmannen i Nord-Trøndelag HUNT forskningssenter, det med. Fakultet, NTNU Helse Nord-Trøndelag Høgskolen i Nord-Trøndelag Levanger kommune FOLK2 har Partnerskap med 10 kommuner I ferd med utvikle partnerskap med flere regionale aktører

Organisering Partnerskap med Fylkeskommunen som eier Styre – representanter for aktørene (rektor, ass. fylkesmann, fylkeskultursjef, leder for folkehelse og tannhelse i Fylkeskommunen, osv.) Tre innsatsområder med hver sin hovedprosjektgruppe som består av repr. for aktørene. Prosjektplaner med resultatmål for hvert innsatsområde: Praktisk kultur- og helsearbeid, utdanning og forskning. Prosjektleder med ansvar for koordinering, faglig utvikling og økonomi.

Partnerskap kommuner Innsatsområde praktisk kultur- og helsearbeid Viktigste satsingsområde her er samarbeidet med kommunene – 10 kommuner. Samarbeidet er avtalefestet Bygger på kommunenes ideer og tiltak – de vet best hvor skoen trykker og hvem som trenger det mest. Tverrsektorielt arbeid også på kommunenivå Hver kommune skal utvikle og gjennomføre 3 kultur- og helseprosjekt/tiltak i året rettet mot ulike målgrupper

Partnerskap kommuner FOLK2 bidrar med oppsøkende virksomhet, informasjon, kompetanse og nettverk FOLK2 driver nettverket av FOLK- kommuner FOLK2 bidrar med inntil kr pr. år i tre år Kultur- og helseprosjektene integreres i kommunens folkehelsearbeid og kulturarbeid i løpet av samarbeidsperioden gjennom politisk, administrativ og økonomisk forankring. Kommunen setter i verk og driver minimum tre kultur- og helseprosjekt årlig. Prosjektene foregår på ulike arenaer og har minimum to ulike målgrupper.

Partnerskap kommuner Kommunen har ansvaret for daglig drift av kultur- og helsearbeidet i kommunen. Kommunen stiller med ressurser til koordinering og faglig utvikling tilsvarende 20% stilling. Kommunen har ansvar for å utarbeide årsplan, prosjektplan og prosjektrapporter for kultur- og helseprosjektene i kommunen. Kommunen og FOLK2 har et felles ansvar for å gjennomføre evalueringer av resultater og samarbeid.

Hva sier Shdir? Kunst og kultur Gode opplevelser Egen deltakelse gir mulighet til å uttrykke seg og skape Kunsten viser oss det sårbare i oss alle Kunsten kan avmystifisere lidelser Grensene mellom det normale og unormale er ikke gitt (Psykisk helsearbeid for voksne i kommunene, Shdir 2006).

-så langt det er mulig bør ansatte i kommunene stimulere og støtte mennesker med psykiske lidelser til å delta i ordinære kulturaktiviteter -parallelt bør en også nytte kulturtiltak i det psykiske helsearbeidet -det bør utvikles kunnskap og kompetanse i tilrettelegging -tverretatlig og tverrsektorielt -bruke kunstnere (Psykisk helsearbeid for voksne i kommunene, Shdir 2006).

Nasjonal konferanse - Shdir Kultur, fritid og psykisk helse Holmenkollen Park Hotell november 2006