Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Tema for presentasjonen.
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
8 Det politiske systemet i Norge
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og familieavdelingen.
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
Offentlighet.
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Eierskap og Eierstyring.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
VALGFORUM Valgforum er et medlemsforum for valgadministrasjonen i alle norske kommuner og fylkeskommuner. Valgforum skal bidra til utvikling av valg i.
BEDAGENE ”Hvorfor endre 31 paragrafer og gi nye forskrifter nå?” Politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet BE-dagene 2003.
LOBBYVIRKSOMHET Hvordan få gjennomslag for våre meninger og standpunkter hos politikere? Jon G. Olsen Styreleder VOFO-Akershus Daglig leder Akershus musikkråd.
Christian Grorud
SSØ-dagen 091 Hva er forholdet mellom kontroll og utvikling? – Om forvaltningens evalueringer og Riksrevisjonens kontroll Eksp. sjef Jens Gunvaldsen, Riksrevisjonen.
Betegnelsen kommune Betegnelsen ( ”begrepet” ) kommune ble innført ved lov av 14. januar 1837 I Norge er kommunen den laveste administrative inndelingen.
Statsråden 1 Sem - erklæringen Samarbeidsregjeringen vil arbeide for at avgjørelser skal fattes så nær dem det angår som mulig. Det lokale selvstyret skal.
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
NIFS LOV OM IDRETTSRÅD I ALLE KOMMUNER MED MER ENN TRE IDRETTSLAG SKAL DET VÆRE IDRETTSRÅD FOR IDRETTSLAG SOM ER MEDLEM I NIF. (NIFS LOV § 8) Idrettsrådet.
Hørings- prosessen i Vestfold våren 2007 Status. Rammene for høringsprosessen Prosessen skal munne ut i fylkesvise preferanser når det gjelder: –Valg.
Innlevering og behandling av listeforslag ved stortingsvalg v/ Siri Dolven Bystyrets sekretariat, Oslo kommune Kommunal- og regionaldepartementets valgkonferanse.
Barnehageseminar i Bergen, 16. april 2008
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Ot.prp. nr. 45 ( )1 Innledning ”Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)” Politikken som motiverer til deltakelse Valglovutvalgets.
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk B - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Finnmark – lokallagsledere og HTV Reidun Blankholm, sentralstyret.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
Norsk mal: Startside fullfarge fornye – forenkle – forbedre.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
Organiseringen av staten 17. februar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Hva bør være bestemmende? Systemutvikling: Hva bør være bestemmende? (og hvem bør bestemme?) Dag Wiese Schartum Avdeling for forvaltningsinformatikk, Senter.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
Kommunal styring og privatisering.
Inger-Johanne Sand, IOR Våren 2017
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Den politiske styringskjeden
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Regjeringens funksjoner
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Selskapskontroll og eierskapsforvaltning
Kommunen og Fylkeskommunen
Organiseringen av staten 14. februar 2017
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Oppsummering – DRI1001 Departementer Direktorater / tilsyn Kommuner
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Den lovgivende makten i Norge
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 10. januar
Organiseringen av staten 28. februar 2018
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Hva er et "vedtak", og hvem er "part" i en sak?
Utskrift av presentasjonen:

Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene og direktoratene, og de fleste ligger i Oslo. Den lokale statsforvaltningen Arbeidskontorer, lensmannskontorer og trygdekontorer er deler av den lokale statsforvaltningen som de fleste av oss nok kommer i kontakt med i løpet av livet.

Den sentrale forvaltningens funksj. Forvaltningens viktigste oppgaver innebærer blant annet å bidra med ekspertise og rutiner når politikerne arbeider fram nye forslag og planer. å sette i verk Stortingets vedtak og andre politiske beslutninger.

Krav til forvaltningen De skal være lojale mot den politiske ledelsen i departementene, altså regjeringen. Samtidig skal de være nøytrale og uavhengige. Idealet er på mange måter den upartiske dommer som ut fra regelverk og innhentede fakta foretar en nøktern og saklig «objektiv» vurdering.

21. april 1864 – 14. juni 1920 Max Weber

Likhet, legalitet og offentlighet Legalitet: Alle vedtak skal gjøres med begrunnelse i en lov. Likhet: Når en saksbehandler anvender en lov, må han eller hun likevel ofte bruke skjønn. Derfor er det et ideal at alle sammenliknbare saker skal behandles likt – uavhengig av saksbehandleren Offentlighet: For å sikre at prinsippene om legalitet og likhet faktisk blir respektert, er det et mål at saksbehandlingen skal være åpen og «gjennomsiktig».

Problemer: fellesskap innenfor? Kulturelle fellesskap: I forvaltningen arbeider jurister, samfunnsvitere og økonomer – men samarbeidet fungerer ikke alltid smertefritt. Ulike grupper har ulike ord og begreper, ulik tenkemåte, ulikt kontaktnett og ulike forbilder som kan få samarbeidet til å knirke. Interessefellesskap: En avdeling med et spesielt ansvarsområde kan, bevisst eller ubevisst, være med på å påvirke en sak i en retning som oppfyller egne ønsker og interesser. Ekspertisefellesskap: Eksperter på et område kan verne om sin måte å betrakte problemer og løsninger på.

Oppsplitting og fristilling Den norske offentlige sektor er i utgangspunktet mer oppsplittet enn i en rekke andre land. Tallet på departementer og direktorater er høyt, og de tre forvaltningsnivåene kommune, fylke og stat gjør styringen uoversiktlig. Statsforvaltningen er inne i en effektiviserings- og omstillingsprosess der målet er å gi de enkelte organene større frihet og konkurranse. Dette kan gi politikerne mindre innsikt og kontroll dersom ikke nye tiltak blir satt i verk for å sikre dette. Deler av statlig virksomhet er i ferd med å etablere seg som halvprivate aksjeselskaper som Telenor og Statoil, og blir i økende grad utenfor politisk kontroll. Norges Bank opererer i stadig større grad på egen hånd, riktignok etter instrukser gitt av politikerne. Det innebærer at regjeringen og Stortinget ikke har den samme innflytelsen over rentenivå og pengeverdi som før.

Omstilling og effektivisering Privatisering – kundene betaler selv for tjenestene Konkurranseutsetting – staten betaler og private konkurrerer om å tilby tjenestene Fristilling av offentlige virksomheter – virksomhetene gis utstrakt grad av selvstyre

Formannskapsmodellen

Byrådsmodellen

Rammene for selvstyret Overføringer fra staten er blant de viktigste inntektskildene til kommunene. Kommunene skal i prinsippet ha stor frihet til å velge sine oppgaver. I praksis er det kommunene som må sette store landsdekkende helse- og skolereformer som Stortinget har vedtatt de siste tiårene ut i livet.

Kommune- og fylkestingsvalg Hvert fjerde år er det kommunevalg og fylkestingsvalg i Norge. Stemmerettsreglene likner de en har ved et stortingsvalg, men med ett viktig unntak: Alle utenlandske statsborgere med tre års sammenhengende botid eller mer i Norge har stemmerett. Partiene spiller en hovedrolle også i lokalpolitikken. De utformer partiprogrammer, og de nominerer kandidater som skal stå på valglistene. På lokalt nivå er det ofte såkalte bygdelister i tillegg til partiene som er kjent fra rikspolitikken. Disse listene dukker gjerne opp som tverrpolitiske protestbevegelser som vil fremme et spesielt syn i et viktig lokalpolitisk spørsmål.

Fylkesmannens funksjoner Å føre tilsyn. Kontrollere at kommunenes og fylkeskommunens virksomhet holder seg innenfor lover og forskrifter, og at vedtak i Stortinget, regjeringen og statsadministrasjonen faktisk blir fulgt opp. Å samordne. Gi råd og støtte i gjennomføringen av sentrale vedtak i kommunene. Å være klageinstans. Fungere som ankeinstans for befolkningen i kommuner og fylker.

Selvstyre og antallet kommuner Problemstillinger: Trenger vi lokal styring? Likhet eller selvstyre? Hvor mange kommuner?