FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Prosjekt TURKOMPIS i Finnmark.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vil DU bidra til å gi ungdom med funksjonsnedsettelser ei uke full av opplevelser og aktiviteter? Og samtidig få med deg verdifull erfaring som du kan.
Advertisements

”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Den Norske Turistforenings satsing på skole Studieforbundet Natur og miljø, Orkanger 24. april 2004.
FNF Finnmark. FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF har sitt utspring fra et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv (FRIFO), Friluftsrådenes Landsforbund (FL),Friluftsrådenes.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Økt aktivitets- og arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i forhold til drift og investering (strategi- og behovsplan). Arbeidet med.
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Nyansattopplæring v/ Marit Hofset Læring og mestring og brukermedvirkning.
Friluftslivets år 2015 «Nå er det din tur!» Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal håper skoler og barnehager bruker Friluftslivets år til å sette fokus på.
Prosjekt Arbeidskraft Hovedformål og delprosjekter Vi tror på muligheter.
Prosjektorganisering av arbeidet med enslige mindreårige i Bufetat region nord. desember 2015 – desember 2018 OSO barnevern
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Hva har vært vårt fokus i 2007?. –Kvalitet på arrangementene slik at det gir økt opplevelse av verdi for deltakere og slik at det blir attraktivt å være.
Folkehelsekonferansen 2015 Det nære friluftsliv Folk i friluft! Hvordan kan kommunene tilrettelegge? Morten Dåsnes daglig leder Friluftsrådenes Landsforbund.
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV AKTIV LEIR Aktiv Leir - En vei til rekruttering og inkludering.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV FNF AKERHUS – HVEM ER VI EGENTLIG? v/ Maria R. Tesaker Fylkeskoordinator FNF Akershus REGIONAL PLAN FOR FYSISK AKTIVITET,
Nav veileder i videregående skole
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Presentasjon av handlingsplanen
Læring etter øvelser Hva gjøres nasjonalt for å bidra til endring av atferd og implementering av læring etter evaluering? Elisabeth Næss og Guro Hjortland.
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Skedsmo FK Jentesamling 1. juni
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Informasjon til FAU
Skrivekurs 1. avdeling Høsten 2016 v/Kristine Helen Korsnes
Hva er Forum for Natur og Friluftsliv (FNF)?
Hva har NJFF lært av #FÅ15?.
Arbeidsmiljø- undersøkelsen på NTNU 2014
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Familieråd En for alle, alle for en
Ledermøte 6. september 2016.
Kulturstrategi for Hedmark fylkeskommune
Overgang barneskole ungdomsskole
- sammen for en bedre skole!
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
Agenda Vurdere tekniske hjelpemidler som kan hjelpe oss i jobbsøkerprosessen...! Takk for muligheten til å presentere en alternativ hjelpemiddel. La oss.
Bedre livskvalitet gjennom læring og mestring!
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Samling folkehelsekoordinatorar
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Valgfag innsats for andre
TJELDSUND KOMMUNE ca 1250 innbyggere Fastlandet, Hinnøy og Tjeldøy
NAV-veiledere i vid. skole
Friluftsløftet 2018 Strømsø
Oppfølgingsprosjektet
Friluftslivetshus FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV.
Veileder – NAV Loppa Veileder 100% fast stilling
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
- Sandesundsveien barneskole
Samfunnsøkonomiske verknad av friluftsliv Vista Analyse presenterer sin rapport 6. desember kl 9.00 – på Friluftslivets hus i Bergen Vista Analyse.
«Yrkesnettverk» Et rekrutteringsprosjekt i regi av Oslo Vest Rotaryklubb Prosjektgruppe: Agnes Beathe, Cecilie, Per Gustav, Håkon og Nils.
Diskusjonsframlegg frå styret
Inkludering og mangfald
Folkehelse - et felles ansvar
Vennskap og læring på tvers av generasjoner
Forslag til endring i antall år med aktivitet i ABI
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Orientering HOV 4. juni 2019.
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Modul 2 – Observere elevenes strategier
Utskrift av presentasjonen:

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Prosjekt TURKOMPIS i Finnmark

Samfunnsoppdraget Forum for Natur- og Friluftsliv Finnmark ønsker i samarbeid med våre tilsluttede organisasjoner å legge til rette for at alle mennesker med en funksjonsnedsettelse skal få oppleve trygghet og naturglede ved å være i samspill, kjenne på gleden ved å være i fysisk aktivitet og få gode mestringsopplevelser gjennom friluftsliv. Prosjektet «Turkompis» vil være et viktig bidrag for å følge opp tiltak 4 i Finnmark fylkeskommunes strategi i HANDLINGSPROGRAM FOR IDRETT, FYSISK AKTIVITET OG FRILUFTSLIV 2016 – 2020: «Stimuleringsmuligheter for lag og foreninger som fokuserer på aktivisering av personer med nedsatt funksjonsevne og særskilte inkluderingstiltak.» Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven) Kapittel 2., § 4.Kommunens ansvar for folkehelsearbeid Kommunen skal legge til rette for samarbeid med frivillig sektor.

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Forum for natur og friluftsliv, FNF Samarbeids- nettverk mellom natur- og friluftslivsorganisasjonene på fylkesnivå. FNF Finnmark ivaretas av Styret valgt på årsmøtet og ansatt koordinator Johannes Skulstad NJFF Finnmark, NNV Finnmark, 4H-Finnmark og Turlagene (DNT) sitter i styret. FNF har sitt utspring fra Norsk Friluftsliv (Den Norske Turistforening, 4H Norge, Forbundet KYSTEN, Norges Folkesportforbund, Norges Jeger- og Fiskerforbund, KFUK-KFUM- speiderne, Norges Klatreforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors Hjelpekorps, Norges speiderforbund, Skiforeningen, Syklistenes landsforening, Norsk Kennelklubb ) Samarbeidsrådet for naturvernsaker (Norges Naturvernforbund, WWF-Norge, DNT & NJFF) Friluftsrådenes Landsforbund (Friluftsrådene i Norge)

Andres erfaringer Konseptet «Turkompis» har sitt utspring i flere ulike prosjekter som har hatt som ambisjon å få personer med en funksjonsnedsettelse mer aktive i hverdagen. Det har vært gjennomført prosjekter i Finnmark og andre fylker. I Nordland har FNF og Idrettskretsen et felles prosjekt Tur- og treningskompis. FNF Finnmark ønsker å bruke erfaringene, og de gode eksemplene fra prosjekter som har fungert godt inn i Turkompisprosjektet.

Plan for videre arbeid med prosjektet Fase 1. Planlegging Møter med fylkeskommunen for å diskutere hva FNF og tilsluttede organisasjoner kan bidra med å legge til rette for at mennesker med en funksjonsnedsettelse skal få oppleve trygghet og naturglede ved å være i samspill, kjenne på gleden ved å være i fysisk aktivitet og få gode mestringsopplevelser gjennom friluftsliv. Juli-Anne Staven FFK er fylkeskommunens kontakt. Friluftsrådet v/ Hugo Tingvoll er kontaktet for medvirkning. Fase 2. Forprosjekt FNF inviterer til samarbeid med FFK om møter i Finnmark Vest og Øst for å informere om planen og organisasjonenes bidrag for oppfølging av planen. Natt i naturen, friluftslivets uke. Undersøke mulighetene for prosjektmidler fra FFK og Friluftslivets uke Etablerte møteplasser brukes til å informere om prosjektet høsten Fase 3. Hovedprosjekt for friluftsliv og folkehelse Med utgangspunkt i erfaringene fra forprosjektet vil FNF arbeide for en intensjonsavtale med FFK om et hovedprosjekt for friluftsliv og folkehelse, «Turkompis». Prosjektet bør ha en tidshorisont på 2 år og legges opp som en avtalt programsatsing i forhold til FFK og kommunene.

Hovedmål Hovedmålet med Turkompisordningen er å skape flere og bedre aktivitets- og friluftslivsopplevelser for personer med funksjonsnedsettelse i hele Finnmark. Målgrupper 1) Brukere av dagens støttekontaktordning som har behov for et inkluderende og tilpasset tilbud innenfor fysisk aktivitet og friluftsliv. 2) Natur- og friluftslivsorganisasjoner og interesserte som ønsker å bidra til gode aktivitets- og friluftsopplevelser for personer med en funksjonsnedsettelse. 3) Støttekontakter, eksisterende eller nye, som ønsker å utvide sin kompetanse innen fysisk aktivitet og friluftsliv, og dermed bli en Turkompis.

Delmål 1 Det skal finnes Turkompiser i hver deltagerkommune, som har kompetanse til å bruke fysisk aktivitet i forbindelse med støttekontaktordningen. Tiltak Vi skal være i kontakt med minst 8 kommuner om etablering av Turkompisordningen hvert år i prosjektperioden. Målet er at flest mulig av disse skal gjennomføre Turkompiskurs hvert år, med minimum 10 deltakere på hvert kurs. Kursene kan arrangeres regionsvis etter dialog med/ønske fra de enkelte kommuner/regioner.

Delmål 2 Mennesker med en funksjonsnedsettelse skal ha mulighet til å prøve ut ulike aktivitetsformer - både individuelt og sammen med andre. En ønsker derfor å bidra til at flere får prøve friluftsaktivitet de kan trives med. Tiltak Det utarbeides et hefte med oversikt over aktivitetstilbudet i hver enkelt kommune. Her blir det viktig å vise de «gode eksemplene».

Delmål 3 Alle Finnmarkskommunene skal være kjent med Tur- og treningskompisordningen. En stor del av arbeidet er å gjøre Turkompisordningen kjent for saksbehandlere og ledelsen i kommuner i Finnmark. Dette mener vi gjøres best med personlig møte med politikere/administrasjonen (folkehelsekoordinatorer, saksbehandlere etc.) i hver enkelt kommune eller region. På grunnlag av dette vil vi legge vekt på et godt samarbeid med Finnmark Fylkeskommune. Tiltak Forankre Turkompisordningen ved å gjennomføre informasjonsmøter lokalt i kommunene. Infomøtene kan foregå regionsvis dersom dette er mest praktisk. Presentere Turkompisordningen på folkehelsekonferanser, på nettsider, i infoskriv osv., i samarbeid med Finnmark Fylkeskommune. FNF skal i prosjektperioden besøke alle kommunene, for at kommunene skal forankre konseptet i lokale folkehelseplaner

ØKONOMI – Turkompis Forprosjekt Inntekter – 2016 Fra MerknadBeløp FNF Vikarmidler NAV Finnmark fylkeskommune Gjensidigestiftelsen Finnmarkseiendommen Friluftslivets uke Sum Utgifter – budsjett 2016 Honorar prosjektleder Kurs/opplæring Natt i Naturen Alta og Vadsø Adm. reiser innsalg/møter ‘Materiell/profilartikler Sum ØKONOMI – Turkompis Forprosjekt

ØKONOMI – Turkompis Hovedprosjekt Inntekter: Totalt FNF Finnmark fylkeskommune Gjensidigestiftelsen Egenandel kommuner SUM Utgifter: Totalt Kurs/opplæring -TTK-kurs -Oppfølgingssamlinger/kurs -Ekstern evaluering Leie av lokaler/anlegg Markedsføring/profilering Personalkostnader -lønn prosjektleder -kontorutgifter Transport -Møtevirksomhet/ profilering i hele Finnmark. -TTK-kurs -Oppfølgingssamlinger Utstyr -Div. materiell til kurs Annet SUM