Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Arbeidsgiverforum KS - BTV
Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND - et forbund i bevegelse Hvem forhandler NFF for? n Ansatte i Staten n Ansatte i kommuner og fylkeskommuner - KS n Ansatte i.

ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
Hovedtariffoppgjøret bidrag til en mer attraktiv kommunesektor! Strategikonferansene 2012.
Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Hovedtariffoppgjøret 2010 Forskerforbundets lønnsstrategi kunnskap gir vekst
Hovedtariffavtalens system og hvordan bruke avtalen?
Tariff prioriteringer for å møte arbeidskraftutfordringene Bodø 24.februar Strategikonferansene 2010 Kirsti Vassbotn.
Tariff prioriteringer for å møte arbeidskraftutfordringene Finnmark 9. februar Strategikonferansene 2010 Kirsti Vassbotn.
Kurs Lokale forhandlinger Implementering av ny HTA
Endringer i Hovedtariffavtalen Regionale kurs 2012.
Lønnspolitikk og lønnsfastsetting ved UiT
11Jeg i arbeidslivet.
Tariffkonferansen 2008 Tariff Tariffkonferansen 2008 NFFs beslutningssystem Debattheftet Tariff 2008 NFFs tariffkonferanse Ansatt Råd Sentralstyret.
Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL
TARIFFKONFERANSE ABELIA Tariffoppgjøret 2009 NTLs tariffpolitiske uttalelse.
Informasjon om oss stiftet februar Ut på tur..
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Midlertidige ansettelser i usikre tider
EN KORT PRESENTASJON OM UNGDOMMER, LÆRLINGER OG
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
Innledning om landsmøtet 2011 Felleskurs avdeling 601 og 603 – februar 2011 Forbundssekretær Halvor Langseth.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Tariff Strategikonferansene Tariffperioden Hovedoppgjøret 2008Hovedoppgjøret 2008 –Økonomisk ramme: 6,34 % –Søkelys på kompetanse.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Lokal arbeidstidsavtale
Organisasjonskart                                                                                                                                         
Nettverkskurs for arbeidsplasstillitsvalgte, 11. juni 2012
SI DIN MENING OM LØNNSOPPGJØRET! TARIFFPERIODEN DM
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid modul 2 PBL
Kompetanse og lønn – innspill/ utfordringer i Forutsetning og bakteppe: En arbeidsgiverorganisasjon, men tett dialog med kommunene som tjenesteyterne.
Krav eller kompromiss? Praktisk tillitsvalgtarbeid ATG-kurs november 2010 Mathea Ruud McGhie.
KONFERANSE OG NETTVERKSSAMLING Overenskomst mellom NHO/Abelia og LO/NTL Nye forhandlingsbestemmelser.
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
Møte Lønnssystemet på KA-sektoren.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Tariffoppgjøret kjerneoppgaver  Sikre kjøpekraft  Sosiale forbedringer  God fordelingspolitikk  Sterkt avtaleverk - solidarisk lønnspolitikk.
Hovedtariffoppgjøret KS - noen viktige elementer Videokonferanse med fylkeskontorene 9. mai 2016.
AVTALEVERKET OG FORHANDLINGSTEKNIKK KS-området v/advokat Liv Torill Evenrud Tlf FORHANDLINGSKURS 2016.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Resultat - Hovedtariffoppgjøret i staten Hva var årsaken til den første streiken i staten på 28 år? Uenighet om tallgrunnlaget. Staten mente at.
Hovedtariffoppgjøret 2016 U tdyping av temaene i debattheftet og utfordringsbildet foran tariff 2016 Per Kristian Sundnes, KS Arbeidsliv.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Organisasjonsmessig behandling. Tariff 2016 Hva blir det viktigste for Utdanningsforbundet i vårens hovedoppgjør? Tariff 2016s2.
Særskilte tariffbestemmelser i KS for undervisningspersonalet i voksenopplæringen Voksenopplæring.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
TARIFF 2010 SPEKTER. Generelt Det gis et generelt tillegg på kr per år. Arbeidstakere i stillingsgruppe 5 gis et generelt tillegg på kr
Pensjonsreformen og AFP
Drøftingsmøte - HTA kap. 3 pkt 3. 2
HTV-konferanse februar
Tariffoppgjøret 2006 Hva vil vi? © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
HTV-konferanse 8. – 9. februar 2017
Mellomoppgjøret forutsetninger
Lov, avtaler, veiledere mm
Hva er det og hva omfatter de?
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Likelønn og kjønns- diskriminering
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Utskrift av presentasjonen:

Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk

Individuelle rettigheter vernes og styrkes best gjennom kollektive,sentrale tariffavtaler. Lønnspolitikk skal bygge på prinsippet om lik lønn forarbeid av lik verdi. Et sterkt avtaleverk og en aktiv forhandlingspolitikk skalsikre medlemmene deres rettmessige andel av verdiskapningen. Forbundets prinsipielle plattform

PENSJONSUTFORDRINGER Arbeidet med pensjonsreformen vil stå sentralt ved hovedtariffoppgjøret i Et overordnet mål for Fagforbundet er å sikre at de ansattes pensjonsrettigheter og innflytelse over pensjonsordningene styrkes. Drøft nedenforstående problemstilling: Forbundet vil derfor i tiden fremover måtte vurdere en økning av arbeidstakernes medlemsinnskudd. Dette kan vurderes over flere tariffperioder, men må anses som nødvendig for å sikre eksisterende ordninger og gi handlingsrom og medbestemmelse under et kommende reformarbeid.

Arbeidsmiljøloven endringer og konsekvenser Diskuter: Diskuter de nye reglene om stillingsvern og arbeidstid i ny arbeidsmiljølov. Bør Fagforbundet i 2006 reise krav om tariffesting av stillings- vernet og løsrive arbeidstids- bestemmelsene fra ny arbeids- miljølov?

Hvordan skal lønna fastsettes? Diskuter: Hvilke teknikker for lønnstillegg kan gi medlemmene best mulig uttelling med dagens lønnssystem?

Hovedtillitsvalgte (HTV) i KS-området som er innvilget permisjon med 2 dager eller mer pr. uke får sin lønn fastsatt etter en egen minstelønnssats i kap 3, pkt 3.5, men omfattes ikke av forhandlingsbestemmelsene i tariffavtalen. Dette innebærer at HTV kan risikere å få verken generelle tillegg som avtales sentralt, eller kan fremme krav ved lokale forhandlinger etter kap 4. Resultatet kan bli at det bare er den sentralt avtalte minstelønn som gjelder i de tilfeller hvor det generelle tillegget avgrenses til gjennomgående Diskuter: Hvordan kan de hovedtillitsvalgte sikres samme lønnsutvikling som andre arbeidstakere? Lønnsutvikling for hovedtillitsvalgte

I tariffoppgjøret i 2002 ble lønnsrammene erstattet med et minstelønnssystem. Om lag årsverk i KS er lønnet etter fire kompetansenivåer 1. Stillinger uten krav om utdanning (52 291) 2. Fagarbeiderstillinger/tilsvarende fagarbeiderstillinger (76 253) 3. Stillinger med krav om høgskoleutdanning (29 895) 4. Stillinger m. krav om høgskole, samt ytterligere spes.utdanning (5 189) Avtalt minste begynnerlønn, samt minstelønn etter 4, 8 og 10 Diskuter: Bør Fagforbundet kreve endringer i selve strukturen i minstelønns- systemene? I så fall hvilke endringer? Hvilke andre krav kan en tenke seg? Ansiennitetsstiger – antall/lengde

Fagforbundets lønnspolitikk bygger på prinsippet om lik lønn for arbeid av lik verdi, jfr. likestillingsloven § 5. Forbundet vil kjempe for at lovens bestemmelser blir en realitet. Kvinners økonomiske selvstendighet er en grunnleggende rett i et demokratisk samfunn, og er den viktigste forutsetning for likestilling mellom kjønnene. Diskuter: Hvordan skal forbundet stille krav for å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn? Kampen for likelønn

Antall deltidsansatte er fortsatt uakseptabelt høyt i Norge – rundt jobber deltid i dag. Av disse jobber ca uønsket deltid. Dette defineres som de arbeidstakere som jobber deltid, men som ønsker å jobbe i større stillinger arbeidstakere med uønsket deltid er ansatt i kommunal sektor, og ikke overraskende er 8 av 10 kvinner. Diskuter: Er resultatene av deltidsprosjektet i KS- området fulgt opp med større aktivitet lokalt? Hvordan kan arbeidet med å redusere uønsket deltid følges best mulig opp? Ufrivillig deltid

Kompetanse og kvalitet EVU - reformen som lovfestet retten til etter- og videre-utdanning. Fortsatt ønsker mange kompetanseutvikling, men ikke alle kan benytte seg av disse rettighetene fordi det ikke er knyttet finansiering til permisjonsrettighetene utover alminnelige låneordninger gjennom statens lånekasse for utdanning. Diskuter: Skal økonomiske forhold ved etter- og videreutdanning settes på dagsorden i tariffoppgjøret?

Sentrale generelle særavtaler Sentral Forbundsvis Særavtale(SFS) 2404 Brannavtalen, Sentral Generell Særavtale (SGS)1020 OU-ordningen, SGS 1004 Ledere og SGS 1002 Arbeidstøy har utløpstid Diskuter: Skal Fagforbundet kreve økt avsetning slik at den blir på nivå med statens ordninger som en del av ramma for tariffoppgjøret?

Partenes tiltak mot Sosial dumping Innleid arbeidskraft skulle ha ordnede lønns- og arbeidsvilkår Innleie og bortsetting av arbeid etter avtale med tillitsvalgte. Innleie fra vikarbyråer og utleie- selskaper må kun erstatte navngitte personer. Nedsatt utvalg i de fleste tariffområdene som skal følge utviklingen i arbeidslivet for å overvåke blant annet sosial dumping Diskuter: Er det forhold på arbeidsplassene som tilsier at dette bør være et tema ved i oppgjøret 2006? Hvilke krav bør da stilles? Et internasjonalt arbeidsmarked

Generelt Diskuter: Hvilke krav bør forbundet prioritere ved tariff oppgjøret i 2006?