Hva er politikk? Politikk (gr. Politikos): det angår byen. Fordeling av goder og byrder i et samfunn (ved bruk av makt) Det er politikk i alt vi gjør,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Advertisements

Materiellgrunnlaget for Miljøpartiet De Grønne
Hva ønsker medlemmene ifm det nye regjeringskvartalet? Undersøkelse blant jurister ansatt i departementene, mai 2014.
Media håndtering og kommunikasjon
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Medietrening Tid: 1 time For mer info om foredraget kontakt: Martin Ødegaard Andre relevante foredrag.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
8 Det politiske systemet i Norge
Enkel forklaring av hvordan bygge nettverk i euroSMART!
Hvordan går det med fylkesavdelingens- arbeidet med fagkongressen 2013?
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Folkehelsekonferansen 2014
Utfordringer i forhold til kompetanse Gjøvik kommune tjenesteområde Helse og omsorg.
Munins betydning for studenter Mats Mortensen Institutt for informatikk.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Vekst og Verving.
Naturvernskolen: Tema på foredrag: Legg strategi for å vinne en miljøsak Tid: 30 minutter For mer info om foredraget kontakt: Andre relevante foredrag.
Arbeidslaget.
POLITIKK.
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Gode råd for å selge inn en kommunikasjonsplan
ØKONOMIARBEIDET I RØDT
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Kunnskapsbløffen Magus Marsdals bok høsten Sandefjord -Oslo -Hvordan står det til i Akershus? -Gjelder primært synet på nasjonale prøver / resultat-
Studiefinansiering for funksjonshemmede - Et eksempel på lobbyarbeid.
Godt lokalvalg hva må til? -erfaringer
(atg-nettverk nov-2011) –Årsmøte i Utdanningsforbundet Bergen mars Det deltar 111 delegater. –Årsmøtet er den viktigste arenaen for å være.
En komparativ analyse av normative premisser for transportsikkerhetspolitikken Et prosjekt i RISIT-programmet.
Strategi- og aktivitetsplan
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
Arbeiderpartiet.no HUSBESØK PÅ 1 – Valgkamp ansikt til ansikt.
Politisk påvirkning.
Media og kommunikasjon - Noen refleksjoner Eirik Løkke,
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Til elevene Hei! Du begynner nå på en prosess der du skal foreta et valg av utdanning som vil påvirke ditt fremtidige yrkesliv. Mulighetene er mange, og.
Virksomhetsplan GAP-analyse. Eksempel Start avtales med klubben Innbydelse – fellesbrev fra Klubb til medlemmer Invitasjon sendes alle medlemmene. Viktig.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
PowerPoint……eller ikke ?. En presentasjon er en bildefortelling Nina Johansen.
Jan Anker-Goli  AUTORISERTE TRAFIKKSKOLERS LANDSFORBUND.
Verktøykasse Lokalvalg 2015 Norsk Revmatikerforbund.
VERVETIPS. Verve nye medlemmer Fakta: Sosiale nettverk viktig, flest lar seg rekruttere gjennom bekjentskaper, ikke gjennom nære familie- og vennskapsbånd.
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
NÆRMILJØRAPPORT Klasse – Skolens navn1. Prosjektarbeid for 8. trinn HVORFOR ER NÆRMILJØET VIKTIG FOR OSS? Ordet miljø brukes om omgivelsene vi lever i.
Fagforbundet Sør-Trøndelag, Røros 8. oktober 2008 LOs distriktssekretær, Kristian Tangen.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Valgkampwebinar for lokallag 10. mai
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
- LOs medlemsdebatt - Si din mening! Bli med i LOs medlemsdebatt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,

Til nytte for seinere evalueringer
Frem.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Den internasjonale arenaen
Et svært spennende valg
Carlo Aall (Vestlandsforsking)
1 Kommunikasjon.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Rådgivningskontor for syn
Lokallagslederen.
Tips og triks Slide slettes!
Tips og triks Slide slettes!
Utskrift av presentasjonen:

Hva er politikk? Politikk (gr. Politikos): det angår byen. Fordeling av goder og byrder i et samfunn (ved bruk av makt) Det er politikk i alt vi gjør, i alt vi sier Kunsten er å finne ut hva som er god og dårlig politikk.

Hvor å starte? Hvor ligger politikken? Politikken ligger i gapet GAP-analyse

GAP ANALYSE Analyse på gapet mellom –HVOR ER VI? –HVOR ØNSKER VI Å VÆRE? –HVA LIGGER INNIMELLOM?

GAP ANALYSE Resultatet t Ideelle verden- resultatet Status quo- resultatet GAPET Strategisk luke Operativ luke

1. HVOR ER VI? Se for dere kommunen og les dere opp om fakta Utfordre lagene til å svare på: Hvem leder kommunen, hvem er i opposisjon? Hvordan er kommuneøkonomien? Hva synes dere er positiv i kommunen? Hva er negativ og har forbedringspotensial?

Kampsaker Hva er deres viktigste kampsaker? Tradisjonell: –Varmtvannsbasseng? –Flere fysioterapeuter? –Kommunen etter samhandlingsreformen? –Tilrettelegging på arbeidsplass? –Tilrettelegging i kommunen? –Samkjøring rehabilitering – brukermedvirkning? Noe nye ideer (og bedre løsninger)?

Kampsaker Hva er status på hver enkel kampsak? = NÅVÆRENDE STATUS

Ønsket mål Utfordre lokallagene til å tenke gjennom: Se for deg den ideelle kommunen… Hvordan hadde det vært for revmatikere? Hvilke tiltak hadde vært realisert? Hvilke ringvirkninger kunne det ha hatt på f. eks kommuneøkonomien?

Politikk i gapet Les gjennom alle programmene. Finner du tilbake noe som ligger i gapet? Hva er det som mangler Lag et kort sammendrag på hvert parti Hva skal man påvirke for hvert parti?

Praktisk politikk Inviter partileder / inviter dere selv til partiene Fortell om dine kampsaker Hør hva de tenker og hva de lover? Hvorfor vil de ikke følge våre råd?

Tiltak Inviter til debatt Utfordre på tidligere utsagn Utfordre parti mot parti Ha en god ordstyrer God reklame hos medlemmene sikrer oppmøte. Dette er en spennende kveld

Tiltak Lag flyere Del ut på stand Utfordre de som står på stand Møtt opp på politiske stevner Send ut en gang til kampsakene til medlemmene rett før valgdagen. Hvilke partier vil gjøre mest for vår sak?

Tidsplan Møte med lokallagsledere der de bor: –Mars Invitasjon til partiene tidligst mulig + evt debattplanlegging Lese gjennom planene og programmer og klar politisk strategi –Mars/april Valgkamp og praktisk arbeid: –Mai-september

Lykke til!