Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Et svært spennende valg

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Et svært spennende valg"— Utskrift av presentasjonen:

1 Et svært spennende valg
Svært uklare regjeringsalternativer. Lenge siden blokkene ikke gikk til valg på definerte regjeringsalternativer. Så sent som etpar dager før valget varslet KrFs partileder Knut Arild Hareide at han ikke ville kaste Erna Solberg som statsminister. Dødt løp mellom blokkene etter Aps overraskende kollaps fire uker før valget Fem partier slåss om å klare sperregrensa. Det lå an til at hvilke parti som kom over og hvilke parti som havnet under, ville avgjøre valget. I tillegg var det en valgkamp som handlet lite om politiske saker og MYE om det politiske spillet.

2

3 Valgdeltakelse Min hypotese var at dette var mer spennende for kommentatorer, journalister, politikere og andre som er spesielt interessert i politikk. Mange fryktet en lav valgdeltakelse, men slik gikk det ikke. 78,2 prosent stemte ved årets stortingsvalg. Det er like mange som ved valget i 2013.

4 Taktisk stemmegivning
Denne uka meldte valgforskere ved NTNU at 10 prosent stemte taktisk i år. De tok hensyn til meningsmålinger i valg av parti eller for å sikre sistemandatet i sitt fylke.

5 Forhåndsstemming For første gang har over én million mennesker forhåndsstemt, en tendens som stadig øker. I realiteten varer valget i fire uker, men vi er fortsatt veldig opptatt av selve valgdagen. Bør man tenke annerledes om gjennomføring av valg?

6 Gjennomføring av valget

7 Hvor god var tryggheten?
Programutvikler Patricia Aas skapte en twitter-aksjon om usikkerheten rundt det norske valgtellesystemet. Aas hadde i en tid hatt interesse for å undersøke hva som egentlig styrer systemene bak de norske valgene, og skrev i slutten av juli en kronikk om farene ved maskintelling. Etter dette har hun forsøkt å få ut informasjon og svar fra de ansvarlige i Valgdirektoratet. Det var flere debatter mellom Aas og valgdirektoratet. Også IKT-Norge stilte spørsmål ved sikkerheten.

8

9 Valgdirektoratet svarer

10 Men hva skjedde…

11

12 Etterlatt inntrykk

13 Ble dette håndtert klokt nok?
Det framsto lite betryggende at det var en person via twitter som stilte disse spørsmålene, og inntrykket (for en som bare kjenner saken gjennom media) var at direktoratet var lite villig til å ta denne debatten. Når man straks etterpå innfører manuell telling, får man inntrykk av at kritikerne hadde noen poeng. Spørsmål til dere: Kunne man håndtert dette annerledes?

14 Hvordan øke valgdeltakelsen?
I forkant av stortingsvalget 2017 fikk mange velgere brev eller SMS-varsling fra Valgdirektoratet der de ble oppfordret til å stemme. Forsøket er gjennomført av Institutt for samfunnsforskning på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hva er effekten av dette?

15 Tilfellet Bergen Bergen kommune sendte to ulike SMS-er til ulike bydeler for å forske på retorikk.

16 «SMS-utsendelsen kan ha påvirket valgresultatet, og den kunne fått vesentlig betydning. Kommunen har ansvar for å informere borgerne før valg. Men den informasjonen må være så nøytral som mulig, og treffe som likt som mulig. Alt annet åpner for politisk misbruk».

17 Flere utdrag fra kommentaren
At dette var til politisk behandling i valgstyret, er derfor bekymringsfullt. Det var politikere som stemte over hva slags tekstformulering som skulle sendes ut. Et forslag om å skrive «ta del i dette fellesskapet» ble fornuftig nok skrotet, men diskusjonen illustrerer problemet: «Fellesskapet» er et typisk slagord for venstresiden. Å bruke det ordet vil trolig appellere mer til noen velgere enn andre. Satt på spissen: En Høyre-ordfører i en kommune med flest Ap-velgere, vil ha gode grunner til å la være å sende en slik tekstmelding. En Ap-ordfører i samme kommune vil selvsagt gjerne gjøre det. En enda mer slu kommunepolitiker vil bruke ord og uttrykk som appellerer til egne velgere. Alle partier driver grundig analysearbeid for å finne ut hvilke budskap som treffer egne velgere. Forhåpentlig er ikke politikere kyniske nok til å misbruke kommunens SMS-utsendelser på den måten. Men årets lille forskningsprosjekt viser at valgstyret ikke tenker helt klart før de blander seg inn i informasjonsarbeidet før valget. Dette var en tabbe som ikke kan gjenta seg.

18 Oppsummert Det må forskes på hvordan valgdeltakelsen skal øke, ikke minst i ei digital tid, men dette er et minefelt…. Sosiale medier og digitalisering vil åpne nye muligheter for påvirkning og manipulasjon Desto viktigere med profesjonelt valgarbeid Lykke til med en svært viktig og artig jobb


Laste ned ppt "Et svært spennende valg"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google