Verdiskapingsforum Østfold 21.10.08 Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for Kom vekst AS og Kom vekst
Advertisements

Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Innovasjon Norge Fauske 20. november 2008 Inger Teigstad Avdelingsleder.
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling Leverandørutvikling – kommunen som aktiv aktør - Innovative anskaffelser som drivkraft til kommuneutvikling.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Distriktskommisjonens innstilling Livskraftige distrikter og regioner Rammer for en helhetlig og geografisk tilpasset politikk Sparebankforeningen 21.
Distriktskommisjonens innstilling Livskraftige distrikter og regioner Rammer for en helhetlig og geografisk tilpasset politikk v/Per Sandberg Medlem av.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
Per Rune Henriksen 23. Mars 2007 Regionale fortrinn – regional framtid.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Regional transportplan Agder
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Aktørenes roller i planprosessene
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Dialogkonferanse Oslo Ny helhetlig tilnærming til regional- og distriktspolitikken v/Johan Petter Barlindhaug Leder av Distriktskommisjonen.
Kommunal- og regionaldepartementet Dialogmøte, Bergen
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Regjeringens kontaktkonferanse Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene Oslo 23.mars 2004 Organisering av forvaltningsnivå og oppgavefordeling.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Regjeringens regionaliseringspolitikk Regionalisering av næringspolitikken utviklingsaktører og virkemidler Kommunal- og regionalminister Erna Solbergs.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Kommunal- og moderniseringsdepartementet Tips for engelsk mal velg KMD mal ENG under ”oppsett”. Norsk mal: Startside ALTERNATIV B Nasjonale myndigheters.
Aust Agder fylkeskommune, Østfold 2011 Internasjonalt samarbeid Østfold fylkeskommune Kjersti Helene Garberg 1. april 2011.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Velkommen til Verdiskapingsforum Østfold. Bakgrunn Avtale mellom KS og IN: ”videreutvikling av kommunenes arbeid med lokal næringsutvikling” Kommunens.
Østlandssamarbeidet Presentasjon på fellesmøte mellom ORE og ØS i Brussel 1. april Ann Irene Sæternes.
Norsk mal: Startside alt.1 For engelsk mal Velg KMDmal – engelsk under ”oppsett”. Sogn og Fjordane næringsforum Avdelingsdirektør Bjørn Barvik Førde 5.
Kontaktutvalget Arbeidsgruppe regionreform Knut Sletta, 5. juni 2015.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
1 Hvilke konsekvenser vil nordområdesatsingen ha på regjeringens distrikts- og regionalpolitikk ? Nordlandskonferansen 2007 Bodø 17. januar Kommunal-og.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Evaluering av ”Fritt Fram”
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Utskrift av presentasjonen:

Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder

Regionalt partnerskap - Partnerskap er definert som framforhandlede og bindende samarbeid gjennom avtaler og kontrakter mellom uavhengige aktører. - Regionale partnerskap er et villet demokratisk underskudd - De regionale partnerskapene har som ambisjon å sikre gjennomføring og finansiering av fylkesplaner og regionale utviklingsprogram med løst koplede offentlige og private aktører gjennom avtaler og kontrakter. - Avtaler og kontrakter flytter styring fra en tradisjonell demokratisk modell med politiske innspill og vedtak til en modell med vekt på å skape resultater gjennom nettverksbaserte partnerskap. Dr scient Ulla Higdems: Regionale partnerskap og deres konstruksjoner og gjennomføring. En casestudie fra fylkene Oppland, Hedmark og Østfold

” Regjeringa vil vidareutvikla og styrka kommunane i si rolle som nærings- og samfunnsutviklar. -Dei nasjonale tiltaka som me har sett i verk i denne stortingsperioden må sjåast i samanheng med arbeidet vårt for å vidareutvikla kommunane som nærings- og samfunnsutviklarar, seier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa. I stortingsmeldinga om distrikts- og regionalpolitikken, som skal leggast fram våren 2009, får ei utdjuping av kommunen si rolle som samfunnsutviklar ein viktig plass.

”Svensken er dyktige alliansebyggere, mens nordmannen i større grad er individualist, og ikke er like villig til å gå inn i allianser med andre, hvor han risikerer å tape eller bli lurt.”

Overordnet mål - øke regionens konkurransekraft i forhold til næringsutvikling, opplevelser og bosetting - en attraktiv region der folk finner seg til rette og trives, og der menneskene og de naturgitte ressursene er i sentrum

Fokusområder Infrastruktur Næringsutvikling Levende bygder Internasjonalt samarbeid

Målsettinger for kommuneprosjektet Bidra til at kommunene/kommuner i samarbeid blir aktive, kompetente og resultatorienterte aktører i lokal/regional næringsutvikling Bidra til at det blir etablert nye arbeidsplasser/ny næringsvirksomhet i de kommunene som deltar Forsterke det kunnskaps- og erfaringsbaserte grunnlaget for at kommunene kan samvirke effektivt med andre partnere i næringsrettet arbeid Styrke samhandlingen mellom det regionale og lokale nivået i arbeidet med næringsutvikling Vinne erfaringer med ulike modeller for økt samarbeid og samhandling mellom kommunene, fylkeskommunene, fylkesmannens landbruksavdeling, IN, næringsaktørene og andre bidragsytere til småskala næringsutvikling på kommunenivå.

Tiltak for å styrke kommunenes arbeid for næringsutvikling Næringsutvikling på den kommunale dagsorden Arbeidsformer og virkemidler for førstelinjetjenesten Virkemidler for å støtte samfunnsentreprenørskap/ildsjeler og bygdesamfunn Kompetansedimensjonen Mer integrert organisering av landbruk og tradisjonelt utviklingsarbeid, samspill mellom næringsetat og landbruksetat Samarbeid og funksjonsdeling mellom kommunene Nettverksbygging og erfaringsutveksling Desentralisering av virkemidler og økt ansvar for saksbehandling Oppgave og rolleforståelse innad i partnerskapet Økonomiske stimuli for næringsutvikling Kilde: Econ Analyse og Norlandsforskning

Kommunenes oppfølgingsansvar Næringsutvikling på dagsorden - politisk og administrativ oppmerksomhet Oppsøkende arbeidsform overfor kundene Bygdesamfunn og ildsjeler må få sin fortjente oppmerksomhet Mer integrert organisering av landbruk og tradisjonelt utviklingsarbeid, Interkommunalt samarbeid: Ja – men det krever samlet strategi og bevissthet om hva man vil og valg av organisasjonsmodell Videreutvikle et aktivt samarbeid med det regionale partnerskapet

Bedriftsenteret Næringshager Kompetansemiljøer Næringsforeninger Innovasjonsmiljøer Fylkeskommunen Fylkesmannen Innovasjon Norge Kommunene Verdiskapings- forum

Våre viktigste utfordringer struktur og kontinuitet vilje og engasjement organisering virkemidler møteplasser informasjon fremdrift

Forventinger? Politisk prioritering Kompetanse Økonomiske virkemidler Fysisk planlegging og tilrettelegging Samarbeid og samordning mellom ulike aktører og nivåer Skape møteplasser Oppmerksomhet og synliggjøring Døråpner