Robin og Tommygun. Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ledelse i den lokale kirke Seminar om menighetsutvikling og ledelse Seminar 20.mars MF.
Advertisements

Velkommen til Barnas gudstjeneste!
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Norges historie Middelalderen Stavkirker
Messa for travle familier
5 Kultur.
Med rett til å stemme – og kumulere og kvinners rolle
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
lig velkommen til 4års gudstjeneste i Hof menighetshus
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Religioner og livssyn i dag
1.
Aboriginere Et urfolk i Australia.
Martin Luther Martin Luther ble født i Tyskland i 1483.
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
”Jeg tror på Den Hellige Ånd”
Kristendommens historie
Kyst og innland. Religiøse kulturmøter i Nord-Troms og Finnmark
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
KRISTENDOMMEN.
Kapittel 16: Renessanse og reformasjoner
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Et møte med samisk kultur - og en øvelse i Sketch Up
Hva skal ledes i menigheten? Noen refleksjoner om hva som særpreger menighet til forskjell fra andre institusjoner og organisasjoner Ledelse.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Et møte med Gud og andre troende
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Samiskopplæring i Nordland. Samiskopplæring har en lang historie i Nordland, organisert helt tilbake til 1718 Eneste fylke med alle tre samiske språk.
Om hellige skrifter.
Om hellige skrifter.
Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk
Samer – et urfolk i nord Vi er samer - Intro - YouTube
Kapittel 14 Samisk språk og kultur. Mål Gjere greie for nokre hovudtrekk ved samisk kultur Forklare kva som ligg i omgrepet fornorsking Gjere greie for.
Bibelselskapet er 200 år i år Målet er at alle mennesker skal kunne kjøpe en Bibel på et språk de kan forstå til en pris de kan betale. Neste år feirer.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Pietismen og konfirmasjonen ”Å vekke folket” Pietisme kaller vi den retningen som kom til Norge på begynnelsen av 1700-tallet. Pietistene.
Robin og Tomtom. Hans Nielsen Hauge Reiste rundt som vekkelsespredikant, fra Forandret livet til tusenvis av mennesker på sine vandring. Myndighetene.
Runar J. Liodden – prest i Modum Kristine Aksøy – seksjonsleder Kirkerådet Svend Klemmetsby – prost i Nordre Sunnmøre prosti.
Oppslutning, deltakelse og omvendelse i norsk frikirkelighet.
Kristine Aksøy Leder av seksjon for barn, unge og trosopplæring Kirkerådet.
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
SAMISK MUSIKK -
NORDISKE SPRÅK Norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk.
Katolsk og ortodoks kristendom
DEN KATOLSKE KYRKJA Oppbygging Hovudtrekk. Katolsk tyder «for alle mennesker» Spredd over hele verden, spes. Latin-Amerika og Nord- Amerika. Ca halvparten.
-en stor familie av nasjonale kirker
Stoisismen og kristendommen
Norsk jul.
Katolsk og ortodoks kristendom
Utbredelsen av samiske språk i Norge
Hvorfor trenger vi nådens midler?
Messen - den katolske gudstjenesten
Bibler til Kina Bibeldagen 2011
JØDISK TRO OG TRADISJON
REFORMASJONEN.
Nattverd, for hvem – også for barn?
KRLE Romersk-katolsk kristendom
Katolsk og ortodoks kristendom
Luthers pedagogiske program. Lille og store katekisme. Husandaktsbok
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
HÅP I NORD-KOREA.
Obs. Denne presentasjonen er ikke ment å vises til barna
“Disippel-høring”.
Påske-kryssord.
Den norske kirke for “nordmenn”
Visdom fra en sjelesørger
Utskrift av presentasjonen:

Robin og Tommygun

Samisk kirkehistorie Pietistene på 1700-tallet, misjonsarbeid. Myndighetene ville omvende samene, ikke bare religiøse grunner. Handelsveier og kongens makt i nord. Danskekongen klarte det med hjelp av Thomas von Westen(samenes apostel). Det var han som startet misjonsarbeidet blant samene. Brukte samisk for å gjøre det lettere, men ødela mye av den samiske kulturen.

Samisk kirkehistorie Nordmennene var inntrengere. Så ned på språket og kulturen. Utover 1800-tallet, mer fokus på fornorsking. Tvinges til å bli nordmenn, språk, skikker og vaner. Bort med samiske skoler og språket, joiken borte. Fornorskning, drevet frem til 1970-årene. Store virkninger, mange fornorsket mens mange kom seg unna. Kirken fulgte ingen klar linje, noen støttet mens andre ikke.

Lars Levi Læstadius Svensk prest. Hadde samisk mor og svensk far. Ga samene en form for luthersk kristendom. 1844: Fikk en «åpenbaring» og startet en vekkelse for å spre luthersk kristendom. Predikantene forkynte alltid på samisk. Dette var uvanlig og det ga mange samer en ny selvtillit.

Lars Levi Læstadius Vekkelsen han kom med til samene, var av den strenge lutherske typen:  Angre sine synder  Omvende seg  Unngå alle syndige handlinger. Stå imot alkohol. Læstadius kalte alkohol for «ormepiss». Alkohol hadde lenge vært et problem blant samene, og med den nye vekkelsen blant samene så fikk mange familier en ny start.

Læstadianismen Den læstadianske vekkelsen spredte seg blant samer, kvener og nordmenn i Finnmark, Troms og Nordland. Skriftene til Luther og Læstadius står sentralt i den Lutherske kirke. De tar avstand fra alt som de mener kan føre mennesker bort fra Gud, slik som pynt og stas, moderne musikk, dans, tobakk og alkohol.

Læstadianismen: Møter/samlinger Forkynnelsen i sentrum. Bekjenne sine synder for hverandre og få tilgivelse av menigheten.  Nattverd Høylytte følelsesutbrudd, gråt, omfavnelser og en form for transe. «Rørelse». Dette er et tegn på at de blir fylt av Den hellige ånd læstadianere rundt om i verden. Finland som har flest i Norden. Ble splittet på 1900-tallet. I mange ulike retninger.

Samisk kirkeliv i dag Læstadiansk betydde mye før, har ikke lenger den samme sterke stillingen. Det samiske knyttet til kirken kommer best fram i store begivenheter som: dåp, konfirmasjon og bryllup. I påsken er det stor kirkelig aktivitet. Vanlig med konfirmasjon på palmesøndag og dåp 1.påskedag.

Samisk kirkeliv Også bryllup rundt påske, kappkjøring med reinsdyr. Samisk kirkeråd 1992, mål om å styrke samisk kirkeliv. Mer fokus på samiske tradisjoner, i gudstjeneste og opplæringen. Kommet lengst i sørsamiske områder (Rana til Trysil.) I nord mer omstridt, på grunn av ulike holdninger.