Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?

2 Den katolske kirken Den katolske kirken er en samlebetegnelse på den kristne kirken Før i tiden i den kristne kirken utviklet det seg forskjeller mellom den østlige og den vestlige kirken. I 1054 splittet de seg og ble til den katolske kirken og den ortodokse kirken. Forskjellen mellom de to kirkene er at den katolske kirken har en pave som overhode.

3 I religioner er det forskjell på hvordan man ser på kvinner sin plass i samfunnet.
Bibelen er preget av et mannsdominerende samfunn, sies det, men reflekterer et syn på kjønn og kjønnsroller som ikke lenger oppleves som forpliktende. I kristendommen var kvinner underlegen mannen, men nå til dags er det mange kristne samfunn der kvinner er likestilt menn, men i for eksempel den katolske kirken er fremdeles kvinnen understilt menn, de har blant annet ikke lov til å bli prester. Selv om Jesus så på kvinner som bra mennesker og behandlet dem med respekt, har kvinnen vært underkastet i all tid i Kristendommen. Men mange steder er kvinner og menn likestilte i kristne samfunn i dag. Av den katolske kirken derimot, har kvinner blitt stemplet som ”utspekulerte og manipulerende”.

4 Kvinner kan ikke bli prester, kun menn på grunn av:
Det ene bygger på Kirkens forståelse av Bibelen (de tre evangeliene etter Matteus, Markus og Lukas), og det andre på dens forståelse av sin egen tradisjon Disse tre evangeliene beskriver hvordan Jesus Kristus innstifter nattverden, og hvem som var med ham (de tolv disiplene). Herren Jesus Kristus valgte ut kun menn til å være med og feire den første nattverd, og at han bød dem å gjenta denne feiringen. Han sendte dem ut i verden for å forkynne det glade budskap om frelsen. Den kristne troen om Gud som Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. De to første personene i treenigheten er mannlige, noe som preger det religiøse språket. Under messen er presten Jesu stedfortreder, bare en mann kan være det. Synet på mannens rolle som prest er et uttrykk for det tradisjonelle kristne synet på kjønnsroller, kvinner og menn er likeverdig, men likevel har de ulike roller i kirken og familien. ”Som kirken underordner seg Kristus, skal kvinnen underordne seg sin mann i alt” (fra Det nye testamentet, Efeserbrevet 5, 24, beskrevet av Paulus om Guds ordning) Mange feminister mener at kristendommen er kvinneundertrykkende, og mange kirker først etter press utenfra har endret syn. Bibelen får også frem det kvinnelige i historiene sine: i flere av oppstandelsesfortellingene viser Jesus seg først for kvinner (se Lukas 16, 1 – 11), som dermed er de første som forkynner hovedbudskapet i kristendommen.

5 Kilder Ole Andreas Kvamme, Eva Mila Lindhardt og Agnethe Steineger; i samme verden, Cappelen Damm AS, 2008 Den katolske kirken. (13. jan 2010), (online), Wikipedia. Tilgjengelig fra: < ( ) Voith, Reidar. (april 2001), (online), Katolsk.no. tilgjengelig fra: < ( )


Laste ned ppt "Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google