Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Kapittel 9: Vikingferder, kristning og rikssamling i Norge
Utlandsprosessen Studiestøtteonferansen i Stockholm 1. – 3. juni 2014.
RENT VANN. REN FREMTID.. Klyngens mål På lang sikt: Utvikling av en midtnorsk vannteknologiklynge som oppnår økt konkurransekraft og posisjon i et globalt.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Samfunnskunnskap - Makt
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
• Med rikelig rom for tros- og livssynsutfoldelse • Med åpenhet for borgernes ulike livssyn, religiøse så vel som sekulære, minoritetenes så vel som majoritetens.
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
8 Det politiske systemet i Norge
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
Skandinavisk næringsliv og CSR
11Jeg i arbeidslivet.
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Arbeidslivet må organiseres
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
POLITIKK.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Medvirkningsprosesser i norske kommuner Jacob Aars Rokkansenteret, UiB.
Larvik Campingplassforening 22 medlemmer, fra 20 til 600 plasser Sesongplasser, døgnplasser, hytter, leiligheter, brygger, badestrender, kafe, aktiviteter,
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Strategi- og aktivitetsplan
Arbeid i valgkomite og nominasjonskomite på fylkesplan i Sp
«Slik kan vi tenke innad for å bli gode utad»
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Huset i Larvik 9 september 1995 Bente Eng.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Bibliotek på dagsorden! Om å bli hørt i kommunale prosesser Ruth Ørnholt Bodø, 5.otober 2011.
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
SIPS eInnsyn Hva skjedde? eInnsyn referansegruppemøte innholdsleverandører Jon Sundby, Byrådsleders kontor, Oslo kommune
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Fagforbundet Sør-Trøndelag, Røros 8. oktober 2008 LOs distriktssekretær, Kristian Tangen.
Rekommunalisering eller en entreprise?
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Den politiske styringskjeden
Samhandling for effektive planprosesser
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Kommunikasjon I personlig kommunikasjon er vi både sendere og mottakere og kommunikasjonen kan være verbal eller ikke-verbal I massekommunikasjon blir.
Vi le­ver i et sam­funn der
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Definisjon av begrepet ”makt”
Frivillighetens rolle i velferdstjenestenes innovasjonsarbeid
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den internasjonale arenaen
Fra kunnskap til handling
Frivillighet Organiser og motiver dine frivillige
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store organisasjonene er derfor vant til å være med på utformingen av forslag og iverksettingen av viktige vedtak. Staten er ofte avhengig av et godt samarbeid med organisasjonene for å få gjennomført sin politikk i praksis. Når de store organisasjonene i arbeidslivet reagerer, er det vanskelig å vinne støtte for sin politikk i befolkningen.

Pluralisme og korporatisme Korporatisme: I et korporativt system blir noen få, viktige organisasjoner trukket inn i et formelt samarbeid med staten, for eksempel i råd og utvalg. Organisasjonene får ansvar, men også påvirkningsmulighet. Oppdragsgiveren er staten. Hensikten er i stor grad å styrke statens effektivitet og handlingsevne og avverge åpen konflikt. Pluralisme: I et ekte pluralistisk samfunn er det åpne meningsbrytninger og rivalisering mellom uavhengige medier, organisasjoner og partier. Dette er med på å oppveie noe av statens veldige makt. Et pluralistisk samfunn styrker organisasjonene ved at de får muligheter til å fremme sine syn på ulike måter overfor staten.

Ulike typer organisasjoner Vi skiller ofte mellom: interesseorganisasjoner, der målet er å bedre medlemmenes situasjon, som for eksempel Landsorganisasjonen (LO) og Næringslivets Hoved- organisasjon (NHO) som jobber med lønn og arbeidsforhold ideelle organisasjoner, der målet er uegennyttig, det vil si å hjelpe mennesker i nød eller bidra til å spre visse verdier, som for eksempel Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Naturvernforbundet; også idrettsorganisasjonene kan også regnes inn her adhocorganisasjoner, det vil si organisasjoner som er dannet som følge av folks engasjement i en spesiell sak, og som følgelig blir oppløst eller går i dvale når denne saken er avgjort

Gruppers maktressurser I Gruppene som deltar i politikk, som stater, institusjoner, bedrifter og organisasjoner og mer frittstående grupper og nettverk, kan ha makt ved at de har: stor oppslutning, mange medlemmer. en viktig posisjon. Har en aktør en strategisk viktig rolle, kan andre aktører bli sårbare og avhengige. Særlig betydningsfullt er det om en har en myndighetsstilling som er beskyttet av lover og statsforfatning. godt forhold til mediene: kontakter, medietekke til enkeltpersoner, popularitet og sympati blant lesere og journalister.

Gruppers maktressurser II kontroll over informasjon. I vår tid har medienes presentasjon av saker og personer stor betydning. Derfor sitter de som er i stand til å hente fram, sile eller holde tilbake informasjon, på et viktig maktmiddel, fordi de dermed kan bestemme hva som skal slippe fram eller ikke slippe fram i mediene. kunnskap og kompetanse. Både politikk og næringsliv er i dag fullstendig avhengige av oppdatert og korrekt kunnskap for å kunne ta riktige avgjørelser. moderne teknologi. I en tid med raske teknologiske endringer, for eksempel innenfor data, vil de som ligger langt framme i utviklingen, ha en viktig ressurs som andre etterspør. kontroll over økonomiske ressurser, for eksempel fabrikker, markeder, investeringer og råvarer. religiøs og politisk påvirkningsevne. Ofte snakker en om en form for ideologisk eller religiøs makt, der makten utøves av grupper som nyter en spesiell respekt når det gjelder ideologier og religion.

Hvorfor samarbeid? Det er et ansett som et viktig demokratisk prinsipp at de som blir berørt av et politisk vedtak, får uttale seg på forhånd Samarbeid sikrer statens legitimitet Samtidig er et samarbeid viktig for å forbedre statens effektivitet Organisasjonene har erfaringer og kunnskap som staten har nytte av

Problemstillinger: Organisasjonene – soldater eller gisler? Er det en elite som dominerer?