Folkehelse i praksis En koordinators bekjennelser Monica Fleisje, folkehelsekoordinator i Akershus fylkeskommune, 25. september 2013.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Fysisk aktivitet og helse
FOLKEHELSEARBEID I HAMMERFEST
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planer, ideer og visjoner
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Forelesning SOS1005: Terje Andreas Eikemo
Sosiale ulikheter i helse
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Kunnskapsgrunnlaget for folkehelsearbeid i kommunen
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Lov om helsetjenesten i kommunene
Folkehelsekonferansen 2014
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Påvirkningsfaktorer i kunnskapsgrunnlaget
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
13 En verden uten grenser.
Møte med miljørettet helsevern i Akershus,
Kultur og samarbeid Kultur i strategisk folkehelsearbeid Deltakelse og opplevelse.
Viktige styringssignaler for folkehelsearbeidet - Involvering og innovasjonsledelse Monica Fleisje, Akershus fylkeskommune.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Levekår og helse i Bergen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Partnerskap for folkehelse i Rogaland 2015.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Helse i plan i Vestfold Fylkesmannen i Vestfold November 2006 Anne Slåtten.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Avd. for helseopplysning - SiA
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Kyrre Kvistad Folkehelsekoordinator Nord-Trøndelag fylkeskommune
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Sosiale ulikheter – vår største samfunnsutfordring?
Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge
Kultur og helse Stiklestad 3. november 2004 Prosjektleder Folk 2
Den internasjonale arenaen
Ungdata i folkehelsearbeidet i Vestfold
Hvordan støtte kommunene med å få oversikt over folkehelsen – og kommer vi videre fra oversikt til handling? Sigri Spjelkavik – rådgivar folkehelse.
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Tverrfaglige tema.
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelse i praksis En koordinators bekjennelser Monica Fleisje, folkehelsekoordinator i Akershus fylkeskommune, 25. september 2013

Bakgrunn Den norske folkehelsa har aldri vært bedre enn i dag – men den har endret seg dramatisk de siste hundre årene. Fra smittsomme sykdommer til sykdom- og helseutfordringer knyttet til levevaner og levekår. Dette krever at vi møter utfordringene på en ny måte.

Gåten om Amami-øyene Dr. Makoto Suzuki, kardiolog og geriatriker 4 bæresøyler i livsstilen på Amami-øyene –DIETT –FYSISK UTFOLDELSE –EGENOMSORG –SAMFUNNSOMSORG «Hvis amerikanerne levde mer som japanerne, ville 80% av USAs blodpropp-avdelinger, en tredjedel av kreftavdelingene og mange pleiehjem kunne stenges»

Motstand mot å endre atferd I 1847 oppdaget Ignaz Semmelweiss at dersom legene vasket hendene før de undersøkte kvinner som skulle føde, gikk antall dødsfall på grunn av barselfeber dramatisk ned. Men før oppdagelsen hans kunne få særlige konsekvenser, måtte han overbevise folk særlig de medisinske kollegene – om å endre atferd. Hans kamp var ikke den oppdagelsen som starte det hele, men det som skjedde etterpå. Synspunktene hans ble latterliggjort, noe som til syvende og sist drev ham inn i sinnssykdom og selvmord.

Snuoperasjonen for folkehelsearbeidet Fra tiltak på individnivå – til samfunnsansvar. Sosialt skapte forskjeller i helse og livskvalitet er den største trusselen for økonomisk bæreevne og sosial trygghet i samfunnet. Sosiale ulikheter i helse kan ikke kureres eller forebygges med tradisjonelle biomedisinske metoder. Innsatsen må rettes mot å myndiggjøre folk til å ta kontroll over faktorer som påvirker helse og livskvalitet innenfor dagliglivets arenaer. Men også samfunnsutviklingen må innrettes slik at det blir naturlig å ta helsefremmende valg Helse skapes der for folk lever, leker, lærer, arbeider og eldes

Men handler det bare om innstilling? Hvis helseperspektivet skal endre kurs, fra reparering til helsefremming, hvilke praksiser må vi endre da? Hvem sitter med makt til å forme tiltak og organisasjonen når vi skal tenke «helse i alt vi gjør?»

Fra ide til praksis Folkehelse bygger på verdier Politiske, etiske og faglige Menneskerettighetene er utgangspunktet Vi har viten, vi har metoden – har vi viljen?

Bare nye ord? Fra omsorg for den syke – til samfunnsomsorg

Alt henger sammen med alt

Men vi trenger noen modeller

Noen åpenbare sammenhenger: INNTEKT OG HELSE Mediene er også opptatt av dette og rapporterer stadig om store forskjeller i dødelighet mellom Oslo øst og vest, at de med høy inntekt og utdanning blant annet er mer aktive og har lavere sykefravær enn mennesker med lav inntekt. Det snakkes om en sosial gradient i helse hvor de som står lavest på rangstigen målt ved ulike sosioøkonomiske indikatorer har dårligst helse

FORSKJELLENE ØKER Men selv om vi vet mye om hva som skaper god helse, hvorfor er det da så store forskjeller?

Den rasjonelle organisasjonen Folkehelseloven forutsetter rasjonelle organisasjoner – men organisasjoner er ikke strømlinjeformet Makt Interessekonflikter Profesjonsproteksjonisme Endringsfrykt Manglende felle mål Midler skygger for mål Handling skygger for strategier

Fra tjenesteleverandør til nettverksnode Styringsverktøyet for folkehelse – er summen av forskjellige vedtak og tiltak… Hvordan «måles» da folkehelsearbeidet? Folkehelseloven Forskrift om oversikt over folkehelsen Oversiktsdokument hvert 4. år Tilsyn fra fylkesmannen

Folkehelseloven og Meld.st. 34 viser vei:

Hva menes med oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer Oversikt over helse på befolkningsnivå og de positive og negative faktorer som kan virke inn på helsen til befolkningen og grupper i området. Med helsetilstand menes befolkningens helse mål med ulike indikatorer f.eks. risikofaktorer, forebyggbare sykdommer, trivsel og mestringsressurser – eller mer direkte mål som sykefravær o.l.

Oversikten skal omfatte opplysninger om: Befolkningssammensetning Oppvekst- og levekårsforhold Fysisk, biologisk, kjemisk og sosial miljø Skader og ulykker Helserelatert atferd Helsetilstand

Satsing på flere praktiske tiltak samtidig Hvordan arbeider AFK med folkehelsearbeid i praksis? Støtte til kommunene for å øke helsesøsters tilstedeværelse på videregående skoler Årlig tverrfaglig samling mellom skoleledelse, rådgivere og helsesøstre Midler avsatt til utvikling av skolemiljø, et samarbeidstiltak på skolene Fordeling av utviklingsmidler til frivillig sektor og kommuner Partnerskap med kommuner og frivilligheten

En koordinators rolle er også å dele/formidle De gode eksemplene må dokumenteres og spres på kryss og tvers –Besafe-uka i Nittedal Innovasjon oppstår når nye grupper setter seg sammen for å løse et problem –og dette er en av oppgavene koordinatoren skal legge til rette for?