Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
Advertisements

Gjennomføring av prosjektet Unge & Rus ved Skjervøy ungdomsskole
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Utvekslingsår i utlandet Hva er det? Hvorfor gjør man det? Hvordan gjør man det? Bør man gjøre det?
Utvekslingsår i utlandet Hva innebærer det? Hvordan går man frem? Fordeler - ulemper Bør man dra på utveksling?
 Unge & Rus eies og driftes av KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge  Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom −KoRus-Nord −Høgskolen i Bergen.
Kartleggingsprøver på godt og vondt- hva gjør vi? Tove Mathisen og Kurt Henriksen Hvorfor kartleggingsprøver? Begrepsforståelse? Hvilke kartleggingsprøver.
UNGE OG RUS - AUSK. ALTA UNGDOMSSKOLE Alta ungdomsskole har pr. dato ca. 475 elever og ca. 70 ansatte Skolen består av 17 klasser (inneværende år 6 klasser.
Blokkhaugen skole FAU Foreldrenes arbeidsutvalg. Årshjul Valgprosess Sette opp ulike arbeidsgrupper Skoleballet er hovedfokus Temakveld/ dag.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.
Rusplanarbeidet ved Molde videregående skole. Organisering av planarbeidet Utgangspunkt: vi hadde arbeidet med tiltaksplan……… Arbeidsgruppe – ledet av.
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid Presentasjon av rapport fra spørreskjemaundersøkelsen Gruppearbeid Oppsummering med skisse.
Velkommen til foreldremøte 2.trinn Onsdag 30. september 2015.
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
En introduksjon.
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Foreldremøte 7.trinns foreldre, vår 2017 Rektor Merete Eskelund
Eilert Sundt videregående skole
PRAKTISKE OPPGAVER.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Kjære foreldre! Foreldreinvolvering og et godt samarbeide mellom hjem og skole fører til: ”Bedre læringsutbytte, bedre selvregulering, bedre trivsel, færre.
Cafe med elevene.
Informasjon til FAU
Rapport: Å ville utvikle skolen
Velkommen til informasjonsmøte
Byggfag samarbeidet skole/opplæringskontorene
Familieråd En for alle, alle for en
Velkommen til foreldremøte for 7D og 7E
Gruppelederopplæring Nord-Troms oktober 2008
-Læring, trivsel og trygghet for alle-
Velkommen til August 2017.
- sammen for en bedre skole!
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
Fellesmøte Fellesmøte.
Å arbeide i studiegruppe:
Framgangsmåte i mobbesaker
«Et FAU blir det som vi foreldre gjør det til»
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
Utvekslingsår i utlandet
PILOTEVALUERING II AV DRØMMESKOLEN EN STUDIE AV 3 VIDEREGÅENDE SKOLER MED FOKUS PÅ EFFEKT OG PROSESSEVALUERING DEL A Ingrid Holsen, Torill Larsen.
Valgfag innsats for andre
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Trygt og godt skolemiljø
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Prosjektpresentasjon – Før du starter
Samtaletrekk B – Samarbeid
Den matematiske samtalen
Samtaletrekk B – Samarbeid
Kompetanse for mangfold
Matematikk på ungdomstrinnet
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
AMU juni 2018 Hvor vi er i prosessen
Veitvet skole Skolens plan for bruk av Skoleplattform Oslo og krav til minimumskompetanse.
Klubbutvikling oppfølging
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Nå er vi spente!.
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Velkommen til foreldremøte overgang 8.trinn
Egenvurdering i matematikk B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Tilpasset opplæring Kurs 5
Hva er en foreldrekontakt?
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Foreldremøte 9.klasse
Utskrift av presentasjonen:

Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING

Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i Oslo skoleåret 2006/2007 Formål: få frem hvilke faktorer som påvirker iverksetting og gjennomføring av et rusforebyggende tiltak i skolen Datainnsamling: Fulgte 4 skoler i gjennomføringen, intervju med lærere og gruppeledere, spørreskjema til foresatte. Spørreskjema sendt ut til alle ungdomsskolene

Iverksetting / implementering Hvordan tiltak iverksettes/implementeres er avgjørende for et godt resultat Tiltak bør ha klare implementeringsstrategier En vellykket implementering forutsetter at de viktigste programkomponentene er på plass, og at programmet blir praktisert som beskrevet av programutviklerne.

Faktorer av betydning for implementering Beslutningsarena og iverksettingsarena Rammebetingelser: strukturbetingelser og aktørbetingelser Trofasthet kontra lokal tilpasning Les mer på forebygging.no/skole: Baklien (2008):”Iverksetting av forebyggende tiltak”

Sentrale elementer i iverksetting og gjennomføring 1.Arbeidsseminar 2.Gruppelederopplæring 3.Elevarbeid med 5 tema med problembasert læring som metode 4.Foreldremøter

Arbeidsseminar de lærerne som faktisk skal gjennomføre Unge & Rus deltar på arbeidsseminar. minst en person fra ledelsen deltar for å få forankring i ledelsen på skolen.

Gruppelederopplæring Gir rom for lokal tilpasning Utfordringen ligger i å få noen til å ta ansvar for opplæringen Det viktigste er at programmet på gruppelederopplæringen samsvarer med intensjonen Hvordan 3 av skolene gjennomførte gruppelederopplæring: se forsknings-og utviklingsarbeid på ungeogrus.no

INNHOLDSKOMPONENTER Bli kjent med mål og innhold for tiltaket Praktisk erfaring med oppgavene. Erfaring med Hvordan lede gruppearbeid? Inndeling av grupper.

Gruppelederopplæring Hva var felles på skolene: Elevene skrev søknad, lærerne plukket ut elever med lederegenskaper og trendsettere i klassen, kurset varte en hel dag og elevene fikk mat og drikke på kurset. Lokal tilpasning: Skole A: sosiallærer og 3 kontaktlærere arrangerte på leid lokale Skole B: Lærer og Utekontakt arrangerte på skolens bibliotek Skole C: To skoler slo seg sammen, og arrangerte i idrettshallen. SaLTo-koordinator var involvert i planlegging og gjennomføring.

Utfordringer skolene møtte under elevdelen. Grupper som ikke fungerte Løsningsforslag: God gruppelederopplæring, bruk av logg, oppfølging av gruppeleder. Informasjon til andre lærere Løsningsforslag: Møter i forkant, underveis og etter. Fravær av lærere eller gruppeledere Løsningsforslag: Gruppeleder borte: en annen i gruppa er vikar, evt slå sammen grupper. Lærer borte: hent inn lærer som var med på gjennomføring året før. Feil fokus med rollespill under Tema 4 Løsningsforslag: Gjør gruppelederne oppmerksom på dette under gruppeopplæringa, slik at de påvirker gruppens løsning av oppgaven.

Kompetanse med bruk av teknisk utstyr Løsningsforslag: Fordel arbeidsoppgaver på teamet etter kompetanse, gjør avtaler med lærer på annet team, bruk elevenes kompetanse. Mister tid til andre aktiviteter Løsningsforslag: Planlegg prosjektet i god tid, og få det inn i skolens planer. Språklige barrierer Løsningsforslag: Bruk tid i forkant av prosjektet til å snakke om ulike begreper i hele klassen, eller lag egen gruppe hvor elevene (evt. gruppeleder) får ekstra veiledning i oppstarten.

Sentrale faktorer ved iverksetting og gjennomføring (implementering) Evalueringen er i tråd med kunnskapsoppsummeringer og viser at følgende faktorer er viktige: Tiltaket må sikres forankring Kompetanseheving er avgjørende Skolens ledelse må følge opp Strukturelle forhold ved den enkelte skole har betydning Den enkelte deltakers/aktørs motivasjon og kompetanse i forhold til de ulike delene av programmet

Oppsummering Evalueringen viser at både skoleledelsen, lærere, foresatte og elever er gjennomgående positive til programmet. Evalueringen avdekker at skoler som har en høy andel av fremmedspråklige elever får spesielle utfordringer. Skolene har gjennomført programmet på noe ulike måter. Programmet gir rom for lokal tilpasning, forutsatt at kjernekomponentene beholdes.