Kunst som stedsutvikler i Gudbrandsdalen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Små og mellomstore byers rolle i kollektivtransporten
Advertisements

Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!
COINCO II Oppsummering, forankringsprosess juni – juli 2011
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
Tromsø 5 september 2006 Astrid Bjerke EU-rådgiver Norsk kulturråd
Hva er Fretex ?.
Den ideelle kommunesammenslåing
LINK Ringerike 5. juni 2012 Stamvegutvalget. Ringerike og Jevnaker kan håndtere betydelig større vekst – og ønsker det.
UTVIKLING AV SUNDLAND-OMRÅDET - Intensjon - Status - Utfordring - Videre prosess Formannskapet
Distriktskommisjonens innstilling Livskraftige distrikter og regioner Rammer for en helhetlig og geografisk tilpasset politikk v/Per Sandberg Medlem av.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Sluttrapportens vedlegg VI Sykkelbyen Levanger Prosjektgruppen i Levanger 2020.
Bredbånd og modernisering av offentlig sektor Karasjok 02. november 2004 statssekretær Eirik Lae Solberg 2005.
Fylkeskommunal boligpolitikk?
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Hva betyr festivalen lokalt og regionalt? Camilla Brattland februar 2007.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Orientering og Innspill til diskusjon. Eksterne programmer/prosjekter Tettstedsprogrammet (MD) Interreg-prosjektet (NIBR m.fl.) Kulturplanlegging/”Kryss”
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Vi skal bygge videre på det vi har!
Småsamfunns- satsing Hva har vi lært? Dag Arne Henriksen Oppland fylkeskommune Tromsø
Informasjonsmøte «Ny Horten vgs» 5.Juni Rammene for dagen – Velkommen v/rektor – Direktør utdanning Øyvind Sørensen
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kunstnerisk utsmykning av kommunale bygg
NTP og RTP - grensesnitt og samspill Alf Daniel Moen fylkesrådsleder.
Kulturstrategi for Oppland
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Presentasjon 2009 Kvernstein gir læring, identitet og næring.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Strategiplan for kulturnæringer og kulturbaserte næringer Oppland Festivalkonferanse
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Kulturens rolle i utvikling av attraktive samfunn frå eit næringsperspektiv. Ola M. Løkholm, direktør i Harstad Kulturhus as.
Aktiv transport. Definisjon av Aktiv transport Aktiv transport omfatter gåing, sykling på reiser som uansett skal gjennomføres i hverdagen, for eksempel.
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
Mulig modell for framtidig finansiering av kollektivtrafikken Dialogmøte 29. mars 2012 Harald Horne fylkesrådmann.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Tolga skole, barnehage og Vidarheim- oppvekst i Fokus.
Aspåsen skole og Bodø kulturskole Foreldremøte
Forvaltnings- og regionreformen Trøndelagsrådet 31. januar 2006
Sammen om digitalisering - kort om KS’ satsing
Presentasjon 14. juni 2017 Rådgiver Magnar Simensen
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Regionreformen – status og veien videre
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Velkommen til leiarsamling
utfordringer i en ny region
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
Samarbeidet mellom rådet for funksjonshemmede og kommunen
Kontorlokaler for sentraladministrasjonen
Kunstprosjekt i Vangan barnehage 2010
Regional plan for kultur
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Irene Henriksen Aune, Koordinator EIEJ Agder Webinar 04. juni 2019
Sentrumsutviklingsprosjektet i Gildeskål
Larvik - årets kulturkommune?
Utskrift av presentasjonen:

Kunst som stedsutvikler i Gudbrandsdalen Organisering og finansiering Rådgiver Per Erik Fonkalsrud Regionalenheten Dialogmøte 14.11.2013 Dale-Gudbrands gård

Statens vegvesen Oppland fylkeskommune Lilleh. Turist Portal Framtidens Aktivitets Rasteplass Statens vegvesen Oppland fylkeskommune Lilleh. Turist Signalbygg Reise-opplevelsen Infrastruktur En eventyrlig reise Kunst Berøringsskj. kart Lyssetting Digital formidling Temaruter Bildeskilt

Målsettingen for E6 -en eventyrlig reise (forslag) Overordnet mål Målsettingen for E6 -en eventyrlig reise (forslag) Vi ønsker å by på Lillehammer og Gudbrandsdalen gjennom en eventyrlig reise der nytt møter gammelt på en leken, utfordrende, sporty og ekte måte. ‘Den eventyrlige reisen’ skal bli en turistattraksjon som fører til næringsutvikling og arbeidsplasser. Reiseopplevelsen langs E6 skal ha en rød tråd – den eventyrlige reisen – en reise preget av mystikk og undring. Reiseopplevelsen langs E6 skal gi de reisende lyst til å oppleve mer av området og få dem til å svinge av E6 og inn i lokalsamfunnene. Vi vil åpne opp for utsikter til Lågen og fjellene, lyssette spesielle objekter, benytte nyskapende skiltkonsept, kunst, kultur og teknologiske løsninger, by på særegne rasteplasser og signalbygg samt utvikle temabaserte opplevelsesreiser for turistene.

Litt om prosessen hittil Forarbeid med kunstplanen Litt om prosessen hittil I 2011 bestilte Statens vegvesen tre konsepter som skulle beskrive et konsept for en helhetlig reiseopplevelse gjennom Gudbrandsdalen. Ila 2012 et formalisert samarbeid mellom SVV, Oppland fylkeskommune og Lillehammer Turist, nå Visit Lillehammer Søkte KORO om 100.000 kr til forprosjekt i februar 2013. Avslag. Mandat for en kunstkomite signert av partene 4. september 2013 Avtale med to kunstneriske konsulenter oppnevnt av Oppland kunstsenter signert september 2013

Hva skal barnet hete? Forarbeid med kunstplanen «Eventyrvegen» 2011 «E6 - En eventyrlig reise» offisielt fra juni 2012 Kunst i landskapet inkl. lyssetting (møte sept. 2012) «Skulpturlandskap Gudbrandsdalen» (fra prosjektbeskrivelsen jan.2013) Kunstrute (fra arbeidsdokumenter høsten 2013) Kunstlandskap Gudbrandsdalen (brukt på møter høsten 2013) Kunst som stedsutvikler (fra invitasjonen til dagens møte)

Mandat for kunstkomiteen MÅL Med ny E6 investerer Statens Vegvesen vel 7 milliarder kroner i dalen, den største investeringen siden OL. ”E6 - en eventyrlig reise” ønsker å dra nytte av denne gigantinvesteringen til å skape ny vekst i en region som sliter med nedgang i næringsvirksomhet og sysselsetting. Målet er at man gjennom kunst, arkitektur, tilrettelagte rundreiseopplevelser og teknologi skal bli en motor for økt regional verdiskaping i Gudbrandsdalen.

Mandat for kunstkomiteen Per Erik Fonkalsrud Regionalenheten OFK, leder Kari K. Sundfør Statens vegvesen Marit Brænd Kulturenheten OFK Eivind Slettemeås Kunstkonsulent (oppnevnt av Oppland Kunstsenter) Viel Bjerkeset Andersen Kunstkonsulent (oppnevnt av Oppland Kunstsenter) Ole Smidesang Konsulent for «En eventyrlig reise»

Mandat for kunstkomiteen KUNSTPLAN Mandatet til kunstkomiteen er å utforme en helhetlig kunstplan. Kunstplanen skal kvalitetssikres av Kunstutvalget i Oppland Kunstsenter. Kunstplanen må ha som et siktemål å avklare ambisjonsnivå, økonomisk ramme og finansieringsmodeller, i tillegg til å drøfte og foreslå konsepter, steder, konkurranseformer, mulige kunstnere og framdrift.   I utgangspunktet skal komiteen arbeide med et konsept som består av 1 -2 landemerker som står i umiddelbar tilknytning til E6 og en kunstrute med mindre verk i hver av de 12 kommunene i Gudbrandsdalen. Dette er en langsiktig ambisjon, og i første omgang bør planen inneholde minst fem verk på en kunstrute. Planarbeidet vil kreve en involveringsprosess med kommunene/regionene/ lokalsamfunnene og kunstkomiteen må finne egnede måter å forankre prosjektet hos disse.

Mandat for kunstkomiteen UNDERLAG FOR KUNSTPLANEN En konseptutredning kalt «Reiseliv og kunst» fra MNAL Ole Rømer Sandberg, professor UMB «Løft blikket» Et konsept fra Svein Sturla Hungnes, regissør «Omlokk» Et konsept for kunst langs E6 fra billedkunstnerne Marit Arnekleiv og Hilde Aagaard Et idéutkast til lysprosjekter langs E6 fra Luminator AS «Into Norway» Creunas merkevareanalyse av Lillehammer

Mandat for kunstkomiteen FRAMDRIFTSPLAN Fase Aktivitet Sluttdato Fase 1 Utvikle en sammenbindende fortelling/ et konsept 15.9.2013 Fase 2 Prosess med kommuner / regioner/lokalsamfunn 1.12.2013 Fase 3 Utkast til kunstplan 15.1.2014 Fase 4 Kontakter mot beslutningstakere, forankring 1.3.2014 Fase 5 Ferdigstilling av planen, godkj. av Oppland Kunstsenter 1.4.2014

Kunst og E6: Delprosjekter (foreløpig) E6 - En eventyrlig reise Kunst og E6 A. Dokumentasjons-prosjekt B. Landemerke C. Kunst i kommunene Andre delprosjekter Understreke at dette er foreløpige tanker! Avvik fra mandatet.

Dokumentasjons-prosjekt

A. Dokumentasjonsprosjekt med kunstnerisk tilnærming Kunstplanen -- status nå A. Dokumentasjonsprosjekt med kunstnerisk tilnærming Betydning i forhold til utbyggingen som historisk prosjekt, samtidsdokumentarisk arbeid Betydning som selvstendig kunstnerisk verk Mulige tema (eksempler): Transformasjonen av landskapet og av samfunnet Ingeniørkunst og scenografi Anleggsarbeiderne, maskinene og deres møte med lokalsamfunnet

A. Dokumentasjonsprosjekt Kunstplanen -- status nå A. Dokumentasjonsprosjekt Mest aktuelle dokumentasjonsformer er foto og video Resultatene kan bli permanent utsmykking, utstilling, bok, mer…?

Eksempel 1 Denne boken er laget som en del av kunstprosjektene til Lørenskog hus. Byggingen av det nye kulturhuset startet 1. april 2008, og huset ble offisielt åpnet 30. april 2011. Boken inneholder alle bygg som er reist i kommunen i denne perioden. I tillegg fortelles en rekke historier om Lørenskog og Lørenskog hus.

Eksempel 2 I Rena leir ble fire fotokunstnere med ulik erfaring og uttrykk engasjert: Jim Bengston, Per Christian Brown, Ingrid Book/Carina Heden og Mette Tronvoll. Høsten 2005 fulgte disse kunstnerne aktivitetene i Rena leir hvor de blant annet fikk overvære militære øvelser. Resultatet er en samling på ca. 130 fotografier hvor militære aktiviteter dokumenteres med et kunstnerisk blikk. Bildene er montert ulike steder i leiren.

Eksempel 3 Boka «Site Seeing» er en del av kunstprogrammet til Operaen, dermed er den et utsmykningsprosjekt i seg selv - ikke bare en bok om utsmykningen. Fem kunstnere, en forfatter og fire fotografer har fulgt byggeplassen gjennom fire år. Dette er en bok det er vanskelig å legge fra seg, fordi den er så vakker og rik.

A. Dokumentasjonsprosjekt Kunstplanen -- status nå A. Dokumentasjonsprosjekt Organisering og finansiering skal diskuteres 3.12.2013 mellom SVV og OFK. Vegmuseet og andre museumsmiljø må inviteres inn Kommunene kan bli involvert, avhengig av hvordan de kunstnerne som blir utvalgt, vil jobbe Ingenting er bestemt!

Kunstplanen -- status nå B. Landemerke Et landemerke langs nye E6 Plassering, skala mm. skal utredes i kunstplanen Kommunal involvering når plassering er avklart Finansiering og beslutning: Ikke avklart

Kunstplanen -- status nå B. Landemerke Angel of the North, eller «The Gateshead Flasher»

Den norske varianten, som vi ikke skal ha.

Fakkelmannen i Øyer, også et landemerke.

C. Kunst i kommunene Fra Regionalt handlingsprogram 2014 (utkast) Kunstplanen -- status nå C. Kunst i kommunene Fra Regionalt handlingsprogram 2014 (utkast) I 2014 vil følgende oppgaver ha særlig prioritet: Bruke kunst, kulturaktiviteter og arrangement som ledd i nærings- og stedsutvikling for å styrke attraktiviteten for innbyggere og besøkende. Dette gjelder utsmykning, arkitektur og utforming, kulturaktiviteter og arrangementer. Materiell og immateriell kulturarv skal ivaretas og formidles.

C. Kunst i kommunene/ kunstrute: overordnet mål Kunstrute-prosjektet skal være en spennende kunstattraksjon for den reisende, turisten. Som en bieffekt ønsker vi å bruke prosjektet til å bevisstgjøre, forankre og skape stolthet. Vi ønsker på sikt å kjøre kunstprosesser i hver enkelt kommune, med mål om kunne skape en rute av attraktive kunstverk. Ruten må ses i sammenheng med «Skulpturstopp» og andre kunstattraksjoner i Gudbrandsdalen

Skulpturstopp Kunst i kommunene C. Kunst i kommunene Forholdet til Skulpturstopp og Sparebankstiftelsen Skulpturstopp Komite på fire personer oppnevnt av SBS Komiteen velger kunstner Kunstneren velger stedet Kommunen sier ja takk mot et vedlikeholdsansvar Fullfinansiert av SBS Kunst i kommunene Sterk kommunal involvering Prosessorientert- «nedenfra og opp» Sammenbindende fortelling Spleiselag

«Skulpturstopp» «Flokk» av Gitte Dæhlin; Sør-Fron “Norwegian Wood Lattice Bisected By Curved 2-way-mirror“ av Dan Graham; Vågå «Menneske i Moderskipet» av Antony Gormley; Lillehammer

C. Kunst i kommunene, premisser (foreløpige) Kunstplanen -- status nå C. Kunst i kommunene, premisser (foreløpige) Tre kommuner inviteres i 2014 til å utvikle et forprosjekt med tema «Kunst som stedsutvikling» Lokalisering knyttet til tettstedene er ønskelig, jfr. tankegangen rundt stedsutvikling Alle kommunene (12) ønskes med på sikt, evaluering etter første fase

C. Kunst i kommunene, forprosjekter Tilnærmingen både i arbeidet med kunstplan og kunstprosjekter bør være uredd, oppsøkende og kunne evne å reise krevende problemstillinger som angår mange. Forprosjektene kan f.eks. inneholde: Verksteder med innleide foredragsholdere Temporære verk / markeringer Utstillinger Åpne møter Konkurranser om definerte oppgaver Forprosjektene skal munne ut i en konkret prosjektplan

C. Kunst i kommunene, finansiering (foreløpig) Spleiselag. Ramme f.eks. 250-400.000 kr pr. forprosjekt Kommunen må stille med en prosjektleder (egeninnsats) Baseres på en søknad fra kommunen til kunstkomiteen Tidsperiode mai-desember 2014 (anslag) Hovedprosjekt/gjennomføring: Finansiering må trolig i større grad baseres på lokale midler, sponsorer, søknader til KORO, andre

C. Kunst i kommunene, organisering (forslag) Prosjektgruppe: Prosjektleder fra kommunen En av «våre» kunstkonsulenter, som holder i «den røde tråden» Kommunen setter ellers sammen en gruppe basert på lokale ønsker Fylkeskommunen og SVV har møterett Prosjektleder møter i kunstkomiteen ved behov (hvor også kunstkonsulenten møter)

Takk! (Hilde Aagaards skulptur ved Strandpromenaden i Lillehammer, 2010)