NORSKKURS GRUPPE A.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagoppgave Justert formulering
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Å gi rammer som støtte for elevenes skriving
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Dine sterke sider – slik andre ser dem
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2013 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Nysgjerrigpers lynkurs NKUL 2005
Kapittel 9: Utdanning i Norge
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Befolkningsutviklingen i verden.
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Lesing av fagtekster Nordre Modum ungdomsskole
Om å skrive om litterære tekster
Kjennskap til – og oppfatning av Lom juni Om undersøkelsen Undersøkelsen henvender seg mot et representativt utvalg av befolkningen i hele Norge.
Helge Brunborg Statistisk sentralbyrå
Eksamenstips.
Bokpresentasjon Bergen
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Studier av innovasjon, forskning og utdanning
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
Lærerne og prosjektet Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk Spørreundersøkelse til lærere ved noen utvalgte skoler i Oslo høsten 2005.
Hvor mange dager i løpet av de siste 7 dager, gikk du minst 10 minutter i strekk for å komme deg fra et sted til et annet? Dette inkluderer gange på jobb.
7 Endringer i samfunnet –muligheter og utfordringer
RLE – UKE 45/46 MÅL trekke en rød tråd gjennom det vi har lært så langt i høst reflektere over likheter og ulikheter innenfor religioner/livssyn.
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
Familie og hverdagsliv
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Matt 28:18 Og Jesus trådte fram, talte til dem og sa: Meg er gitt all makt i himmel og på jord! 19 Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet.
Innvandrere og deres barn i Groruddalen og Søndre Nordstrand - Hvem er de og hvordan går det med dem? Foredrag ved konferansen ”Det nye VI” 13. Januar.
Kapittel 1, oppgave i) Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
NIFU STEP studier av innovasjon, forskning og utdanning Stjernøutvalget: Et blikk på de demografiske forutsetningene Fagseminar i KD Mandag.
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Lesing og lesestrategier
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Kommunehelseprofiler - et redskap i planarbeidet i kommunene Nasjonal plan- og folkehelsekonferanse i Fredrikstad Prosjektleder Michael Kaurin.
Problemløsning.
Sommerkurs 17. juli Gruppe B. I dag Indirekte tale Avhengige interrogativer Ingen av delene Diskusjonsoppgaver om befolkning Rollespill med utgangspunkt.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Prosjekt:Elektronikkbransjen – Julegaver 2015 Prosjektleder: Morten Island Rapport av markedsundersøkelse.
Status to år etter Februar 2011 Ansvarlig for analysene: Håvard Windstad Analysesjef, MediaCom Læreryrkets status i Norge.
19-Sep-16 ALLE TELLER Jakten på elevenes tenkning (når ”svaret” er feil) Gerd Nilsen Bergen 9.mars.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
INVE STORS IN AQUACULTURE INnovation in AQuaculture 1 Utviklingen i Bjugn Statistikk for 2014/15.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Argumenterende tekster
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
Matematikk - utvidet form. Mål for timen Du skal kunne kjenne igjen plassverdien til et siffer og skrive et tall på utvidet form.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Utdanning Lister En presentasjon.
Selvbilde Start med å forklare begrepet selvbilde. Les gjerne opp fra teksten i kursmateriellet om hva den amerikanske psykologen Wigfield fant ut i studie.
Grue - Kommunesammenslåing.
Klassereiser og utdanningens betydning
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

NORSKKURS GRUPPE A

BEFOLKNING - Folketall i Norge i dag: 5 051 275 (www.ssb.no)

LEVEALDER INNVANDRINGSBEFOLKNING NASJONALE MINORITETER FØDSELSTALL/GJENNOMSNITTSALDER FOR FØRSTEGANGSFØDENDE SAMLIVSFORMER

HVORFOR FÅR KVINNER I NORGE MANGE BARN? A: Norge er et protestantisk land. B: Norske kvinner (og menn) er mer fertile enn andre. C: Nordmenn har en god privatøkonomi. D: Norske kvinner er høyt utdannet. E: Nordmenn har lite kunnskap om prevensjonsmidler. F: Norske kvinner er mer opptatt av barn enn av karriere. G: Velferdsordningene for barnefamilier er svært gode i Norge.

GJENNOMGANG AV SPØRSMÅL 1 a Hvorfor lever nordmenn lenger nå enn før? Er det slik i andre land du kjenner? b Hva tror dere er grunnen til at norske kvinner får så mange som 1, 98 barn? Hva er grunnen til at dette tallet går ned i mange europeiske land? c Hvorfor har gjennomsnittsalderen til førstegangsfødende økt?

Gå sammen to – tre og les teksten høyt til hverandre. NYE FAMILIEMØNSTRE Gå sammen to – tre og les teksten høyt til hverandre. Svar på oppgave 4 (a-g) i gruppene: A) Hvordan skiller det norske familiemønsteret seg fra andre lands familiemønster? B) Hvorfor kan man si at utviklingen av familielivet i de siste 20 – 30 årene både kan betraktes som negativt og positivt? C) Viser studier at skilsmissebarn klarer seg dårligere i livet fordi foreldrene skiller seg?

D) Hva er konsekvensen i de fleste land når kvinner får økt utdanning? E) Hva er det som overrasker andre land når man sammenligner norske kvinner med lav utdannelse med norske kvinner med høy utdannelse? F) Hvilke land synes det er viktig å lære av Norge, og hvorfor synes de det er viktig å lære av Norge? G) Hvilke anbefalinger får land som ønsker høyere fødselstall? Sammenlign familiemønstrene i Norge med deres hjemland.

STATISTIKK – ANALYSE AV FIGURER OG TABELLER Les hver deres presentasjon/analyse av en figur, og noter stikkord slik at du kan gjenfortelle innholdet: 1) ”De 15 største innvandrergruppene i Norge” 2) ”Andel nordmenn i alderen 16-24 år som røyker daglig eller av og til” Gå sammen to og to (1+2) og presenter figurene på bakgrunn av tekstene dere har lest. Gi gjerne deres egne forklaringer på figurene også, om dere ikke er enig med tekstene.

STATISTIKK - VOKABULAR Denne figuren viser Tabellen viser / Ifølge tabellen Hovedtendensen er Med utgangspunkt i figuren ser vi …

Dette er en oppgang på … Nedgangen er på 10%. Polakkene utgjør den største gruppen innvandrere i Norge. En jevn utvikling Ingen endring Å holde seg stabil

Tallet på studenter var fallende. Antallet studenter… I absolutte tall … I prosent … Prosenten ligger på … Kurven stiger. å stige – stiger – steg – har steget å øke – øker – økte – har økt å synke – synker – sank – har sunket

Når det gjelder arbeidsinnvandring … Det kan tyde på Det ser ut til å være … Dette kan stemme med.. Dette kan ha sammenheng med… Det har kanskje noe å gjøre med… Jeg tviler på at … Dette skyldes nok … Dette slår alle rekorder..

Gruppe 1 – beskriver figur 1 +2 Gruppe 2 – beskriver figur 3 +4 OPPGAVE - GRUPPER Gruppe 1 – beskriver figur 1 +2 Gruppe 2 – beskriver figur 3 +4 Gruppe 3 – beskriver figur 5 +6 Gruppe 4 – beskriver figur 7 + 8 Gruppe 5 – beskriver figur 9 + 10

STATISTIKK - GRUPPEOPPGAVE Diskuter de utleverte figurene (www.ssb.no) i grupper, og presenter dem så for resten av klassen: Hva viser de? Er det noe dere synes er spesielt? Prøv å forklare grunnene til tallene/funnene i figurene. Ta i bruk utrykk som: å bestå av, tallet på, antallet, å slå en rekord, en jevn utvikling, ingen endring, å holde seg stabil, prosenten ligger på…, i tillegg, det ser ut til å være, det har en sammenheng med…, å tvile på noe, en nedgang – nedgangen er på …%

LEKSE TIL MANDAG Les side 46 om hvordan vi uttrykker årsak og konsekvens. Løs oppgave 5 – 7, side 47 – 49. Til onsdag: Les novellen “Skolegutt” av Laila Stien, side 180 – 182.

TEKST 3 Skriv en analyse av en tabell eller figur (enten fra det utleverte arket, eller en du selv har funnet på www.ssb.no). Forklar hva tabellen/figuren viser, og gjør greie for hva som kan være grunnene til tallene som kommer fram. Alle tekstene skal være på ca 250-300 ord. Innlevering hver mandag, enten på e-post eller på papir. Studentene får tilbakemelding på hver oppgave, og anbefales sterkt å levere disse jevnlig gjennom hele semesteret.