Sosialkonstruktivisme

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Advertisements

Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Pedagogisk analyse.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Vårt Lokalsamfunn En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker,
Veiledet lesing Mørkved skole
Matematikk muntlig på studieforberedende program
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Læring av grunnleggende ferdigheter!
Eksempel AOA (Activity On Arc)
Oppgave Se på 3BI eksamen V-1999 Gå igjennom punktene og plasser dem i gruppe etter ”produkt”, ”prosess”, ”samfunnsinstitusjon” Er det noen av spørsmålene.
Kulturhistorisk perspektiv
Nye utfordringer Læringsstiler Taksonomi Læringsstrategier.
Individuell bevisstgjøring Dine styrker – slik andre ser dem
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Kvalitative og kvantitative metoder
Om å jobbe aktivt med sitt lederskap
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
Oppgaver Hva er hovedforskjellen mellom barnehage- og skoletradisjon?
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Angell og Henriksen, Fysisk institutt Prosjekt FYS 21: Empirisk-matematisk modellering i skolefysikken Carl Angell (UiO) Øystein Guttersrud (UiO) Ellen.
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
En stor utfordring i en skole for alle! Svein H. Torkildsen, NSMO
Nummer 8-10 H. Aschehoug & Co Sehesteds gate 3, 0102 Oslo
Matematikk på mellomtrinnet
LÆRINGSTEORI Alle lærere har sin egen teori som de bygger sin undervisning på Bygger på erfaringer Trenger en teori for å ta gode avgjørelser til en hver.
1 Utforskningsverksted i snøen LUB, Elise Klaveness Høgskolen i Vestfold.
Geometri Areal, omkrets, volum, overflate
Matematikkundervisning i Sandefjord
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Elevaktivitet M4 onsdag 1. april 2009.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Kombinatorikk og sannsynlighet
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Tilpasset opplæring i matematikk
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Læring og undervisning i matematikk
Problemløsing og åpne oppgaver
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Matematikkvansker.
1 Intro kartlegging Matematikk LUB Fredag Elise Klaveness.
19-Sep-16 ALLE TELLER Jakten på elevenes tenkning (når ”svaret” er feil) Gerd Nilsen Bergen 9.mars.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
KOMMUNIKASJON I MATEMATIKKLASSEROMMET  Bygger på Skott, Jess og Hansen: Delta, 2008  Hva?  Hvorfor?  Hvordan?
Sosiokulturelle perspektiv på læring Camilla Wiig, onsdag 26. januar 2011.
En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg Hva spør lærere om?
Tilpasset opplæring i matematikk LUT1 31. Mai 2010 Per Vinje-Christensen.
Hva spør lærere om? En modell for å undersøke spørsmål som stilles i klassesamtalen i matematikk Ida Heiberg Solem Inger Ulleberg.
God undervisning og dybdelæring i matematikk
Realfagskommune – ideer om nettverk fra Torbjørn Lund
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
La elevene løse oppdraget B – Samarbeid
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
12. Organisasjonsutvikling
12. Organisasjonsutvikling
Miljø for kommunikasjon i klasserommet B – Samarbeid
Å få elevene til å argumentere B – Samarbeid
Horisontkunnskap B – Samarbeid
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Modul 1 – Representasjoner
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Sosialkonstruktivisme LUT1 21. april 2009

To metaforer Deltakelsesmetaforen (den kulturhistoriske skole) Tilegnelsesmetafforen (radikal konstruktivisme) Læring som tilegnelse – kunnskap og læring er og blir en individuell sak. Deltakelsesmetaforen (den kulturhistoriske skole) Å ”overta” en gruppes forståelse ved å anvende gruppens språk og symboler

Likheter og forskjeller Tilegnelses- og deltakelsesperspektivene har flere likhetstrekk, men de samme trekkene viser også ofte at de er forskjellige Eksempel: Begge mener at læring har et element av aktiv konstruksjon og individuell meningsskapelse. Radikal konstruktivisme: den individuelle konstruksjon er avgjørende Vygotsky: (kulturhistoriske skole) Det individuelle er kun et spørsmål om å tilføye individuelle trekk til eksisterende sosiale forståelser. Men:

Sosialkonstruktivismen Det er konsensus om at de to perspektivene er uforenlige, men flere ser at de to perspektivene er viktige hver for seg Kan brukes til å forstå forskjellige sider av det som foregår i et matematikklasserom. Hver for seg kan de bidra med noe viktig Et slikt syn kalles gjerne sosialkonstruktivisme

Cobb og Yacles modell for matematikklasserommet: Det sosiale perspektiv Det psykologiske perspektiv 1. Sosiale normer i klasserommet 2. Forestillinger om ens egen og andres rolle i klasserommet og om den matematiske aktivitetens generelle karakter 3. Sosio-matematiske normer 4. Forestillinger om, og verdier knyttet til matematikk og matematisk aktivitet 5. Matematisk praksis i klasserommet 6. Matematiske begreper og aktiviteter (Skott m.fl., 2008:137)

3 nivåer: Normer og forestillinger som har overordnet betydning for hva som foregår i matematikklassen Normer og forestillinger som er mer direkte relatert til matematikkfaget De konkrete måter å arbeide med matematikk på og de ferdigheter og begreper som elevene utvikler

Venstre og høyre kolonne Cellene i den sosiale kolonne skaper betingelsene for at elevene kan lære Cellene i høyre kolonne er med på å opprettholde og/eller videreutvikle de normer og dematematiske praksiser som etableres i en klasse Sammenhengen mellom høyre og venstre kolonne går begge veier

Sosiale normer i klasserommet I alle klasser finnes det normer for hva man kan forventes å si eller gjøre. Ikke alle normer er ønskelige (eksempel på reforhandling av normer i en 2. klasse (Skott m.fl., 2008:138): At man skal forklare og rettferdiggjøre sine løsninger At man skal forsøke å forstå andre elevers forklaringer At man skal gi uttrykk for og begrunne enighet eller uenighet med andres forslag og ideer At man skal sammenlikne og ev. kritisere forskjellige forslag og undersøke om det er konflikt mellom dem

Sosiomatematiske normer Handler om hva som er ordentlige mate-matiske aktiviteter og hva som er gode matematiske spørsmål Hva er en god matematisk løsning Hva skiller en løsning fra en annen Utvikles i samarbeid mellom lærer og elever og mellom elevene innbyrdes (Er avhengig av både lærers og elevers bidrag)

Matematisk praksis i klasserommet Faglige metoder og resultater som er akseptert i en klasse slik at det ikke lenger er nødvendig å argumentere for dem Er ikke selvinnlysende når de introduseres, men på et tidspunkt er de blitt ”vedtatt felles” Eks. addere 19 ved først å legge til 20 og deretter subtrahere 1 (kan begrunnes ved å vise på et 100-ark) ”Meter’n” i klasserommet

Forholdet mellom det sosiale og det psykologiske Et refleksivt forhold – sammenhengen går begge veier Nivå 1: Sosiale normer eksisterer i kraft av elevers og lærers forestillinger og handlinger Forestillingene og handlingene eksisterer i kraft av de normer som utvikles

Et refleksivt forhold Nivå 2: Elevens forestillinger om matematikk betyr noe for utviklingen av klassens sosiomatematiske normer Med bakgrunn i klassens sosiomatematiske normer, f. eks. hva slags spørsmål som kan stilles, kan det utvikles nye forståelser for hva som er gode spørsmål Nivå 3: Matematisk praksis  faglig forståelse

Referanser Skott, J., Jess, K. & Hansen, H. C. (2008) Delta: Fagdidaktik. Frederiksberg, Forlaget Samfundslitteratur. (Matematik for lærerstuderende)

100-ark

Den sosiale søylen Cellene i den sosiale (venstre) søylen skaper betingelsene for at elevene kan lære Cellene gir en beskrivelse av de læringsmuligheter som kan utvikles i en konkret klasse