Nyføddavsnittet Premature barn.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
IDRETT ER FOREBYGGENDE BARNEVERN ”En åpen og inkluderende idrett” Hovedmål •Gi flere barn, ungdom og voksne et bedre tilbud •Prioritere grupper som ikke.
Advertisements

Veiledning til foreldre med premature barn
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Gardermoen 14.januar 2014 Leif Gunnar Engedal
Knarrlagsund oppvekstsenter,
Samhandling for barn: status •Ikkje systematisk samhandling •Store forskjellar mellom •- kommunar og fagområde ( i bruk av spesialist-tenester og ønskje/vilje.
På vei til ingeniør ? Eit tilpassa utdanningsløp, lokalt og for fagfolk Er det mulig ? Elisabeth og Turid.
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Kapittel 11 Rekursjon Å tenke rekursivt Rekursjon er ein programmeringsteknikk der ein metode kallar seg sjølv for å fullføre ei oppgåve For å kunne.
(Barne-og ungdomspsykologi)
EQS prosessteikning Rettleiing for deg som skal bruke prosesskart-editor i EQS.
Korleis lage Kompetanse- og opplæringsportal Opprette og legge innhald i opplæringsportal.
Ny rammeplan for barnehagen
”HVA MENER DU?” FORSTÅ OG BLI FORSTÅTT
Foreldregruppe på Fillan barnehage
Hvordan kan vi bruke den ved Nyfødtintensiv Lillehammer.
FATIGUE / UTMATTELSE VED REVMATISK SYKDOM
Barne-og familietjenesten Levanger kommune, Barne- og familietjenesten 2008.
Handlingsplan mot mobbing
Sak 10/14: Kommunereforma. Bakgrunn for saka Sak 13/14 i representantskapen, Spørsmål til fylkeslaget frå lokallag Manglande politikk på saka(treng.
Ungdata-undersøkinga i Setesdal 2012 Nøkkeltal (ungdomsskulen) FAKTA OM UNDERSØKINGA: Tidspunkt: Uke 41 – 42 Klassetrinn: 8. – 10. klasse + VG1 – VG3 Svar:
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Effektiviseringsnettverk - Oslo Fjell kommune Nær innbyggjarar Kommune i vekst - ung befolkning Matriseorganisasjon - 5 tenesteavdelingar.
An approach to multimodal and ergonomic nomadic services Marco Riva og Massimo Legnani.
Introduksjon I tillegg til autentisering, bør/skal også ein sikker kanal tilby garanti for meldings- integritet og konfidensialitet.
Musikkfa get Korleis blir innhaldet, organiseringa og undervisninga no, då?
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Kartlegging av symptomer ESAS
Velkommen til ei interaktiv forteljing, ei forteljing der du sjølv er med på å avgjere kva som skal skje. Ved å klikke på dei ulike svaralternativa som.
Vanlege nynorskfeil.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Tema Vg1, kap 4.
Kapittel 4 Skriving av klasser. 4.1 Anatomien til ein klasse Så langt har vi brukt ferdige klasser frå klassebiblioteket i Java Vi lagar objekt og brukar.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
TILPASSET OPPLÆRING Innledning 2.Hva er tilpasset opplæring? 3.Lov og læreplan 4.Rett til spesialundervisning 5.Pedagogiske dilemmaer.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
Marianne Hiltunen 2006 Læringsstilar Korleis lærer me? Korleis lærer me? Kven skal plukke Eplet for oss? Kven skal plukke Eplet for oss? - Gjer me som.
LMS i en læringskontekst Svein Ove Lysne Høgskolen Stord/Haugesund
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Ny rammeplan for barnehagen. Konsekvensar for KRL-faget i førskulelærarutdanninga.
Hvem er jeg? 1.
Kap 4 og 5 i Eva Maagerø: Språket som mening
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
Reinsing av vatn på Leikanger. Om oss. Me er fire elevar i 10a på Leikanger Ungdomsskule. Gruppa består av Halvard, Amalie, Hans Christer og Astrid. Me.
Visjon: Sikt høgare! Kjerneverdiar: Kompetent Aktiv Tett på.
Problemløsning.
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Soria Moria Slott Et norsk folkeeventyr. Halvor.
Observasjon av det nyfødte barnet The Newborn behavioral observation.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Kommunikasjon med demente. Verbal kommunikasjon God kommunikasjon med ein dement krev at du kjenner han – Kva gjorde han før? – Kva har han opplevd? –
Økt 1. festen 1.Norsk drikkemønster. Den norske drikkekulturen er prega av at ein drikk for å bli berusa. Fordi ein drikk på denne måten, vil ein også.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
Læraren sin sosiale og emosjonell kunnskap Knut Ove Æsøy Førstelektor Høgskolen i Østfold, doktorgradsstipendiat NTNU.
Forståelse, reaksjoner, tilpasning og behov Overlege Siri Sandvik Psykologspesialist Sigrid Vanberg
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Har barnevernet ei rolle i saker:
Identitet og livstolking
Kapittel 7: Ord og bilete
Munnleg kommunikasjon
«Saman set me spor» Fleksibilitet Respekt Omsorg Glede
Born som pårørande Fagdag Hildegunn Fauske
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Sjølvbilete og sjølvtillit
Utskrift av presentasjonen:

Nyføddavsnittet Premature barn

NIDCAP NIDCAP står for ” Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program ” / ” Utviklingstilpassa Neonatalomsorg ” og har opprinneleg sitt opphav frå Brazeltonskalaen ( USA ) som ein i dag brukar ved undersøking av friske nyfødde barn.

NIDCAP handlar om: å respektere det premature barnet som kompetent ut frå sin modenhetsgrad. Barnet har erfaringar frå mors liv og opplever sinnsinntrykk og formidlar velbefinnande eller stress til sine omgivelser. observere og tolke adferd. Vi kan på den måten skape eit mjukare og meir skånsomt miljø for det premature barnet og det sjuke nyfødde barnet. Ein prøver å gjere livet utanfor livmora så likt som mogeleg det intrauterine miljøet.

Begrunning Vi tar hand om barnet i en svært sårbar fase: Nervesystemet er i hurtig vekst, der arv og ytre faktorar spelar ei viktig rolle. Overstimulering → Konsentrasjonsproblematikk og reguleringsforstyrrelser Blodåresystemet er skjørt og har vanskeleg for å takle plutseleg svingningar i BT Stress og smerte → hjerneblødning og hjerneinnfarkt.

NIDCAP - observasjon Observatøren deltar ikkje i stellet, eller utset barnet for sanseinntrykk. Observasjonsark - registrerer miljø og hendelser. Observerer før, under og etter stell Ser på barnets bakgrunn, medisinske tilstand I observasjonen beskriv ein hendelsesforløpet, analyserer og kjem med forslag til pleien.

Faktorar Søvn og våkenhet Regulering og stabilisering Stell og pleie Oppmerksomhet og samspel Førebuing

Oppmerksomheit og samspel For å bli kjend med barnet sitt krev det at mor og far har lært å sjå kor tid barnet er klart for kontakt. Premature og søvnmønster Barnet er vaken Har lite motorisk aktivitet. Når da barnet er avslappa og samla → klart for kontakt.

Oppmerksomhet og samspel Viktig er det og å sjå når barnet er trøytt og treng pause.. gjesper, sovner slår blikket ned, vender hovudet bort eller lukker augene. løfter barnet armene avvergande eller har ”sure” ansiktsuttrykk blir urolig eller gråter endrer hudfarge eller gulper / hikke / nyser

Skjema til foreldre når det nærmar seg utreise. Ansikt til ansikt –leik Barnet kan i korte stunder av gangen søke sosial kontakt. Korleis kan eg “ leike “ med barnet mitt på dette stadiet ? ……………………………………………………………. …………………………………………………………….. Kor lenge ser det ut til at han / ho kan halde på oppmerksomheten no ? ………………………………………………………………………. Korleis viser mitt barn at det treng pause ? …………………………………………………………… …………………………………………… Oppmerksomhet og samspel Barnet utforskar verden allereie som liten! Når dei vaksne gjentatte gangar “ svarar “ på barnets initiativ, vil barnet etterkvart oppfatte at det er ein samanheng mellom kva dei sjølv gjer og den stimulering dei mottar  samspel Kva tankar har du som mor / far ditt om eige samspel med barnet ? ……………………………………………………………… ……………………………………………………………….

Familiesentrert NIDCAP er familisentrert og ser foreldra som dei viktigaste personane i barnet sitt liv. Barnet kan ofte tilbringer dei 2-3 første månadane av livet sitt på sjukehus → familiemedlemmar er utsett for store påkjenningar i løpet av kort tid → kan føre til samlivsproblem, psykosomatiske symtom hos foreldra og adferdsforstyrrelsar hos søsken. ” Utviklingstilpassa neonatalomsorg ” Agneta Kleberg og Kerstin Hedberg Nyqvist 1995.

Foreldreressursar Viktig: Vi oppmuntrer foreldra til å vere hos barnet og ta del i barnet sitt liv heilt frå starten. Ta med både far og mor på informasjonssamtalar og i pleien av barnet. Gi også far støtte på at han og har mykje å bidra med når det gjeld bl.a samspel, omsorg og tilknytting. Auke i antall premature tvillingfødslar set større krav til samarbeid og kommunikasjon foreldrene imellom.

Forskningsresultat Morbiditeten for premature har de siste åra forbetra seg. Likevel er desse barna i risikogruppa for seinskadar ang. nevrologiske- og kognitive funksjonar → kan ofte få problem i skulealder. Forskarar har jobba i over to tiår med å sjå korleis viktige kunstige omgjevnader kan bli betre → NIDCAP er her ein sentral metode i pleie av premature. Det er bevist at til og med svake spedbarn kan kommunisere og kanalisere både positive og negative reaksjonar, gjennom oppførsel eller rørsle – gjennom lyd / klang, ansiktsuttrykk og endringar i adferd samt måte å uttrykke seg på. Hunt/Harryson/Linn 1985

forts. Forskningsresultat Mindre hjerneblødning Kortare tid med respirasjonstøtte Bedre vekst generellt og hodeomkrets Ammar tidlegare Betre samspel foreldre og barn Betre motorisk utvikling og adferd Tidlegare heimreise Studier viser at oppholdet på sjukehus er gjennomsnitteleg 2 veker mindre for dei som er under NIDCAP-behandling.

Kengurumetoden Å holde barnet hud mot hud – barnet ligg på brystet innan for skjorta eller med teppe rundt seg. Barnet kan takast tidlegare ut frå kuvøsa, sjølv om det har behov for oksygen, respirator eller CPAP. Gjev begge foreldrene mulighet til å ha nærkontakt med barnet sitt → tidleg tilknyttning.