FoU i Praksis 2004 Trondheim 26.04.04 Berit Bratholm og Kristin R. Tholin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
STUDIEFORBEREDENDE UKE SOM MANGFOLDSPROSJEKT Begrunnelser, innhold og erfaringer Anne M. Skumsnes, PULS
Advertisements

PROBLEMBASERT LÆRING VED MEDISINSTUDIET I OSLO
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Høgskolen i Oslo Hvordan matcher studenters trening i kunnskapsbasert praksis med yrkeslivets krav? ved Anett Kristin Kolstad, 1. bibliotekarstipendiat.
Web-publisering som alternativ presentasjonsform i sykepleieutdanningen NVU konferanse 13.Mars 2006 Gjertrud Husøy Høgskolen Stord/Haugesund.
Rapport Nr Ann Margareth Aasen og Kristin Søby ”Vi ser at det funker” En kvalitativ og kvantitativ evaluering av arbeidet med LP-modellen
Språk, tanke og kommunikasjon
Presentasjon 14. og 15. mai 2008 May Britt Postholm PLU, NTNU
Senter for sjeldne diagnoser Erfaringer fra kurs for brukere over 40 år May Cicilie Voldhaug, Kurs og informasjonsrådgiver FoU-dag 05. april 2013.
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Steinar Gjerde -lærer ved Fagskolen i Gjøvik
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
Muntlig eksamen i historie Del 2 – fagsamtalen
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Praksis i ny grunnskolelærerutdanning
Hans Petter Wille, Høgskolen i Østfold Den nysgjerrige student: aktiv bidragsyter - ikke passiv mottaker Hva kreves?
Lærerutdanning som fjernundervisning
Berit Bratholm : BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
Barns læring, voksnes ansvar!
Avdeling for sosionomutdanning
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Hverdagen for Ruth og Sissel.
Elever som forskere i naturfag – ElevForsk
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Berit Bratholm BREDBÅNDSPROSJEKTET DIGITALE MAPPER OG SAMARBEIDSLÆRING.
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
Etikk i pedagogisk arbeid
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
PEDAGOGISK DAG Kjetil Bjorvatn 26/ Plan for dagen 1.Oppsummering av uken v/meg 2.Veien videre v/instituttene 3.Lunsj når vi er klare Torben Jensen.
Mer praksis – bedre lærere?
Nasjonale prøver i regning En del av en praksis med vurdering for læring.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Skrivegrupper i førskolelærerutdanningen
Drop-In metoden i skolen
Høgskolen i Oslo Samtekst med fokus på Prat & Forum i LUVIT Grunnkursmodul IT og læring 6.Mars 2002.
Fagartikkelen Arbeidskrav for å få gå opp til muntlig eksamen våren 2009.
Høgskolen i Oslo Videre om Oslomodellen Integrering av IKT i allmennlærerutdanninga med vekt på flerfagsdidaktikk IKT-utvalget ved LUI Vibeke.
Kunnskapsbasert endring Kort om Høgskolen i Nord-Trøndelag Mål/oppgave fokus vs. Struktur Felles ansvar – ulike roller… Relevant kompetanse.
Berit Bratholm: LÆRER SOM VEILEDER
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
SÄLJÖ: LÆRING I ET SOSIOKULTURELT PERSPEKTIV
læring Tønsbergstudiet, videreutdanning,
Nov.2008 HDH Eksamensforberedelser F2A og F2B. nov.2008 HDH Mål 2. semester Utvikle en etisk reflektert holdning til og faglig forståelse av mangfold.
Å LEDE EN BARNEHAGEN I FORANDRING
Utdanningsreformer i et historisk perspektiv
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Førstelektor Knut-Rune Olsen Forelesning for A1ab 2008
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
ETTERUTDANNING TØNSBERGBARNEHAGENE
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Er gullfuglen skutt? LMS i Norsk utdanning Mattias Øhra ProgramForum for Program for digital kompetanse
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
Om TPO: Utdrag fra artikkel Berit Bratholm:
Forelesningsfri undervisning – økt læringsutbytte? Førsteamanuensis Kjersti Mordal Moen Høgskolelektor Vidar Hammer Brattli.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Skrive for å lære Berit Bratholm Pedagogikk årsstudium.
BARNS MEDVIRKNING- VOKSNES ANSVAR Om barns lovfestet rett til medvirkning og hvilke konsekvenser det får for personalets arbeid og væremåter Kristin R.
NY VRI Nina og Ingvild.
Omvendt undervisning og nettstøttet veilederutdanning
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Studentenes skriveprosess – må hodet alltid bli så «tungt og tomt»?
Siste året i barnehagen
LÆRERES YRKESKULTUR OG YRKESKUNNSKAP
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

FoU i Praksis 2004 Trondheim Berit Bratholm og Kristin R. Tholin

En teoretisk og empirisk studie av didaktiske møter mellom førskolelærer- og allmennlærerstudenter. En teoretisk og empirisk studie av didaktiske møter mellom førskolelærer- og allmennlærerstudenter. Prosjektet var en god ide. Bør ha mer oppfølging. Jobbe mye med dette. Tror dette kan utvikles, etter hvert, et bedre samarbeid mellom skole og barnehage.

Disposisjon: Prosjektets formål Politiske føringer Problemstilling Teoretisk perspektiv Empirisk del ~praksis ~ studiested Anbefalinger

Prosjektets formål: Å designe gode didaktiske møter mellom førskolelærer- og allmennlærerstudenter Å skape vilkår for læringsfellesskap mellom førskolelærer- og allmennlærerstudenter

Politiske føringer: Rammeplan for allmennlærerutdanningen (2003:20): Studenten skal kunne samarbeide og legge til rette for gode overganger mellom barnehagen og skolen og mellom ulike nivåer i skolen. Rammeplan for førskolelærerutdanningen (2003:19): Førskolebarn skal være sentrum og den faglige aksen i arbeidet med faget. Oppmerksomheten skal særlig rettes mot de yngste barna i barnehagen, men også mot overgangen mellom barnehage og skole.

Prosjektets problemstilling: Hvordan skape en felles læringsarena på bakgrunn av praksis i barnehage og skole for allmennlærerstudenter og førskolelærerstudenter?

Teoretisk perspektiv: Sosiokulturelt læringssyn, samarbeidslæring om teori og praksis (Dysthe, Säljö) Didaktisk møte (Tiller) Yrkeskultur og yrkeskunnskap (Handal og Vaage) Produktive læringsfellesskap (Ludvigsen og Hoel)

UkeDatoINNHOLD Om overgang bhg –skole / Else Devold Arbeidsformer:  Felles informasjon  Gruppearbeid på tvers av utdanningene  Framlegg Innhold: Læreplan L97 og Rammeplan R96 knyttet til læring, lek, kontakt voksne/barn, lærerrollene, fysisk miljø Førskolelærerstudentene har 2 ukers praksis i grunnskoler 38 Allmennlærerstudentene har 1 ukes praksis i barnehager Arbeidsformer:  Gruppearbeid  Framlegg  Drøftinger i plenum Innhold:  Overgang bhg./skole  De to yrkesrollene Temaene: læring, lek, kontakt voksne/barn, lærerrollene, fysisk miljø

Empirisk del – praksis: Faglig utbytte av praksis for allmennlærer- studentene:

”Hva er en barnehage og hvordan er det der?” Allmennlærerstudenter: ”Hva er en barnehage og hvordan er det der?” Lære om hva som er viktig i barnehage: Ikke først og fremst fag, men barns utvikling, lek= læring. Sosial kompetanse; hjelpe barn til det. EQ (følelsesmessig intelligens) Fikk et godt inntrykk av hva som foregår i barnehage Ble veldig bevisst på samarbeid og potensialet det gir ved overgang bhg-skole Ble helt sikker på at jeg valgte rett studie. Jeg ønsker ikke å jobbe barnehage.

Allmennlærerstudenter: ”Karakteristiske trekk ved barn i førskolealderen”: Hvordan barn i 3,4,5 års alderen er/leker/ tenker/prater Fint å se barna, fra 1- åringen og oppover- helhetstankegang Lærte mye om barns oppførsel i aldesblanda grupper

Allmennlærerstudenter: ”Om lek og betydningen leken har for barn”: Mye lek, har lært en del om betydning av lek for barn. Lært noe om lek. Om hvordan man får barna inn i lek. Hvorfor lek er så viktig. Dette lærte vi gjennom veiledningene.

Empirisk del – studiested: Samarbeidslæring / Didaktisk møte: Evalueringer fra begge studentgrupper

Forelesninger (fø/all): Foredraget med Else Devold var veldig interessant og lærerikt Else Devolds foredrag var inspirerende og er noe både førskolelærere og allmennlærere bør arbeide opp mot

Gruppearbeid (fø/all): Fint å snakke sammen om erfaringene de hadde gjort seg i skolen Bra å høre om allmennlæreres erfaringer, og interessant å høre et annet perspektiv på det å være i barnehage Interessant å høre/utveksle erfaring mellom de to utdannelsene Gruppearbeidet fungerte bra i dag også, og vi hadde konstruktive samtaler

Plenumssamlinger Interessant å høre/utveksle erfaring mellom de to utdannelsene Ålreit å høre andres erfaringer, men ikke mye faglig utbytte.

Anbefalinger fra studenter - Anbefalinger fra studenter - PRAKSIS Begynne i 1.klasse (på høgskolen) Førskolestudentene har mye å lære oss om småbarnspedagogikk og lek Vi vil ha øvingslærermøte. Møtes på forhånd å diskutere forventninger! Opplegget er i utgangspunktet en veldig god tanke, men for å få det til må dette føres inn i fagplaner

Anbefalinger fra studenter - Anbefalinger fra studenter - STUDIESTED: Prosjektet var en god ide. Bør ha mer oppfølging. Jobbe mye med dette. Tror dette kan utvikles, etter hvert, et bedre samarbeid mellom skole og barnehage. Kanskje sette av mer tid til samarbeid rundt temaet overgang bhg/skole, mye å lære av hverandre. Førskolelærerstudentene hadde mer ped. enn oss, noe som skinte godt i gjennom.

Relevant litteratur: Tiller, Tom (1995): Det didaktiske møtet. Oslo: Praxis Forlag Dysthe, Olga (1996). ”Læring gjennom dialog”- kva inneber det i høgare utdanning? I: Dysthe, O. (red.):Ulike perspektiv på læring og læringsforskning. Cappelen akademisk forlag Handal, Gunnar og Sveinung Vaage (1985): Læreres yrkeskultur og yrkeskunnskap. I: Jordell (red.) Hvordan lærere blir til. Universitetsforlaget Säljö,Roger (2000): Læring i praksis. Et sosiokulturelt perspektiv. Cappelen Akademisk. Ludvigsen, S.R. og T. Løkensgaard Hoel (2002) (red.): Et utdanningssystem i endring: IKT og læring. Gyldendal akademisk