Om hellige skrifter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PowerPoint nr 1 Hva vil det si å være kristen? Av Karina Schjølberg
Advertisements

… troen er for de svake For opptak:
Profetene i Det gamle testamente
Tro & Tilhøre, Tilbe & Tjene 4 verdier å bygge livet og menigheten på.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Fra ord til liv Mars 2011.
«SØNDAG FOR DE FORFULGTE» 2011
Bokanmeldelser..
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Religioner og livssyn i dag
Bønn Uke 42.
Jane Sunde, verdi 2 - "at alle som går her har som mål å leve slik at livet ærer Kristus og tjener forsamlingen.” Marit Thingbø, verdi 11 - "å ta et særskilt.
Fra ord til liv Fra ord til liv Mai 2012 Mai 2012.
Det Nye Testament Timens plan Jesus Revolusjonen Eksegese Bøkene
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
KRISTENDOMMEN.
Av: Morten Andre Pettersen
Den store bibelske fortellingen
‘Fra ord til liv’ November 2012 «Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme og bo hos ham.» (Joh 14,23)

 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
Islam De norske muslimske miljøene er små og organisert etter nasjonal tilhørighet, sier islam-ekspert Kari Vogt. Hun avviser politisk islam som.
Islam.
STØRST AV ALT 5.Klasse Bibelklubb!!!.
Et møte med Gud og andre troende
En profet er en forkynner som taler med fullmakt fra Gud
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
VERDENS VIKTIGSTE OPPGAVE
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Tekster om tro og livssyn
Jesus fra Nasaret Enighet om at han var en historisk person
Religioner.
Kristendommens hellige bok.
“Disippel-høring”.
Johannes 3, påsken i Det Gamle Testamentet
Islam.
Eventyr.
Islam.
Om hellige skrifter.
Misjonstime Velkommen til dd.mm åååå
ICC selger mye bra litteratur på norsk! Min bok om Profeten Mohammad (fvmh) er en populær fargebok som er basert på historien om Profeten Muhammad (fvmh)
Islam De fem søylene.
Er det noen likheter mellom protestantisk Kristendommen og Hinduismen?
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Islams historie Ørkenlandskap i Saudi-Arabia. Foto: Pedronet.
Bibelen Foto: Pål Berge. Hvorfor lære om bibelen? Bibelen er sannsynligvis historiens mest innflytelsesrike bok. Bibelen er viktig for verdens to milliarder.
GT - Profetene. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet (NT) 1. Evangeliene.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
1 Kan noen virkelig tro at Jesus stod opp fra de døde?
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Kap. 6 Tankar, tru og tvil i Bibelen
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Temasamling – 2016 Hvordan møte muslimer?.
ISLAM.
Katolsk og ortodoks kristendom
Kolosserbrevet 1,1-1,23 fra BIBELEN GUDS ORD, 1997/2007
Islam De fem søylene.
KRLE 27. SEPTEMBER 2017.
Dei 10 boda.
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
JØDISK TRO OG TRADISJON
MÅL FOR TIMEN Hvem, når, hvordan?
Atle Sævareid: Bibelens tilblivelse
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
“Disippel-høring”.
Kristendommen.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Utskrift av presentasjonen:

Om hellige skrifter

Innhold: Hva er hellige skrifter? Hvordan har de blitt til? Fortell om de hellige skriftene i Kristendommen og Islam Sammenlign de hellige skriftene i Kristendommen og Islam (likt/ulikt) Hva har forskjellene av tilblivelse å si for betydningen av de hellige tekstene i Kristendommen og Islam?

Hva er hellige skrifter? Hvordan har de blitt til? Hellige skrifter er tekster i en religion som enten handler om Gud, en annen viktig person eller fortellinger og historier om hendelser og handlinger som gir de troende et sett med leveregler. Hellige skrifter finnes i alle de store religionene, og de er ofte sentrale i menneskers liv. Skriftene har blitt til på forskjellige måter. Og man kan dele tekstene i to, åpenbarte tekster og ikke åpenbarte tekster. Åpenbarte tekster er de man mener kommer fra Gud. Disse har så blitt fortalt til et eller flere mennesker fra Gud, og blir gjenfortalt helt til de blir skrevet ned. Ikke åpenbarte tekster handler om mennesker, som for eksempel det jødiske folks historie i Det gamle Testamentet. De aller fleste fortellinger starter muntlige og blir gjenfortalt, og til slutt skriver noen det ned. Men når historier blir gjenfortalt muntlig forandres de ofte litt. Dette gjør at det blir vanskelig å samle dem sammen til en bok, fordi det er uenighet om hva som skal være med.

Fortell om de hellige skriftene i: Kristendommen Islam Gamle testament: Inneholder de samme fortellinger og skrifter som Jødenes Tanach. De er like men blir tolket, forstått og brukt forskjellig GT er i ulike former et fundament for Jødisk tro, kristendommen og Islam, ved at religionene plukker ut det som er viktig for dem. Hovedfokus på Israelittene, og Gud som skaper av verden Nye testament: Har som utgangspunkt at Jesus er Guds sønn. Kan deles i tre hoveddeler: de fire evangeliene som forteller om Jesus liv og handlinger, apostlenes brev til de ulike menighetene som inneholder formaninger og leveregler og Johannes åpenbaring som er den åpenbaring om dommedag. Skrevet av mennesker som trodde på Gud og ble inspirert av Gud til å skrive. Det viktigste i Bibelen er Guds åpenbaring gjennom Jesus. I dagens Norge er det Det er ingen regler om hvordan kristne skal behandle sin hellige bok Koranen og Hadith I Koranen står det som ble åpenbart til Muhammed og senere nedskrevet. Alt om hva Gud har sagt at muslimer skal gjøre og følge. Guds ord til menneskene EKS. lovprisninger, regler om hvordan mennesker skal være imot hverandre. Forskjellige åpenbaringer ble lært utenat og etter hvert skrevet ned på skinnbiter, palmeblader og potteskår, og i løpet av 20 år etter muhammeds død var den Arabiske Koranen samlet til en tekst I Hadith står det hva Muhammed har sagt og gjort. Fortellingene om Muhammeds liv ble overlevert muntlig, og på 800-tallet ble de skrevet ned og Hadith ble til. Bøkene er hellige og det vises ved at det er forbudt å legge boka på bakken eller gulvet, ikke lov å spise eller drikke når man leser i den, hvis den ligger sammen med andre bøker, skal den ligge øverst

Sammenlign de hellige skriftene i Kristendommen og Islam (likt/ulikt) Troen på en Gud, og som har skapt verden De er like, men splittes når det gjelder Jesus Åpenbarte tekster Bønn er knyttet til de hellige tekstene. Rekkefølge (kronologisk/lengde på suren) Språk

Hvordan har verden blitt skapt? ”I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden” (Første Mosebok kap. 1,1.) ”Gud er Den som skapte himlene, Jorden og det imellom ...” (32,4)

Jesus Mener Han er Guds sønn Mener Han er et sendebud, og blir derfor regnet som en profet

Hva har forskjellene av tilblivelse å si for betydningen av de hellige tekstene i Kristendommen og Islam? De hellige tekstene i kristendommen er menneskeskapte og har hele tiden vært debattert og også endret. De hellige tekstene i Islam er en åpenbaring som er fastlagt en gang for alle Protestantisk kristendom har godtatt bibelen på flere språk, noe som har gjort at man ikke trenger en prest som tolk. Dette har medført at man kan tolke bibelen friere enn man kan i katolsk kristendom

Kilder: Under samme himmel 3, Pål Wiik og Ragnhild Bakke Waale, 2007 Det norske bibelselskapet http://www.bibel.no/nb-NO/Hovedmeny/OmBibelen/Tilblivelse.aspx Islamsk råd http://www.irn.no/ http://www.koranen.no/artikkel.php?id=152 http://www.bibel.no/nb-NO/sitecore/content/Home/Hovedmeny/Nettbibelen.aspx?book=GEN Store norske leksikon http://snl.no/ http://no.wikipedia.org/wiki/Bibelen http://no.wikipedia.org/wiki/Koranen http://no.wikipedia.org/wiki/Islam http://no.wikipedia.org/wiki/Muhammed http://no.wikipedia.org/wiki/Kategori:Hellige_skrifter http://www.daria.no/skole/?tekst=9460(http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=9460)