AML 1977 - hovedtrekk Ideologi Det gode arbeid Den sikre arbeidsplass Fullt forsvarlig arbeidsmiljø Faglig og personlig utvikling Teknologisk jevnbyrdighet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Advertisements

Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Det store heltidsvalget Stokmarknes 3. april 2014
Medvirkning til utvikling Anja Kildal Gabrielsen, LO www. fellestiltak
Prestasjonsledelse og IA – avtalens mål
Aktuelle lover og forskrifter
Standardisert arbeid.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
Identifisere og tydeliggjøre kompetanse
Comfort Hotel TRONDHEIM.  Billed av High Tech = Ntnu.
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
Kompetanseprogram for FoU-strategi og –ledelse i sjømatnæringa Landskonferansen 2013 Astri Pestalozzi, prosjektleder (tel )
Europakommisjonens delegasjon til Norge og Island Fremtidens samarbeid mellom utdanning og arbeidsliv i EU- perspektiv Holmenkollen Park Hotel Rica 10.
Martin ForsåElisabeth NilssonEli SkjesethGeir Ove Mittet Vi er Kommunikologer og bedriftspedagoger. Vi hjelper bedrifter, team og ledere med: •Forandringsarbeid:
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Gauldalskonferansen 2011 Skal små og mellomstore bedrifter lykkes i årene som kommer må de skoleres innen ledelse, strategisk planlegging og innovasjon.
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Rovprisingsforbudet anvendt på transport (ferge) av Sjeføkonom Lars Sørgard Konkurransetilsynet i Norge Konkurranserett i shipping Det 22. nordiske sjørettsseminar.
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Brukermedvirkning i LHL
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Funksjonsvurdering i arbeidslivet
Et arbeidsliv for alle! Jon Valestrand - tillitsvalgt for Fellesforbundet ved Åstvedt AS.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Regionkonferanse NBF Oslo og Akershus 2014 Bransjegruppe Internett.
Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Side 1 Fornying, fleksibilitet, inkludering Øyvind Johnsen
Drammen 20.september 2009 NAV Drammen – Mangfold og omdømme Elisabeth G. Holen NAV – leder Drammen.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Studielederkonferanse Oscarsborg Konferansesenter 27. og 28. juni 2006.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Historien  NFR-satsing overfor høgskolene siden slutten av 90-årene med sikte på næringsrettet arbeid  Sjømatklynge Nord  Næringsrettet høgskolesatsing.
Virksomheten som Campus Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO Utdanningskonferansen –24. oktober Thon Hotel Oslofjord.
Et globalt og mobilt samfunn Filosofiske og etiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Solakonferansen, 16. september 2014.
Introduksjon til Lean EFD Induction AS
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Der alle har glede av å være Referat Trenerforum 3. november November 2012.
Velkommen til oppstartmøte Klubbutviklingsprosess A3.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Helsefremmende arbeidsplasser i Orkla
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
ARBEIDS- OG VELFERDSFORVALTNINGS- LOVEN Nils Kristian Lie Advokat Fagforbundet.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
13.3 Personalarbeidet Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Seniorer i finansnæringen
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

AML hovedtrekk Ideologi Det gode arbeid Den sikre arbeidsplass Fullt forsvarlig arbeidsmiljø Faglig og personlig utvikling Teknologisk jevnbyrdighet Nye verdier Helhetsperspektivet (§7) Psykososiale forhold (§12) Lekmannsskjønn (§16) Vedvarende forbedring (§14) Medvirkning (§12, 16, 24, 26)

Strategi Øke den lokale problemløsningskapasitet VO, AMU, §30 Opplæring Finne lokale løsninger som ikke påfører virksomhetene unødige kontrollkostnader Sikre en god kobling til arbeidsmarkedet

Diskusjon Ja, både prinsipper og praksis er verdt å bevare, jf. lekmannsskjønnet, egenerfaring hos de ansatte må kapitaliseres Konflikter/interessemotsetningene tydeliggjøres Annerledes = styrke Utdannelsens rolle – kan vi få et nytt opprør? BSA = største felles mål for bedriftens mål om å overleve i et globalisert marked? Norge er ledende i å etterfølge BSA-ambisjonene Kan vi selge et slikt konsept også i den tredje verden? Utnytte BSA-retorikken? –Har ikke fagbevegelsen gjort hjemmeleksen sin? –Frontrunner?

Diskusjon (II) Hvilket arbeidsliv snakker vi om? Sikre arbeidsplasser –Industridød, landbruksnedgang, nye tjenesteytende jobber gir økende mobilitet i markedet –Små virksomheter i Norge »Arbeidsmiljøforbedring i småskala, hvordan gjør vi det? Det norske arbeidsmarkedet har (økonomisk) egentyngde nok til å forsvare grunnleggende rettigheter Stadig færre arbeidstimer pr. arbeidstaker? –Hvilke sentrale livsinteresser bør vi forsvare? – fritid eller

Diskusjon (III) Til forsvar for de grunnleggende prinsipper i AML Hvordan få til en bedre dialog om hvilke verdier som faktisk bør sikres et lengre liv? Hva vil den nye loven sikre oss? Nøkkelfaktor: lokal aktivitet EU og Norden: læringsorientert arbeidsorganisasjon »Småskalaøkonomiens nisjer – hvor fins de? Er arbeidsmiljøkvalitet en av disse nisjene? »Fortius, altius, …. »Norge sleper etter de øvrige nordiske landene på læring og kunnskapsbasert utvikling i arbeidslivet

Diskusjon (IV) Globaliseringstrekkene – hva er viktigst? Standardisering av arbeidslivsreguleringer Kinesere på bakrommet – hva er det? Hvilke virkemidler er mest effektive? »Gapestokk og pisk »Renomme-/ pressgrupper »Nye roller for myndigheter Trenger man å evaluere AML77? Her taler en historiker Ustoppelig rekke av revisjoner av loven –Arbeidsplassperspektivet er sentralt fordi det er her endringene skal gjennomføres og det er her utfordringene skal møte; enten det er små eller store arbeidsplasser.

Diskusjon (V) Skille mellom ideologi og praksis Institusjonell dominorekke? (jf. J.P. Olsen) Velferdsstatens fundamenter er ennå ikke borte? Skillet mellom arbeidstakere og –givere, påvirkes av kunder, klienter, brukere etc. –Nye rollesett som må iakttas for den nye loven