Arbeidsrett – den individuelle del

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Advokat Ann Helen Aarø ADVOKATFIRMAET HESTENES OG DRAMER & Co MNA
Vernetjenesten i Kristiansund
TUNGT OG ENSFORMIG ARBEID
Saker hos LDO – et utvalg
Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Arbeidsmiljøloven Helse, miljø og sikkerhet (HMS) Tillitsvalgtes rolle
Aktuelle lover og forskrifter
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
Norsk Skolelederforbund Samling – Troms 24. november 2009
ARBEIDSMILJØLOVEN Målsetting Internkontroll Arbeidstid
Norsk sykepleierforbund Bodø
Utfordringer på arbeidsplassen
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Varsling Er alt slik det skal ved UiO?
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Det gode arbeidsmiljø; Arbeidsmiljøloven som rettesnor
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Jeg er verneombud i HFK.
Arbeidsmiljøloven og andre aktuelle lover og forskrifter
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Byggherreforskriften
Kravene til psykososialt arbeidsmiljø
Lov- og avtaleforhold Distrikt Nord 27. og 28. februar 2008 Dag Sandvik.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
ARBEIDSKONFLIKTER I BARNEHAGER – en praktisk tilnærming
Egne ansatte eller innleie?
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Likestillings- og diskrimineringsombudet
§ 1-1. Lovens formål å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Arbeidsmiljøundersøkelse
Arbeidsrett En gjennomgang av regelverket. Oversikt over regelverket  Lov om arbeidsmiljø (fra 17. juli 2005)  Forholdet mellom individuell og kollektiv.
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Arbeidsrett – Den individuelle del Høst 2010 Universitetet i Oslo Arbeidsrettens grunnlag og tema Advokat (H) P.hD Jan Fougner.
Ikke-diskriminering og likebehandling på arbeidslivets område Nasjonale lover: Arbeidsmiljøloven kap. 13: Vern mot diskriminering på grunn av politisk.
Diskriminerings lovgivningen
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Den norske tannlegeforening Å være arbeidsgiver / ansatt Advokat Elisabeth Scarpello NTFs sekretariat NTFs landmøte 2008, fagdag for årskandidater og studenter.
Tillitsvalgtes rolle under omstilling Individuelle konsekvenser? Sørmarka 2016.
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Hvem kjører - lærlingen? 1. Hvem kjører – lærlingen? Trafikksikkerhetskonferansen – Hedmark trafikksikkerhetsutvalg Morten Lien - Arbeidstilsynet.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet
HTV-konferanse februar
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Innspill til utkast: «NTNUs retningslinjer for håndtering av personkonflikter, trakassering, utilbørlig opptreden mv.» Trondheim – Gjøvik – Ålesund Retningslinjene.
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøkonferansen 2018 Scandic Seilet
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidsrett – den individuelle del 15.10.2008 Helga Aune

Om Jur 5511 Dere: Bachelor-nivå – 10 studiepoeng, bestått/ikke bestått Masternivå – 15 studiepoeng, vanlig karakter (A-F) Del av det juridiske masterstudium eller Et tilleggsvalgemne etter avsluttet jus-studium

Formålet med forelesningene? Supplement til litteraturen 10 dobbelt timer Gi en helhet og systemforståelse Går gjennom noen utvalgte emner Spørsmål om pensumangivelse rettes til Henning.jakhelln@jus.uio.no Spørsmål generelt kan også rettes til Helga.aune@jus.uio.no

Eksamen 12. desember (4 t) Lovlige hjelpemidler: Lovsamlingen Hovedavtalen i Staten Verksteds-overenskomsten (VO) Hovedavtalen LO-NHO

Skrive masteroppgave? Juridisk fakultet har mange som arbeider med arbeidsrettslige problemstillinger Inst. for off.rett: Jakhelln/Aune, Avd for kvinnerett (alle diskrimineringsgrunnlag) Inst. for priv.rett: Evju, Smith Ulseth, Sjåfjell, stipendiater og vit.ass Andre fagområder med flater inn mot arbeidsrett

Kart og terreng – rettskilder og vår globale verden Menneskerettigheter/ FN/ILO Regionale avtaler / EØS/EU Nasjonal lovgivning og tariffavtaler

Den individuelle arbeidsavtale

Kompleks rettskildevirkelighet Grunnleggende menneskerettslige verdier: Forbud mot diskriminering: kjønn, etnisitet, nedsatt funksjonsevne, religion- og tro, seksuell legning Likestillingsloven, 1978 (CEDAW) Diskrimineringsloven, 2005 (CERD) Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, 2008 EMK art. 14, SP art. 2 og ØSK art. 2 Sosialpakten (1996) Retten til arbeid Grunnlovens § 110, første ledd Arbeidstakeres rett til medbestemmelse Grunnlovens § 110, annet ledd Forskrifter til aksjel, allmennaksjelov m.v.

Markedshensynet - EØS Fri bevegelighet for personer, tjenester og kapital, EØS avtalens Del III Forbud mot alle hindringer som hemmer den frie flyt: Forbud mot diskriminering på grunn av kjønn, EØS art. 70 (Romatraktaten art. 119, nå art. 141) + direktiver Forbud mot nasjonalitetsdiskriminering, EØS art. 28 Godkjenning av eksamner/utdanninger, EØS art. 30

EØS-avtalens artikkel 29 For å gjennomføre den frie bevegelighet for arbeidstagere og selvstendig næringsdrivende skal avtalepartene,.., med hensyn til sosial trygghet særlig sikre arbeidstagere og selvstendig næringsdrivende og deres pårørende: At alle tidsrom som de enkelte nasjonale lovgivninger tillegger betydning for å oppnå og beholde retten til ytelser og for beregningen av dem, blir lagt sammen, og At ytelser som tilkommer personer bosatt på avtalepartenes territorium, blir utbetalt.

Konsekvenser for organisasjonenes måte å tenke på: Sak C-346/06 - Rüffert Sak C-341/05 - Laval Sak C-438/05 – Viking Arbeidskamp med sikte på å få tariffavtalt bestemmelser i strid med den frie bevegelighet er i strid med EU/EØS

Konsekvenser for myndigheters måte å tenke på: NAV, innmelding i folketrygden for polske arbeidere i Norge (Aftenposten, 14.10.2008) Vi er med i EUs tredje søyle og har medlemskap som EU-borgere, arbeidstakerbegrepet tolkes vidt: alle potensielle arbeidstakere, nåværende og fortidige arbeidstakere, rett til sosiale goder som følge av deltakelse i arbeidslivet (TRYGDERETT), rett til å ta med pensjon, rett til helse (HELSE OG VELFERDSRETT) og skolegang for barn (UTDANNINGSRETT) og mye mer

Dere må kunne: Arbeidsmiljøloven (2005), aml 20 kapitler Forstå samspillet med andre lover: Tjenestemannsloven , tjml Ferieloven Diskrimineringslovene m.m. Forstå samspillet med Hovedavtalene/tariffavtalene

Aml – Lovens formål § 1-1 – Lovens formål er: ”a) å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet,”.

§ 1-1 b) å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet, c) å legge til rette for tilpasninger i arbeidsforholdet knyttet til den enkelte arbeidstakers forutsetninger og livssituasjon d) å gi grunnlag for at arbeidsgiver og arbeidstakerne i virksomhetene selv kan i vareta og utvikle sitt arbeidsmiljø i samarbeid med arbeidslivets parter og med nødvendig veiledning og kontroll fra offentlig myndighet, d) Å bidra til et inkluderende arbeidsliv

Arbeidstakerbegrepet § 1-2 (1) Loven gjelder for virksomhet som sysselsetter arbeidstaker § 1-6 Personer som ikke er arbeidstakere, NB - HMS § 1-8 (1) ”Med arbeidstaker menes enhver som utfører arbeid i annens tjeneste” Avgrensning mot selvstendig næringsdrivende /enkeltforetakene – eget ansvar og egen regning

Arbeidsgiverbegrepet § 1-8 (2) Med arbeidsgiver menes i denne lov enhver som har ansatt arbeidstaker for å utføre arbeid i sin tjeneste. Det som i denne lov er bestemt om arbeidsgiver, skal gjelde tilsvarende for den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten Se § 1-6 (2) arbeidsgiveransvar for personer som ikke er arbeidstakere..

Virksomhetsbegrepet Ikke definisjon i aml, men praksis: ”Leif Larsen AS” Konserner, avdelingskontorer, filialer Internasjonale konserner (Rt. 1990 s 1126 – Wärtsilä, felles arbeidsgiveransvar for mor/datter) Kommuner, bydeler (Rt. 1998 s 1357 -Furuseth) Staten NOU 1996:6- Arb.takers stilling i konsernforhold

Aml. Kap.2 AG og ATs plikter § 2-1 ”Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene gitt i og i medhold av denne lov blir overholdt” Formfeil, kan svekke AGs argumentasjon i tvister, eks kap 15 om opphør av arb.forhold Arbeidstilsynet kan sanksjonere, kap. 18 Straffansvar, påtalemyndigheten, kap. 19

§ 2-2 AGs plikter overfor andre enn egne arbeidstakere (1) ”Når andre enn arbeidsgivers egne arbeidstakere, herunder innleide arbeidstakere eller selvstendige, utfører arbeidsoppgaver i tilknytning til arbeidsgivers aktivitet eller innretning, skal arbeidsgiver: a) sørge for at egen virksomhet er innrettet og egne arbeidstakeres arbeid er ordnet og blir utført på en slik måte at også andre enn egne arbeidstakere er sikret et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, b) samarbeide med andre arbeidsgivere for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø

§ 2-2 AGs plikter overfor andre enn egne arbeidstakere (2) Hovedbedriften skal ha ansvaret for samordningen av de enkelte virksomheters helse-, miljø og sikkerhetsarbeid. Dersom det ikke er en klar hovedbedrift, så skal det lages skriftlig avtale om hvem som har hovedansvaret. Hvis partene ikke klarer å lage en slik avtale skal Arbeidstilsynet utpeke en hovedansvarlig.

§ 2-3 Arbeidstakers medvirkningsplikt (1) ”Arbeidstaker skal medvirke ved utforming, gjennomføring og oppfølging av virksomhetens systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Arbeidstaker skal delta i det organiserte verne- og miljøarbeidet i virksomheten og skal aktivt medvirke ved gjennomføringen av de tiltak som blir satt i verk for å skape et godt og sikkert arbeidsmiljø.”

§ 2-3 Arbeidstakers medvirkningsplikt (2) Arbeidstaker skal: a) bruke påbudt verneutstyr, vise aktsomhet og ellers medvirke til å hindre ulykker og helseskader b) underrette om feil og mangler som kan medføre fare for liv eller helse c) avbryte arbeidet dersom det ikke kan fortsette uten å medføre fare for liv eller helse d) underrette arbeidsgiver eller verneombud så snart arbeidstaker blir kjent med at det forekommer trakassering eller diskriminering på arbeidsplassen (jf § 4-3 (3) og kap. 13)

§ 2-3 (2) Arbeidstakers medvirkningsplikt e) melde fra til arbeidsgiver dersom arbeidstaker blir skadet i arbeidet eller pådrar seg sykdom som arbeidstaker mener har sin grunn i arbeidet eller forholdene på arbeidsstedet f) Medvirke ved utarbeiding og gjennomføring av oppfølgningsplaner ved helt eller delvis fravær fra arbeidet på grunn av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende g) delta i dialogmøte med arbeidsgiver, jf § 4-6 fjerde ledd, nedsatt funksjonsevne h) rette seg etter påbud fra Arbeidstilsynet

§ 2-3 (3) Arbeidstakers medvirkningsplikt Arbeidstaker som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere, skal påse at hensynet til sikkerhet og helse blir ivaretatt under planleggingen og utførelsen av de arbeidsoppgaver som hører under eget ansvarsområde

Kontakt mellom arbeidssøker og arbeidsgiver – Kap. 14 m.m § 14-1 Informasjon om ledige stillinger i virksomheten Likestillingslovens § 4, jf § 3 Aml. § 13-4 Innhenting av opplysninger ved ansettelse Diskrimineringslovens § 7 Diskr. og tilgjengelighetsloven § 4, jf § 14

Arbeidsformidling NAV Vikarbyråer Arbeids og velferdsforvaltningsloven av 2006 nr. 20 Vikarbyråer Arbeidsmarkedsloven av 2004 nr. 76, § 27

Arbeidstakere med fortrinnsrett § 14-2 – Fortrinnsrett til ny ansettelse § 14-3 – Fortrinnsrett for deltidsansatte § 14-4 – Virkninger av brudd på reglene om fortrinnsrett

Arbeidskontrakten § 14-5 Krav om skriftlig arbeidsavtale § 14-6 Minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtalen § 14-7 Utenlandsstasjonerte arbeidstakere, særs behov for informasjon § 14-8 Endringer i arbeidsforholdet Konsekvenser av formmangler?