VELKOMMEN TIL TEMAKVELD PÅ 1. TRINN

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Samhandling.
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
-ikke bare for zippylæreren…
-ikke bare for zippylæreren…
Foreldremøte i Aremark barnehage 22. Mai 2013 Sissel Marthinsen
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
Bokanmeldelser..
May Britt Drugli Førsteamanuensis, RBUP, NTNU
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Veiledning av elever / lærlinger
Fritidslederen min roper hjelp!
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
SETT I SAMMENHENG MED ATFERD
Foreldre; viktig ressurs til barnets læring!
Velkommen til klasse- foreldrene
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Å leve med ADHD i familien
Ungdomsgruppe Pedagog, BUP Levanger
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
12 Reflekterende lesing.
Kjennetegn og følgevansker
RUD SKOLE Informasjon i fra SFO Læresituasjon.
ELEFANTKLUBBEN (De eldste barna)
-ikke bare for zippylæreren…
"God bagasje på livets reise."
HelART i Ulåsen barnehage
Språk og leseplan 6.trinn Innlandet skole
Språk og leseplan 7.trinn Innlandet skole
Foreldreskolen del 1 Norskfaget.
Velkommen til foreldremøte i 1.klasse 17.september 2014
Lyshovden Oppveksttun!
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Uke april -17.april I would like a pizza, please.
Velkommen til førskoledag!
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Lesing og lesestrategier
Problemløsning.
LESEOPPLÆRINGEN Hva er lesing?  Å lese innebærer at eleven må kunne:  avkode tekst  forstå teksten.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Velkommen. Agenda  Forventninger  Fag  Klassemiljø  Info fra klassekontakter og Fau.
LESEOPPLÆRING Presentasjon på foreldremøte på TBU
Lesing er en språklig prosess. Faktorer som har betydning for leseferdigheten.
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Foreldremøte 2. trinn 14. September Presentasjon av lærere på 2. trinn:
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Asperger syndrom og ADHD
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Velkommen til foreldremøte i 2d
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
Velkommen til foreldremøte i 2a
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Velkommen til Foreldremøte 7. trinn
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Glede gjennom mestring
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hvordan støtte barnet i leseutviklingen
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE PÅ 3.TRINN
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Venner & valg Velkommen.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

VELKOMMEN TIL TEMAKVELD PÅ 1. TRINN

Den urolige og utrolige 6-åringen Alt er normalt, og det unormale er også normalt. Stor variasjon i modning. Noen er veldig klare for skolen, mens andre kunne tenkt seg et år til i barnehagen. 6-åringen strever med å bli selvstendig, slites mellom ønsket om å være stor og klare seg selv, og ønsket om å være liten å få mye trygghet og omsorg. Humøret kan være brått skiftende. Følelsesmessige svingninger er vanlige. Banneord, tulleord og tullevers får en ny blomstringstid Fysiologisk vokser 6-åringen mye, og psykologisk sett står barnet overfor mange utfordringer

Den urolige og utrolige 6-åringen Greier 6-åringen å konsentrere seg? Strever etter uavhengighet. Konflikter mellom voksne og barn. Velg dine kamper Ros barnet når det handler som du ønsker 6-åringen trenger mye støtte, kjærlighet og humor på sin vei til å bli et selvstendig menneske.

LESING OG SKRIVING Forskjellig utgangspunkt når de begynner på skolen: Noen kan både å lese og skrive, noen kan noen bokstaver og noen kan ingen bokstaver når de begynner på skolen. Alt er «normalt». Til jul i 2.klasse bør alle bokstavlydene være automatisert. Elevene lærer én ny bokstav hver uke. Til nå har de lært 15 bokstaver. Lek med språket Fokus på bokstavlyd (kåpe---kp) Daglig lesing hjemme er kjempeviktig! Vi blir gode til å lese ved å lese. Auditiv – visuell

Lesing og skriving Lesetips: Velg et tidspunkt og et rolig sted som passer for både deg og barnet. Lesing skal være en positiv opplevelse. Gi mye ros og oppmuntring. La barnet ditt oppleve mestring. Studer bilder og overskrifter og la barnet ditt undre seg over hva teksten handler om. Snakk sammen underveis om innholdet. I begynnelsen av leseinnlæringen bør barnet følge ordene med en finger, blant annet for å innprente riktig leseretning. Det er viktig at barnet leser høyt for deg. Er teksten lang, kan dere veksle på å lese høyt eller lese høyt sammen. Hvis barnet står fast ved lesingen av et ord, husk å bruke bokstavenes lyd og ikke bokstavens navn Ros barnet hvis det retter egne feil. Det kan være lurt å be barnet finne bestemte ord i teksten. Ber du det f.eks finne ordet bilen, er verken bil eller biler riktig svar. For å opprettholde motivasjonen, bør man ikke holde på for lenge av gangen. Det er viktigere å lese lite og godt enn lengre og dårlig.

Lesing og skriving Det er viktig å ha bøker hjemme som foreldre og barn kan lese sammen til felles hygge og opplevelse. Synes du at du selv ikke er flink til å lese, les med barnet likevel! Det gjør ikke noe om barnet vil lese en bok flere ganger.

Lesing og skriving Øveord på ukeplanen (høyfrekvente ord). Let etter øveordene i leseleksa. Ordbilder - økt lesehastighet Snakk om/forklar vanskelige ord i leseleksa Noen elever mangler indre motivasjon for lesing. Tips til app’er: Ordo (høyfrekvente ord), ordxl (lydering/staving), se og si (ord/begrep), bokstavlek (staving/lytte ut lyder), ordspillet (begrep) Speilvending av bokstaver – ikke korrigeres – vil falle på plass Oppfordre eleven til i størst mulig grad å skrive de små bokstavene Lesing og skriving henger sammen. En rekke studier viser at skriving støtter opp om og framskynder leseutviklingen. Oppfordre til å skrive: Huskelister, brev, beskjeder, tekster til tegninger. Toleranse for stavefeil – SKRIVEGLEDE.

Læring av sosial kompetanse Opplæringsloven og læreplanen I Kunnskapsløftet (LK06) heter det at opplæringen skal gi elevene «kyndighet og modenhet til å møte livet sosialt, praktisk og personlig» (Generell del). Sosial kompetanse er det begrepet som best beskriver det skolen og lærerne skal tilføre elevene. Sosial kompetanse er vi alle avhengige av for å kunne delta i sosiale fellesskap.

Læring av sosial kompetanse På 1.trinn har vi jobbet mye med sosial samhandling - Utetid - Problemløsning - Konfliktløsing - «Venner» Barn som møter samme forventninger hjemme og på skolen har større forutsetninger for å mestre det sosiale samspillet - Flerleddede beskjeder - Framsnakking av andre barn og foreldre

ADHD   ADHD er en nevrobiologisk betinget utviklingsforstyrrelse som forekommer hos vel 3 til 5 % av barn i skolealder. ADHD regnes som den vanligste barnepsykiatriske diagnosen i USA og Europa.

ADHD ADHD forekommer oftere hos gutter enn hos jenter. Forholdet gutt-jente er 3:1. Det er langt flere gutter enn jenter som henvises til utredning og behandling. ADHD deles inn i tre undergrupper: • ADHD hovedsakelig hyperaktiv og impulsiv type • ADHD hovedsakelig uoppmerksom type • ADHD kombinert type, dvs. både uoppmerksom, hyperaktiv og impulsiv.

ADHD For elever i skolen utgjør klassen den viktigste sosiale sammenligningsgruppen. Det gjelder både faglige og sosiale forhold. Nære relasjoner og vennskap er et grunnleggende behov hos mennesker. Å mestre det sosiale samspillet mellom jevnaldrende er viktig for barn og unges identitetsutvikling og livskvalitet.

ADHD Tiltak: Struktur og forutsigbarhet Legge til rette for mestring Bli sett Ros, ikke ris Utnytte barnets «læringvindu» Tydelige regler og konsekvenser for brudd på reglene For elever med ADHD må regler og beskjeder være tydelige og konkrete, og uten for mange ord. Vil du vite mer? Se adhdnorge.no eller stat ped.no

Hva er autismespekterforstyrrelse ? De mest brukte diagnosene i dag er: Barneautisme Atypisk autisme Asperger syndrom Uspesifisert gjennomgripende utviklingsforstyrrelse Ingen er like. Har du møtt en autist, så har du møtt bare en!

Hva er autismespekterforstyrrelse? Vansker med å forstå at andre tenker, føler, mener og har opplevd andre ting enn en selv – sette seg i en annens sted – medfører store forståelsesproblemer og kommunikasjonsproblemer. Oppgaver som andre barn lærer uten at de selv og omgivelsene tenker over det, må trenes på og terpes på om og om igjen. Vi kan ikke forandre barnet, men vi kan forandre måten vi tilnærmer oss barnet på.