Tom Knudsen Regiondirektør NHO Hordaland

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Advertisements

Strategi for Kom vekst AS og Kom vekst
Hvor vil BRB – er dere med? Ole Hope
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
REGIONRÅDET FOR FJELLREGIONEN FLYTTHIT - prosjektet i Fjellregionen Et regionalt samarbeid.
Attraktivitet og næringsutvikling Frogn
Presentasjon på pressekonferanse, 25. mai 2005 Partnerne bak Næringsbarometeret: Utdrag og tillegg til publikasjon Hordaland, 26. mai 2005.
DM Tariffoppgjøret 2007 Økonomiske forutsetninger.
Norge - verdens mest innovative nasjon Fiksjon eller virkelighet? av Dr. philos. Eli Moen.
Vestlandet mot resten av landet. Samarbeid eller rivalisering ?
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Norges olje- og gassvirksomhet
10Velstand og velferd.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Presentasjon 18. januar 2006 Sogn og Fjordane Presentasjon 18. januar 2006 Hordaland.
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Møte Villa Gerda
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
Partnerne bak Næringsbarometeret: Hordaland, 22. mai 2006 Sperrefrist: tirsdag 23. mai kl
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Nyskaping gir vekst Forutsetninger for mer nyskaping: Det må lønne seg å jobbe Enklere å starte egen bedrift Kunnskaper og innsikt Hva gjøres: Lavere skatt.
REGION NORD : 1.Sterk økning i FoU 2.EU-medlemsskap 3.Arktisk tiltakssone (risikokapital) 4.Utbygging av petroleums- virksomheten 5.Samferdsel – øst/vest-
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Hva kan Vestfold selv gjøre for å vinne kampen om arbeidskraften? Sverre Høifødt Vestfold fylkeskommune.
Veien videre for 9K Presentasjon i på Laholmenseminar 14. mars 2003 Harald Haug Andersen.
Norges Bank 1 Hovedstyremøte 30. juni Norges Bank 2 Anslag for BNP-vekst i 2005 hos Norges handelspartnere. Prosent Kilde: Norges Bank.
Årstalen 2005.
Norges Bank 1 Pengepolitikken og utsiktene for norsk økonomi Sentralbanksjef Svein Gjedrem Hammerfest 10. oktober 2005.
NHOs Årskonferanse 2005 Attraktivt arbeidsliv – et globalt forsprang Erling Øverland, president i Næringslivets Hovedorganisasjon.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Senter for operativ virksomhet i nord NMI Årskonferanse 22.okt.2008 Kristine Lind-Olsen, senterleder Møte mellom forskning og næringsliv.
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
Innledning ved BioHus konferansen
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Foto: Jo Michael Smart vekst på Agder Politisk verksted, 12. juni 2014 Regiondirektør Siri Mathiesen NHO Agder.
Norge – lite land stort hav Av Henrik Thune, NUPI.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Næringslivets økonomibarometer Resultater for NHO Vestfold- 4. kvartal 2014.
Rammevilkår for skipsfarten Sjøsikkerhetskonferansen 2004 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg 5. Oktober 2004.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
EU - nye markeder - Aquacity/Innovasjon Høstkonferansen i Stavanger 12. oktober 2004 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Norwegian Ministry of Fisheries Lokal og regional næringsutvikling – fiskeriforvaltningens rolle Fylkesmannsmøtet i Florø 2. – 4. juni 2004 Fiskeriminister.
Hva gjøres for å styrke nyskaping og entreprenørskap i Norge? Statssekretær Oluf Ulseth (H) Nærings- og handelsdepartementet Nyskapingskonferansen, Bergen.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Foto: Bjørn Erik Olsen Regionale utfordringer og regionale planer Greta Johansen Plankonferansen Foto: Thor-Wiggo Skille.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Regionanalysen basert på: NHOs Økonomibarometer (kvartalsvis) markedsutvikling, utsikter og sysselsettingsanslag Eksportutviklingen (månedlig) - Regionenes.
Kunnskap og attraktivitet Saltstraumen 6. og 7. november 2008 Edel Storelvmo Regiondirektør NHO Nordland.
NÆRINGSLIVSAPPARATET – KOORDINERTE OG PROFESJONELLE HVA ER NÆRINGSLIVETS BEHOV? v/Marit Dille – sentral aktør i næringslivet i Ytre Namdal.
Økonomiske utsikter for 2015
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
Næringslivets økonomibarometer – Trøndelag Kort om undersøkelsen 4
Grenseløs Attraktivitet.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Tema Fjordkonferansen 2017, juni «Det regionale i det internasjonale»
ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Tom Knudsen Regiondirektør NHO Hordaland

VISJON, MÅL, SATSINGSOMRÅDER NHO-Hordaland slutter seg i hovedsak til visjon, mål og satsingsområder…

REGIONPERSPEKTIVET Positivt med en erkjennelse av felles bolig, arbeids- og servicemarked, der næringslivet har interesser på tvers av kommunegrenser. Dette kan være en kilde til samarbeid mellom kommuner. Næringslivet har etterlyst dette…

KOMPARATIVE FORTRINN Positivt at en velger å satse på næringer der Hordaland har komparative fortrinn: Hav, kyst og energinæringene Dette bygger opp under Fylkesplanen og Regionalt utviklingsprogram og vil gi en styrket innsats hvis ressursene koordineres.

REGIONER MED VEKST Regioner med vekst kjennetegnes ved at de har vekst i folketall, forekomst av universitet og høgskoler, næringsstruktur og interkommunalt samarbeid.

REGIONER MED VEKST Næringsstruktur: Regioner som har mange tjenesteytende bedrifter har en mer positiv næringsutvikling enn regioner som har lav andel. Regioner med relativt mange industriforetak gjort det dårligere enn regioner med lite industri. Ettersom konkurranseevnen i Norge er svekket er det mest ”lønnsomt” for regionene å minst mulig konkurranseutsatt næringsliv.

REGIONER MED VEKST Interkommunalt samarbeid: Vi ønsker oss et forpliktende interkommunalt samarbeid med for eksempel felles bedriftsrådgivningstjenester, veiledningstjenester for nyetablerere, felles næringsfond, felles arealplanlegging og felles interkommunalt næringsselskap. Interkommunalt samarbeid er et kjennetegn for regioner med vekst.

GLOBALISERING Globalisering: Sammenlignet med andre land kan Norge fremstå som en global vinner. Vi er blant de landene i verden som tjener mest på globaliseringen ved at våre viktigste eksportvarer – olje, gass, metaller, fisk og transporttjenester (skipsfart) – har hatt en svært god prisutvikling. Naturressurser alene kan ikke sikre vår posisjon i den globale konkurransen. Hva får globaliseringen å si for regionen og hvilke tiltak kan kommunen bidra med?

Arbeidskraften og kompetansen er vår viktigste ressurs % % % % Kilde: Finansdepartementet

Andel sysselsatte Prosent Norge USA NHO mener at arbeid er et gode. Det å stå utenfor arbeidslivet og ikke ha et arbeid er et onde. Enten det dreier seg om arbeidsledighet, sykdom eller uførhet. NHOs mål er å skape så mange arbeidsplasser som mulig, slik at flest mulig skal ha et arbeid å gå til. Det er positivt for Norge og for den enkelte at vi har en høy andel av befolkningen i arbeid. Figuren viser sysselsettingsfrekvensen i Norge, USA og EU (EU-15) fra 1972 til 2004. Sysselsettingsfrekvensen er målt som sysselsatte personer i alderen 15-64 år i prosent av den totale befolkningen i samme aldersgruppe. EU Kilde: OECD, Norges Bank

Kilde: Bergens Tidende 05.08.2006

HVORDAN SKAFFE ARBEIDSKRAFT KOMMUNENS BIDRAG? FORHOLDET OG KONKURANSEN MELLOM OFFETLIG OG PRIVAT SEKTOR?

Vel 545.000 personer på ulike trygdeordninger i 2005 I tusen personer 545.000 personer var ved utgangen av 2005 borte fra arbeidslivet som følge av helseårsaker. Fra 2003 til 2004 var det en reell nedgang i antall trygdetilfeller på vel 20.000 personer. Det viser at det er mulig å føre folk fra trygdeytelser tilbake til lønnsinntekter, hvis vi legger til rette for det. Tallet 700.000 utenfor arbeidslivet benyttes ofte. Det inkluderer, i tillegg til de 545.000 på ”helseaksen”, også arbeidsledige og personer som mottar sosialhjelp. Kilde: Trygdeetaten Tall for sykepenger ved utgangen av 2005 er anslag basert på endringen juni 2004/juni 2005

Arbeidstimer utført per ansatt USA EU Vi trenger tiltak som fører til at vi får flere arbeidstimer til disposisjon, ikke færre. Figuren viser faktiske arbeidstimer utført per ansatt i USA, EU og Norge fra 1970 til 2004. Årstall. EU omfatter her kun Euroområdet. Fra 1970 og frem til 2004 har sysselsettingen økt med 40,8 prosent, mens antall utførte timeverk bare har økt med 7,7 prosent. Nærmere hver fjerde sysselsatte jobber deltid. Det går an å øke samlet arbeidstilbud i Norge dersom flere går over til å jobbe fulltid. Norge Kilde: OECD, Norges Bank

6-timersdag tilsvarer 9 ukers mer ferie Antall virkedager ferie Vi trenger tiltak som gir flere arbeidede timer, ikke færre. 6-timers dagen er ikke et positivt tiltak. 6- timers dagen vil ikke løse noen problemer. Den vil ikke føre til Lavere sykefravær At eldre står lengre i jobb, eller At flere som står utenfor arbeidslivet får tilbud om å komme tilbake. Den vil bare føre til lavere verdiskaping og mindre velferd. Kilde: NHO

KOMMUNEPLANEN (næringsplanens rolle) Andre planer: Hva må andre planer ta inn over seg for at det skal skje tilsiktet næringsutvikling i regionen. Eks.vis: Boligarealer og boligbygging Næringsarealer og struktur Barnehager og skoler Infrastruktur Offentlige tjenester som konkurransefortrinn

Business Region Bergen Vi nevnte dette som et ønske under ”oppstartskonferansen”, men det sies lite om mandat osv… Selskapet må ha regional forankring og legitimitet.