Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
Advertisements

78 (18,2 %)* kommuner har egen demensplan
Demensplan 2015 Den gode dagen.
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Hva nå? Strategiske utfordringer for RHF’ene etter evalueringen Fagrådets høringskonferanse Oslo 11. Juni 2007.
video.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Samhandling for et friskere Norge
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Samhandlingsavtalene status og fremtid •Kvalitet i helsetjenestene •Det handler om kvalitet-medvirkning og prioritering •Brukermedvirkning i samhandlingsavtalene.
Wenche Frogn Sellæg hilser til dere alle.. Et godt liv med demens Hamar Wenche Frogn Sellæg/ Kari-Ann Baarlid.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Økonomiplan Presentasjon av rådmannens forslag i bystyrekomiteen 9. november 2011.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
Endring gjennom ledelse. Politisk styring Vekst og utvikling for barn, unge og familier Politisk styring, gjennom budsjett, lovverk, styringsbrev.
Bufdirkonferansen Før – stue bort - På høy tid at barna selv blir spurt ”Jeg har satt meg fore å endre på at voksne diskuterer hva som er best.
Utvikle standardisert analyse og kunnskapsbase Et samarbeid mellom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Helseforetaket i Nord-Trøndelag og Fylkeskommunen i Nord-Trøndelag.
Mari Trommald Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
St meld nr 25 ( ): Mestring, muligheter og mening - Framtidas omsorgsutfordringer - Ikke som før… Framtidas omsorgsutfordringer med spesiell vekt.
Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Gjøvik Prosjektbasert fra 2005 Offisielt åpnet høsten 2006 Viktigste oppgaver –Et større forskningsprosjekt.
Satsing på utbygging av fagskoleutdanning innenfor helse- og sosialfag Statssekretær Ellen B. Pedersen Bodø 14. mai 2009.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Det regionale helseforetaket sin kvalitetsstrategi - Helse Vest RHF
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Pårørendesatsingen Kari-Ann Baarlid
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Demensdagene Asker og Bærum 2009
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under.
Samhandlingsreformen Blå byer blir røde Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 31. mars 2009.
3 år igjen, - Når vi målene i Demensplan 2015?. Når demensplanen er gjennomført i 2015 SKAL: ”Framtidens omsorgsutfordringer står på dagsorden i kommuneplan.
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Nettverkene – mer enn en læringsarena KS Effektiviseringsnettverkene 2006.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Statusoppdatering utviklingssentrene i Buskerud
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
Demensplan 2015 ”Den gode dagen” Styrker og svakheter Sigurd Sparr, Avd.leder Geriatrisk avd. UNN Leder av ”Demensforbundet Nff”
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
St.meld 25 ( ) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. FAGFORBUNDET Seksjon Helse og Sosial.
Samhandlingsreformen – fra ord til handling Statssekretær Robin Kåss Samhandlingsavdelingen, HOD Fagforbundets samhandlingskonferanse 7. oktober2010.
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Ledelse - pasientens helsetjeneste og behovet for et paradigmeskifte ?
Ny ordning for Utviklingssentrene
Arnfinn Eek Psykologspesialist 24. mai 2006
Utfordringer i kommunale helse- og velferdstjenester med dagens kommunestruktur Formannskapene i Glåmdalen april 2016 Trond Lutnæs, fylkeslege.
Koordinerende enhet for habilitering- og rehabilitering
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Hva er intensjonene bak KE, sett fra et overordnet faglig perspektiv?
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage

Historikk Familie og fattigforsorg Lov om sosial omsorg, 1964 Sykehusloven, 1970 Midlertidige retningslinjer for hjemmesykepleie, 1971 Lov om helsetjenesten i kommunene, 1984 Sykehjemsreformen, 1988 HVPU reformen, 1991 Opptrappingsplanen for psykisk helse, Årsverk i omsorgsektoren 1966 – 2005,

Den demografiske utfordringen Eldre > 80 – fra i 2000 til i 2050 I første omgang noe reduksjon, men økning i 90- åringer Aldersbæreevnen fra 4,7 til 2,9 Familieomsorgskoeffisienten fra 10,6 – 22,1

Særlig om demens i dag (berører ) rammes årlig > i 2050? Fortsatt mangler i forhold til utredning og diagnose Minst halvparten bor i dag i eget hjem Tilrettelagte tjenester og boformer Den viktigste enkeltfaktorer for framtidens tjeneste?

Personell ansatte i pleie- og omsorgssektoren i dag Behovet i 2050 kan i verste fall være Det betyr at 1/3 av alle som utdannes må velge arbeid i denne sektoren

Sykehjemsplasser og omsorgsboliger I dag institusjonsplasser omsorgsboliger flere plasser

Strategier i Omsorgsplan 2015 Utnytte tiden fram til Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging 2. Kapasitetsvekst og kompetanseheving 3. Bedre samhandling og medisinsk oppfølging 4. Aktiv omsorg 5. Partnerskap med familie og lokalsamfunn

Omsorgsplan 2015 – resultatkrav Bistå kommunene i deres arbeid med å nå målsettingene i Omsorgsplan 2015 med vekt på hovedindikatorene –Tallet på sykehjemsplasser og boliger for heldøgns omsorg –Tallet på nye årsverk –Andelen utførte årsverk med fagutdanning –Veksten i dagaktivitetstilbudet Bidra aktivt til at kommunene har satt omsorgs- utfordringene på dagsorden i kommunal planlegging

Omsorgsplan 2015 – resultatkrav (II) Bidra til økt fokus på aktiv omsorg Bidra til å etablere samarbeid med regionalt Senter for omsorgsforskning Bidra til erfaringsutveksling mellom kommuner Bidra til å spre informasjon om ”Håndbok for helse og sosialtjenesten i kommunen” og stimulere kommunene til å utarbeide eget informasjons- materiell – _ndbok_om_helse__og_sosialtjenesten_i_kommunen_ http:// _ndbok_om_helse__og_sosialtjenesten_i_kommunen_

Demensplan - resultatkrav Kommuneledelsen skal være informert om betydningen av en god demensomsorg Være pådriver for at kommunene oppretter pårørendeskoler, samtalegrupper, tilrettelagt dagtilbud og system for utredning og diagnostisering Ha lagt til rette for generelle opplæringstiltak i samarbeid med kompetansemiljøer

Kompetanseløftet – resultatkrav Bidra til å øke tallet på årsverk i brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste Bidra til å øke andelen utførte årsverk med fagutdanning innen brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste Bidra til å øke andelen med fagutdanning i pleie og omsorgstjenesten

Investeringstilskudd - resultatkrav Ha bidratt i behandlingen av søknader om investeringstilskudd til sykehjem og omsorgsboliger i tråd med regelverk og føringer Ha løpende oversikt over kommunenes investeringsplaner opp mot tilskuddsordningen, samt om ordningen er formålstjenelig i forhold til kommunenes behov

Tilgrensende oppdrag Kvalitet i helse- og omsorgstjenesten Undervisningssykehjem/ Undervisningshjemmetjeneste Økt forvaltningskompetanse Iplos Nasjonal strategi for kvalitetsforbedring i sosial- og helsetjenesten

Tjenestene skal: Være trygge og sikre Være virkningsfulle Være samordnet og koordinert Involvere brukerne og gi dem innflytelse Utnytte ressursene på en god måte Være tilgjengelige og rettferdig fordelt

Organisering