Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utfordringer i kommunale helse- og velferdstjenester med dagens kommunestruktur Formannskapene i Glåmdalen - 20. april 2016 Trond Lutnæs, fylkeslege.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utfordringer i kommunale helse- og velferdstjenester med dagens kommunestruktur Formannskapene i Glåmdalen - 20. april 2016 Trond Lutnæs, fylkeslege."— Utskrift av presentasjonen:

1 Utfordringer i kommunale helse- og velferdstjenester med dagens kommunestruktur
Formannskapene i Glåmdalen april 2016 Trond Lutnæs, fylkeslege

2 Betydelige økte oppgaver til kommunene fram til nå:
Eksempler: Opptrappingsplanen psykisk helse Opptrappingsplanen for rusfeltet Samhandlingsreformen

3 Hvilke utfordringer ser vi framover:
Primærhelsemeldingen Økte kompetansekrav i tjenestene Krav til ø.hj.-senger rus/psykiatri Rehabiliteringstilbud i kommunene Innovasjon, omstilling og endring – inkludert bruk av velferdsteknologi Overføring av oppgaver fra statlig barnevern til kommunene Sosiale tjenester i Nav – aktivitetsplikt med individuelt tilrettelagte opplegg Generelt: Forvaltningskunnskap (rettighetstildeling, kommunen som myndighet)

4 Hvor store bør kommunene være for å håndtere framtidas utfordringer?
Minimum 5 fagstillinger i barnevernet «Helsekommuner» ifm. samhandlingsreformen ( → ) På helse- og velferdsområdet kan interkommunale løsninger være en forbedring, men ikke erstatte egne løsninger Må være slagkraftige nok til å klare fornyelse og omstilling Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Fylkesmannen i Hedmark har oppdrag for 12 departementer og 9 direktorater. Oppdragene blir gitt sektorvis og innebærer forvaltningsoppgaver som tilsyn, klagebehandling og veiledning, samt å bidra til at helhetsperspektivet er ivaretatt. Samordning Vi skal bidra til et best mulig samarbeid mellom kommunene, fylkeskommunen og den lokale statsforvaltning. Rettssikkerhet Vi skal sikre at folk i sin alminnelighet får innfridd sine rettigheter. Fylkesmannen er både klageinstans og tilsynsmyndighet. Initiativ og forslag Vi skal bidra til utvikling i fylket og ta nødvendige initiativ. Informasjon Vi har et informasjonsansvar om statlig politikk både i forhold til sentrale myndigheter, i forhold til kommunene og ut til folk.

5 Særlige utfordringer i Glåmdalskommunene:
Kompetansesammensetting i brukerrettet pleie- og omsorgstjeneste: Andel årsverk med helse/sosialfaglig utdannelse Andel årsverk med relevant utd. fra høgskole/univ. Kongsvinger 77,5 27,8 Nord-Odal 65,1 24,8 Sør-Odal 71,1 25,2 Eidskog 81,1 28,8 Grue 73,1 30,9 Åsnes 77,7 31,3 Våler 83,2 36,4 Hedmark 76,3 32,5 Landet 75,1 35,0

6 Hva bør kommunene legge vekt på?
Økt kompetanse Rekruttere de rette fagfolkene (være attraktive) Omstille seg for å møte de demografiske utfordringene Være forberedt på økte rettigheter til innbyggerne Individualisere tjenestetilbudet


Laste ned ppt "Utfordringer i kommunale helse- og velferdstjenester med dagens kommunestruktur Formannskapene i Glåmdalen - 20. april 2016 Trond Lutnæs, fylkeslege."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google