Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utprøving av kursopplegg Bergen, 28. og 29. januar 2013
Advertisements

Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Deltasenteret  Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Muligheter for forskning og utvikling i elæring? Haugesund, 9. mars 2004 NVUs fagforum v/Hugo Nordseth.
Tilgjengelighet for alle til informasjons- og kommunikasjonsteknologi IT Funk Strategi for forskning og innovasjon.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Handlingsplan for tilgjengelighetsprogrammet BRA – tiltak og virkemidler.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Det digitale læringsmiljø – for alle?
Nasjonal strategi for diabetesområdet
Foto: Einar M. Aslaksen Åse Kari Haugeto, leder Deltasenteret
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Inge Fornes DNFK - oppsummert Regionalt politisk nivå Arbeidsformen – partnerskapet Forholdet.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
Fornyelse av forskningen og Forskningsrådets rolle Fagerbergutvalget, dialogmøte, UiT, Randi Søgnen.
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Lærerprofesjonens etiske plattform
Etisk kompetanse er en forutsetning for kvalitet
Kommunikasjonsstrategi Innherred Samkommune
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
Sosial integrering av mennesker med psykiske problemer
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
Universell utforming fra ide til realitet Husbankens jubileumskonferanse Førde 3.oktober 2006 Seniorarkitekt Eli Holmefjord Clarke.
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
Hvorfor en visjon ? Holder det ikke med arbeidsplanene til aktivitetsutvalgene? Unyttig arbeid Prioritere mer konkrete oppgaver.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Folkehelse og universell utforming
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Forsker og bedrift- et lykkelig ekteskap? Sven Samuelsen P2005 konferansen 9./10. februar 2006.
Produksjonslogistikk En strategisk satsning SINTEF teknologiledelse
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Program for velferd, arbeidsliv og migrasjon (VAM)
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Lions Club Sandefjord/Sandar – en klubb for fremtiden? - Klubber mister medlemmer (artikkel i Aftenposten ) - ”Utfordring til endring” (oppfordring.
Tjenesteyting som næringsutvikling Statssekretær Helle Hammer Nærings- og handelsdepartementet PULS prosjektledersamling 29. april 2003.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
1 Rådet for studenter med funksjonshemming Opprettet
Regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Møte HOD og NHD, 26. januar 2007 Hans Petter Aarseth Sosial- og helsedirektoratet.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Regionale forskningsfond
Introduksjon til DRI3010 Systemutvikling, offentlig styring og demokrati Dag Wiese Schartum.
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Tjenesteyting, handel og logistikk - Puls Hvordan få frem gode prosjekter - søknadsprosessen og vurderingskriteriene Ulf Henriksen og Trond Knudsen 30.
Introduksjon til DRI3010 Rettslig styring av IKT i offentlig forvaltning Dag Wiese Schartum.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Ressurser og læringsmiljø innen læringsmiljøutvalgets arbeids- og ansvarsområde v/Oddrun Bollingmo Fellesmøte SKU/LMU/ledelsen
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Kommunikasjonsstrategi
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Statpeds digitaliseringsprosjekt
Utskrift av presentasjonen:

Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert i fellesskap av Sosial-, og Nærings– og handelsdepartementet med 29,5 MNOK over 5 år 40 prosjekter gjennomført : IT Funk evaluert og vedtatt videreført i ny fire- årsperiode, Ny økonomisk ramme: 20 MNOK som direkte tilskudd fra SOS, MNOK som føringer i NHDs midler til IKT-forskning Krav om minst 30 MNOK i matching funds fra andre finansieringskilder

IT Funk: Strategi Prinsipper og veivalg: FNs standardregler for like vilkår for mennesker med funksjonshemming: Et godt samfunn er et samfunn som er tilgjengelig for alle. Mennesker med nedsatt funksjonsevne har de samme grunnleggende behov som alle andre, både når det gjelder daglige gjøremål, egenutfoldelse og deltakelse i samfunnet.

IT Funk: Strategi IT Funk har som overordnet mål: Bidra til økt tilgjengelighet til informasjons- og kommunikasjonsteknologi, og derigjennom til samfunnet, for mennesker med nedsatt funksjonsevne Av dette avledes et markedsrelatert mål Bidra til at IKT-baserte produkter og tjenester som utvikles og introduseres i det allmenne markedet kan brukes av alle

IT Funk: Strategi For at like vilkår for deltakelse i samfunnet skal bli en realitet, må de som utvikler infra- struktur, varer og tjenester ha tilgjengelighet for alle som sentral premiss for sitt arbeid. Hovedveien til tilgjengelighet er universell utforming (inkluderende design), med muligheter for personlige valg og tilpasninger. Tilleggsveien er spesialløsninger som passer til standardløsningene, slik at brukerne enkelt og effektivt kan bruke dem sammen.

IT Funk: Strategi tiltak for å iverksette strategien: Gi økonomisk støtte til forskning og utvikling av IKT- baserte produkter og tjenester for alle Spre kunnskap og informasjon om hvorfor og hvordan tilgjengelighet for alle må bli virkelighet Stimulere programmer og prosjekter i Forsknings- rådet og SND til å ta opp i seg utfordringene knyttet til tilgjengelighet til IKT-baserte produkter og løsninger Samarbeide med næringsorganisasjonene for å øke bevisstheten og kunnskapen om universell utforming og tilgjengelighet for alle blant bedrifter som utvikler og leverer IKT-baserte løsninger

IT Funk: Strategi Tiltak for å iverksette strategien (forts) Bistå søkerne med å finne fram til kunnskap og kontakter innen relevante fagfelt og brukermiljø. Kreve at prosjekter som støttes av IT Funk og andre deler av Forskningsrådet og SND følger inter- nasjonale standarder og retningslinjer for tilgjengelighet og brukervennlighet Stimulere til deltakelse i internasjonalt samarbeid, særlig EU (IST) og arbeidet med normer og standarder for IKT-baserte varer og tjenester

IT Funk: Strategi Prioriterte arbeidsområder: –Utdanning/opplæring –Arbeid og tiltak relatert til arbeidsmarkedet –Infrastruktur og basistjenester i samfunnet –Metoder og verktøy for god brukermedvirkning i utvikling av produkter og tjenester –Informasjon, rådgivning og opplæringstiltak, herunder innsats relatert til internasjonale standarder og retningslinjer

IT Funk: Strategi Målgruppen for FoU-prosjektene som får støtte fra IT Funk: Virksomheter - bedrifter og forskningsmiljø – som utvikler, produserer og formidler IKT-baserte løsninger av betydning for tilgjengeligheten i samfunnet

IT Funk: Strategi Viktige samarbeidspartnere: Kompetansesentre innen tilgjengelighet og funksjonshemming, spesielt Deltasenteret Brukerorganisasjoner for mennesker med redusert funksjonsevne Fag- og bransjeorganisasjoner innen IKT-området Institusjoner og organisasjoner som arbeider med design og standardisering, inkludert utdanning, opplæring og informasjon Virksomheter som driver utdanning, opplæring og utprøving av IKT-baserte produkter og tjenester

IT Funk: Strategi Brukermedvirkning i alle ledd: Sluttbrukerne i fokus: funksjonshemmede og deres representanter og hjelpere Brukerforum (12 medl.) med mandat å: 1.Gi råd ved utforming av strategi og mål, årsplaner og brukermedvirkning 2.Formidle synspunkter og erfaringer fra brukere, næringsliv og forskning til IT Funk. 3.Evaluere IT Funks framdrift og resultater hvert år 4.Spre informasjon om IT Funk og fungere som kontaktskaper og pådriver overfor mulige samarbeidspartnere og et bredt publikum

IT Funk: Strategi Organisering: IT Funk er en tverrgående satsing i forhold til den øvrige virksomhet i Forskningsrådet og i SND Organisert som et internprosjekt med egen prosjektleder, men uten et vanlig programstyre Administrasjon bestående av en intern saksansvarlig, en prosjektleder (innleid), en intern konsulent og et Brukerforum

IT Funk: Strategi Økt informasjonsinnsats: Nettbasert kommunikasjon via IT Funks hjemmeside ( og andre nettsteder Møteplasser for personlig kontakt; seminar, konferanser, utstillinger og deltakelse på messer Via nasjonale og lokale media Produksjon av audiovisuelt materiell som kan brukes i flere kanaler og distribueres til interesserte