Internasjonal strategi i Oslo kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
COINCO North Presentasjon for Den Skandinaviska Arenaen 20 mars 2009 Knut Halvorsen Daglig leder, Oslo Teknopol osloteknopol North.
Advertisements

Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Internasjonalt arbeid
Foto: Jo Michael Nasjonalt program for leverandørutvikling God leverandørdialog – veien til bedre anskaffelser NIMA – 7. juni 2012 – Per Harbø, NHO.
Grønn bydistribusjon i Oslo
Strategiske partnerskap med institusjoner i sør – Erfaringer og utfordringer Marit Egner, Forskningsadministrativ avdeling.
Trondheim Helseklynge
Innhold  Misjon, visjon, historie og struktur  Biennium mål og service prosjekter  Zonta Internasjonal (ZI) og ZIF (Zonta International Foundation)
1Internasjonalisering April Internasjonale mål Delta i det europeiske utdannings-, forsknings- og innovasjonsområdet Samarbeide med kinesiske.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
1 Axel Rød, rådgiver, Stavanger, 20. mars 2007 Regionalpolitikken er internasjonal Nye Interreg programmer
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Regionskontorenes historie… 1 av 6 norske regionskontorer i Brussel - Stavangerregionens Europakontor Midt Norges Europakontor Nord Norges.
EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologi ( ) Presentasjon for Vestlandsrådet 20. mars 2007 Tore Grønningsæter Norges EU-delegasjon, Brussel.
Internasjonale samarbeidsarenaer med delegert myndighet og midler til prosjektstøtte etc 1967: Nordkalottsamarbeidet Nordkalottrådet Midler fra NMI (Nordisk.
Internasjonalisering i videregående opplæring i Troms Seminar, Fylkeshuset 1. april 2008 Fagsjef Astri Pestalozzi.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Hvordan kan Utenriksdepartementet støtte norsk næringsliv ?
Eksempel 4: Smart transport
Oslo – flest utfordringer – størst oppmerksomhet
HOVEDSTADEN FORNYER OG STYRKER SIN MILJØPOLITIKK Byrådsleder Stian Berger Røsland.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Mötesplats Medborgare-MSM
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag Vest-Agder fylkeskommunes internasjonale engasjement: Presentasjon for fylkesutvalget ,
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Oppdraget  Initiativtakere: Oslo kommune og samarbeidsalliansen Osloregionen  Prosjektarbeidet startet fur jul i fjor.  Arbeidet utføres av Osloregionens.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
xxx 1.
Mosseregionkonferansen Ellen Grepperud, sekretariatsleder
Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning? Hvordan utnytte medlemskapet i europeiske organisasjoner? Åse Erdal,
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Internasjonal satsing i Bydel Sagene
Innovasjonstiltak i EUs 6. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Internasjonal strategi for Trøndelag Visjoner og mål i FFP Avgrensing: Regionale/lokale myndigheter har en rolle Partnerskap m. næringsliv,
Nordsjøkommisjonen som kontaktforum for internasjonalisering og prosjektforbereder. Lars Haukvik Sekretariatsleder for Nordsjøkommisjonen.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
UiOa Build a Ladder to the Stars Solveig Kristensen Prodekan studier SAB
Regional medfinansiering Greta Johansen 21. oktober 2014 Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Hvordan kan vi bidra internasjonalt? Skei, Bergen og Stavanger 5,6,7. januar, 2016 Svend Haakon Kristensen Head of Customer Operations/
Interreg og Jørn Haabeth, Næringsrådgiver Østfold fylkeskommune 1.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Vestfolds arbeid med EU-programmer Østlandssamarbeidet tirsdag 24. mai 2011 Thomas Slagsvold, EU-koordinator Vestfold
Østlandssamarbeidet Presentasjon på fellesmøte mellom ORE og ØS i Brussel 1. april Ann Irene Sæternes.
Youth in a changing society AER Summer School Almere, Flevoland, Nederland 22th – 27st August 2011 Reiserapport til Internasjonalt forum
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Mobiliseringskonferanse Interreg
Hvilke muligheter finnes i andre deler av 6RP?
Regionale satsinger i EU`s forsknings- og innovasjonspolitikk
Horisont 2020 Tor Ivar Eikaas, Kunnskapskontoret / Forskningsrådet
SAMSPILL  SUKSESS.
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Nordsjøprogrammet Status for norske deltakere mars 2017
EØS-midlene: En platform for internasjonalt samarbeid.
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Internasjonal strategi i Oslo kommune Jeg har blitt bedt om å si noe om Oslo kommunes internasjonale strategi og hvordan vi driver EU/EØS-arbeid i et system med flernivåstyring. Jeg har forsøkt å dechiffrere tittelen. Jeg ser at dere skal ha et foredrag og flernivårstyre senere i dag og dere har sikkert allerede vært innom dette ved flere anledninger gjennom kurset. S Så jeg kommer ikke til å si så mye om den realiteten av EU er et fjerde forvaltningsnivå, men fokusere på hvordan vi i Oslo forholder oss til denne realiteten. Jeg har derfor landet på at det skal si noe om er vår internasjonale strategi og konteksten den har oppstått. Jeg vil så si noe om vårt svar på Europautredningen og hvordan vi føler denne har blitt fulgt opp. Så vil jeg si noe om hvordan vi jobber henholdsvis med EU-policy og EU-prosjekter. Jeg tar gjerne spørsmål og kommentarer underveis. Seksjonssjef i Byrådslederens kontor Erna Ansnes

Strategisk utgangspunkt Internasjonal strategi fra 2010 Forankret i kommuneplanen fra 2008 Kommunale tjenester = blant de beste i Europa Næringsliv/innovasjon= blant de beste i Europa Miljø og klima = blant de beste i verden

Hovedprioriteringer i Internasjonal strategi Oslo kommune skal delta i internasjonalt samarbeid for å dele erfaring og for å få ny kunnskap og inspirasjon i arbeidet med å videreutvikle tjenestetilbudet til byens innbyggere Oslo kommune skal delta internasjonalt for å medvirke til at beslutninger og initiativ på overnasjonalt nivå blir fattet i tråd med Oslo kommunes interesser Oslo kommune skal være blant de mest innovative og konkurransedyktige byene i Europa. Oslo kommune skal bidra til at Oslo som hovedstad hevder seg i konkurranse med andre Europeiske storbyer

Hovedprioriteringer i Internasjonal strategi Oslo kommune skal bidra til at Oslos internasjonalt posisjon og konkurranseevne styrkes gjennom internasjonal profilering Oslo kommune skal være en åpen og inkluderende hovedstad med rom for mangfold og livsutfoldelse. Gjennom holdningsskapende og målrettet arbeid skal en sikre mangfold og bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering. Oslo kommune skal utnytte vertsrollen. Nobels fredspris har gitt Oslo mulighet til å bli en aktiv aktør som kan etablere og markedsføre Oslo som en internasjonal fredsby

Samarbeidsbyer Formelle avtaler Nye samarbeidsavtaler Shanghai London, Hackney St. Petersburg Toulouse Vilnius Austin, Texas Schleswig-Holstein Tel Aviv Warszawa Hamburg Mbombela

1.2 Skolering og økt kompetanse Visjon Oslo skal være en åpen og inkluderende hovedstad med rom for mangfold og livsutfoldelse. Oslo skal være en by hvor det er lett å lykkes og vanskelig å gå til grunne. Oslo skal være blant de mest innovative byene i Europa, og gi rom for kreativitet og verdiskaping. Oslo skal ha en byutvikling med gode steds- og miljøkvaliteter og et miljøeffektivt transportsystem. Oslo skal være en av verdens mest miljøvennlige byer. Fjorden og Marka gir Oslo et blågrønt preg, som skal bevares og styrkes. Oslo skal være en by hvor innbyggerne deltar aktivt og er med på å påvirke byens utvikling. Hovedmål Oslo kommune skal gjennom sitt internasjonale arbeid profilere og fremme Oslos interesser som storby og hovedstadsregion. En attraktiv by for besøkende og næringsliv er også en god by for byens befolkning. Å bidra til bekjempelse av fattigdom, ivaretakelse av menneskerettigheter og demokrati, sosial rettferdighet og bærekraftig utvikling, skal være en del av Oslos internasjonale engasjement. Delmål Delmål 1: Læring – Oslo en åpen og lærende by 1.1 Faglig og funksjonelt samarbeid 1.2 Skolering og økt kompetanse 1.3 Aktiv og målrettet bruk av EU/EØS-programmene 1.4 Bidrag til utvikling Delmål 2: Målrettet medvirkning – Oslo en innflytelsesrik by 2.1 Tidlig tilgang på informasjon 2.2 Påvirke i tråd med Oslo kommunes interesser Delmål 3: Bærekraftig vekst – Oslo en by i utvikling 3.1 Fokus på regionale nettverk 3.2 Satsing på strategiske partnerskap Delmål 4: Profilering – Oslo en attraktiv hovedstad 4.1 Profilering gjennom hovedstadsrollen 4.2 Profilering gjennom samarbeid med næringsliv, idrett-, kultur- og kunnskapsmiljøer Delmål 5: Inkludering – Oslo en by for mangfold og livsutfoldelse Delmål 6: Fred – fredsbyen Oslo Virkemidler Organisasjoner/nettverk EUROCITIES Europakontoret Nordisk samarbeid ICLEI(Miljø) ECAD(Narkotika) IFHP/METREX (Plan) EMTA(Transport) EU/EØS-programmer Interreg Sektorprogrammer EØS-midlene Samarbeidsbyer Vilnius Warszawa St.Petersburg Shanghai Mbombela(-) Schleswig-Holstein Interne / Regionale nettverk Europanettverket Eurocitiesnettverket Osloregionen Østlandssamarbeidet GO/DSA BaltMet/BDF Finansiering Medfinansiering til prosjekter fra int. kontor Denne plansjen er ikke lett å lese, men den viser skjematisk hvordan vi har delt inn strategien. Visjon Hovedmål Delmål Virkemidler – virkemidlene er de vi jobber mest med i det daglige Organisasjoner/nettverk EU/EØS-programmet Samarbeidsbyer Interne/regionale nettverk Finansiering

EU-arbeidet i Oslo kommune EU-policy Informasjon/kompetanse Nettverk Regelverkspåvirkning EU-prosjekter EUs sektprogrammer Interreg EØS-finansieringsmekanismene .

EU-policy Nasjonalt Europapolitisk Forum Tidlig varslingsgruppe for EU/EØS-saker Departementenes referansegruppe EU-nivået Osloregionens Europakontor bidrar med kontakter, informasjon og møteplasser EUROCITIES er vårt viktigste verktøy for påvirkning

EUROCITIES - Forums & Working Groups COOPERATION & PARTICIPATION Governance ENPE Climate Change and Energy Public Services - FIN EU Budget taskforce Culture Forum KON Creative Industires Cultural Access & Entitlement Culture & Young People Resources for Culture Mobility of artists Economic Development Forum BUY /KON Innovation Cohesion Policy & Structural Funds - BKL Entrepreneurship City Attractiveness KON/BLK Metropolitan Areas BUY Integrated Urban Development - BUY International Economic Relations BLK Environment Forum MOS Air Quality, Climate Change & Energy Efficiency - BYM Clean Cities - Oslo BYM Green Areas BYM Noise BYM Waste REN Water Greening the local Economy BYM Knowledge Society Forum UKE Broadband eInclusion Smart Cities Service Directive Open Data Mobility Forum - BYM Barrier-free Cities for all BYM Developing a New Mobility Culture BYM International Accessibility Road Safety Transport & Energy Efficiency Social Affairs Forum EST Employment Health & Well-being Homelessness and Housing EST Inclusion through Education UDE Migration & Integration KON Roma Inclusion Taskforce EST ESF Taskforce Smart Social Inclusion

Hva får vi ut av Eurocities-arbeidet? Storbyrelevant informasjon, kunnskap om EU-initiativ og aktiviteter i de andre storbyene Delta i fremstillingen av felles synspunkter Faglige nettverk Benchmarking av tjenester Politisk nettverk Vi deltar i Eurocities får å nå mål 2 i strategien – få tidlig tilgang på informasjon og for å kunne bidra til å påvirke i tråd med kommunens interesser. Ikke lett å se hvor kommunen har vært sentral bidragsyter – men det viktige for oss er at ofte føler større grad av interessefellesskap med andre storbyer – vi mener som regel mye av det samme, enn med nasjonale myndigheter. Eurocities har godt rykte i EU-institusjonene. Gjennom skriftlige og muntlig innspill bidrar vi til Eurocities felles posisjoner. Egne initiativ – WG Waste - plastikkposer Læring er et annet viktig delmål som vi satser på i denne sammenhengen – i Eurocities får vi ikke bare kunnskap om hva som skjer i EU, men også om løsninger og aktiviteter i andre storbyer. Deltakelse i Eurocities hjelper oss også i å benchmarke tjenestene våre og utvikle disse til å bli blant de beste i Europa. Mye av benchmarkingen foregår utformelt i møter og workshops, informasjonsflyt, men det er også i økende grad mer formaliserte prosesser for peer rewiew for eksempel. Dette gjøres nå blant annet på sosialområdet – både på integrering og mangfold hvor og hjemløshet. Vi bidrar også til å profilere kommunen – både gjennom bidrar i diskusjonene og møtene, vertskap for møter- men også gjennom deltakelse i ulike typer konkurranser og prosjekter.

El-bilsatsing i EU prosjekter Electric Vehicules in Urban Europe (EVUE) Freight Electric Vehicules in Urban Europe (FR-EVUE) URBACT prosjekt 2009-2012 – hovedmål utvikle strategier og styringsteknikker for fremme av og tilrettelegge for bruk av elbiler. Oslo har her markert seg som en ledende hovedstad innen el-ladeinfrastruktur og anvendelse av el-kjøretøy. Budsjett: 630 752€ Forskningsprogrammet: Hovedmål: Utvikle miljøvennlige og effektive distribusjonsløsninger i Oslo sentrum Delprosjektet i Oslo: Grønn bydistribusjon i Oslo skal teste ulike typer elektriske kjøretøy til bruk i distribusjon – el-bil, el-jeep, el-sykkel. Totalbudsjett 13,8 mill€

Miljøvennlige og innovative Omsorgsbygg ZenN – (nesten) nullutslipp i bygg Public Administration Procurement Innovation (Papirus) 7. rammeprogram - energieffektiv renovering av eksisterende bygg. To sykehjem er demonstrasjonsbygg og skal renoveres etter passivhus-prinsipper. Totalt budsjett 15,5 mill€ Omsorgsbygg får 1,3mill €. CIP - synliggjøre potensialet for innovasjon i offentlig anskaffelser. Utføre felles innovativ anskaffelse av løsninger for å få ned energibruken i nye og eldre bygg. Totalt budsjett 2,88 mill€ Omsorgsbygg får 1,13mill€

Sagene satser sosialt Healthy Children in Healthy Families Girls using violence – Invervention and Prevention Prosjekt i helseprogrammet om å fremme en sunnere livsstil for unge gjennom samarbeid med frivillige organisasjoner. Budsjett:740 474€ Leder Daphne-prosjekt om jenter og vold. Lite forskning på området og det er relativt lite datagrunnlag Danner godt utgangspunkt for europeisk samarbeid Budsjett: 430 000€

Suksesskriterier i EU-prosjekter Deltakelse i nettverk med Europeiske regioner Samarbeid med forskningsmiljøer og bedrifter Ved å være aktiv blir man mer attraktive som partner Bistand fra Osloregionens Europakontor

Utfordringer Koordinering av aktivitet i en stor organisasjon Involvering av politikere i et parlamentarisk styringssystem Høy grad av etterspørsel – hvordan håndtere og prioritere henvendelser Dreining mot store prosjekter

Takk for oppmerksomheten!