Interkommunalt samarbeid - Skjervøy 11.03.04 Bakgrunn kompetanse- og kvalitetsutfordringer vanskelig økonomi Kommunenes størrelse, vanskelige økonomi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rådmannens internkontroll ”Orden i eget hus” Lardals erfaringer og arbeid med sektorovergripende internkontroll Deltagelse i KS nettverk for Rådmannens.
Advertisements

Skoledag Finnmark KS tilbud gjennom EffektiviseringsNettverkene Jens-Edvard Grenersen Rådgiver KS Nord-Norge Alta
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
SLT i Sandnes Orientering om bakgrunn, formål, organisering og tiltak
SPØRREUNDERSØKELSER dilemma og utfordringer
Nordisk tilsynskonferanse
Praksiseksempel- samarbeid med veilederkorpset GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE.
Eksempler på samarbeidsløsninger Rådmann Torleif Gjellebæk – Hvaler kommune
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
PLAN, BYGGESAK, OPPMÅLING, MILJØ
Organisering av sentralt Service- og forvaltningsteam
Organisering av flyktningarbeidet
Orientering for Gratangen kommunestyre
Skoleeier – was nun? Hva tenker fylkeskommunen som forvalter og eier om fagskolen nå?
DEMOKRATI - UENDRET STRUKTUR FORDELER _____ ULEMPER
Prosjektet ”samhandling mellom kommunene i Sør-Trøndelag” Styringsgruppens konklusjoner og anbefalinger Orientering på KS høstkonferanse Røros, 5. november.
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Forpliktene samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal Kommuner i Nord- Trøndelag Presentasjon av mål, visjoner og prosess pr februar 2003.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Innherred samkommune 1 Dialogseminar Åre 13. – 14.mars 2007 ISK-ENHETENES KOMMENTARER TIL VIDERE ISK-SAMARBEID Meier Hallan, Johannes Bremer, Torbjørn.
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
LØKTA Interkommunal kvalitetsutviklingsenhet for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms.
Samarbeidsprosjekt utvikling av felles tjenester – Gratangen, Lavangen, Salangen og Ibestad kommuner Orientering for Lavangen kommunestyre
Samarbeidsprosjekt felles tjenester – Gratangen, Lavangen og Salangen kommuner Orientering for Sosial- og barnevernsavdelingene 9. desember 2005 på Huset.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
KNUTEPUNKT SØRLANDET: FORSTUDIE SAMARBEID INNEN OMSORG, HELSE OG SOSIAL Styret KnS
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
1 FELLES ADM. DRIFT - Sensitiv datasentral - et praktisk eksempel - Nye muligheter for 9K?
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal kommuner.
Rjukan – Notodden Industriarv Nominasjon til Unescos Verdensarvliste
Søndre Innherred Revisjonsdistrikt FROSTATING Sammenligninger mellom kommunene: Eldreomsorg, barnehager og grunnskoler Basert på tall fra KOSTRA
Hva er lokalpolitikernes største utfordring for å styrke læringskulturen ? Utsiktspunktet er som lokal skolepolitiker i Ullensaker kommune. Atle Forbord.
Barneverntjenestens Ytre Helgeland avd Alstahaug Situasjon pr
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Barnehagekontoret Møte for nye barnehagestyrere 4. september 2008.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
File name – Page 1 Frosta, Levanger og Verdal - felles kommunestyre 14. oktober Jørund K. Nilsen Frosta, Levanger og Verdal - felles.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Likepersonarbeid er en av satsningsområdene i Rammeplan Mål for perioden: 1)At det er etablert gode rutiner for samarbeid mellom organisasjonsleddene.
Definisjoner ARBEIDSGIVERPOLITIKK er verdier, holdninger og handlinger kommunen som arbeidsgiver praktiserer og står for i forhold til de ansatte. Arbeidsgiverpolitikken.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Samhandling for effektive planprosesser
Oppgavefordeling mellom seksjonene
OMFANG OG UTFORDRINGER VED MARKEDSEKSPONERING AV KOMMUNALE TJENESTER.
Husbanken og kommunene
TEKNISK ENHET Andøy kommune ANTALL BRUKERE/KUNDER: > 5000
Hva gjør kommunene for å bekjempe arbeidslivskriminalitet?
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Sentraladministrasjonen
KNUTEPUNKT SØRLANDET: SAMARBEID INNEN OMSORG, HELSE OG SOSIAL
STAVANGER KOMMUNE - PRØVEPROSJEKT
Skole/hjem-samarbeid
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Oppgavefordeling mellom seksjonene
Utskrift av presentasjonen:

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Bakgrunn kompetanse- og kvalitetsutfordringer vanskelig økonomi Kommunenes størrelse, vanskelige økonomi og små fagmiljøer gjør at vi kompetansemessig blir sårbare når det gjelder drift og ikke minst utvikling. Interkommunalt samarbeid ønskes brukt som et virkemiddel for å motvirke de negative effekter av ei slik utvikling.

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Problemstillinger Hva koster manglende utviklingskraft ? Når den daglige driften tar ”alle” ressurser – klarer vi da å drive utviklingsarbeid som gjør at vi klarer å opprettholde og videreutvikle kvalitet og omfang på tjenestene til innbyggere og næringsliv? Klarer vi å ivareta vår sentrale rolle i utviklingen av lokalsamfunnet eller reduseres vi til rasjonaliserende tjenesteytere? Hva betyr dette for folketall, næringsliv, lokaldemokrati m.v. ? Er vi i stand til å ”slåss” om de statlige prosjektmidlene, være oppdatert på planer som styrer mye av utviklingsarbeidet? Klarer vi å rekruttere spisskompetanse? Opprettholde fagmiljøer? Sårbarhet?

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Finansiering og sekretariat Finansiering: Skjønnsmidler fra fylkesmannen Midler fra Kommunal- og Regionaldepartementet Egne midler – til sammen ca eget arbeid Utredning og sekretariat: Utviklingssenteret

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Målsettingen Å utrede fordeler og ulemper ved et interkommunalt samarbeid, hvilke tjenester kommunene kan samarbeide om og hvilke modeller for samarbeid som er egnet. Å gjennomføre forsøk med utvidet samarbeid mellom kommunene innenfor minst tre tjenesteområder. Å utvikle kriterier for forpliktende avtaler mellom kommunene.

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Samarbeidsområder (1) Etablere felles infrastruktur for IKT (felles serverpark, kommunikasjon, felles web- servere, sikkerhet, internett) Felles økonomisystem Felles skole-,barnehage- og kulturadministrasjon Samarbeid om plasser over kommunegrensen mellom Storfjord og Lyngen Felles feiertjeneste (hele Nord-Troms) Felles lønnsfunksjon Felles planenhet (overordnede planer, kommuneplaner m/arealdel, kystsoneplan, reguleringsplaner, saksbehandling, byggesaker, delingssaker med mer.) Felles jordbruksadministrasjon og næringssamarbeid Barnevern

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Samarbeidsområder (2) Oppgaver på skole-, barnehage- og SFO-området : Kompetanseutvikling – planlegging, felles opplæringstiltak, faglig veiledning Kvalitetsutvikling/kvalitetssikring/skolevurdering Forsøks- og utviklingsarbeid – ny pedagogikk, faglig oppdatering Planarbeid – innspill/utarbeiding av sektorplaner, kommuneplaner, økonomiplaner m.v. Prosjektkoordinering Nettverksutvikling – rektor-/styrermøter, mellom pedagoger/annet personell på tvers av barnehagene/skolene – i og mellom kommunene

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Samarbeidsområder (3) Koordinerende/støttende i.f.t. tverrfaglig samarbeid Koordinerende i.f.t. til eksterne instanser – PPT, fylkesmannen (utdanningsdirektøren, justis- og familieavd.), Sametinget, fylkeskommunen, Regionskontoret i Nord-Troms, Opplæringskontoret (lærlinger) m.v. Kontroll/tilsyn Rådgivning på ressursberegning/bemanningsnormer Rådgivende i forhold til individrettede tiltak og vedtak Enkeltvedtak i spesialpedagogiske tiltak i.f.t. opplæringsloven Utvikle felles administrative rutiner – skoleskyss, flyttemeldinger, forsikringer, arkiver, maler, vedtekter, retningslinjer m.v.

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Samarbeidsområder (4) Koordinere opptak i barnehagene Koordinere ulike tilskuddsordninger – barnehagetilskudd, språktimer m.v. Koordinere rapportering (GSI, KOSTRA, årsmeldinger, annet) Informasjon, publikumsservice Saksbehandling for politiske organ Høringer

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy Mulige begrensninger VILJE Ble prosjektet iverksatt ut fra erkjente utfordringer og behov - eller var det ”frivillig tvang” ? Var det reelt forankret i kommuneledelsene ? Tillit? Usikkerhet om hverandres motiver? Manglende åpenhet? MANGLENDE ADMINISTRATIV OG FAGLIG UTREDNINGSKAPASITET I KOMMUNENE ressurser Kompetanse MOTKREFTER BLANT BERØRTE TILSATTE Endringer skaper usikkerhet blant berørte tilsatte selv om oppsigelser er uaktuelt – ønsker om å beholde nåværende arbeid, rutiner, datasystem m.v.

Interkommunalt samarbeid - Skjervøy DET FINNES INGEN SNARVEIER PROSESSER, KLIMABYGGING OG INVOLVERING ER NØDVENDIG MEN HVOR LANG TID HAR VI ? NÅR TAR ALLE DE EKSTERNE PROSESSENE STYRINGEN ?

Oppgaver på skole-, barnehage- og SFO-området : Kompetanseutvikling – planlegging, felles opplæringstiltak, faglig veiledning Kvalitetsutvikling/kvalitetssikring/skolevurdering Forsøks- og utviklingsarbeid – ny pedagogikk, faglig oppdatering Planarbeid – innspill/utarbeiding av sektorplaner, kommuneplaner, økonomiplaner m.v. Prosjektkoordinering Nettverksutvikling – rektor-/styrermøter, mellom pedagoger/annet personell på tvers av barnehagene/skolene – i og mellom kommunene Koordinerende/støttende i.f.t. tverrfaglig samarbeid Koordinerende i.f.t. til eksterne instanser – PPT, fylkesmannen (utdanningsdirektøren, justis- og familieavd.), Sametinget, fylkeskommunen, Regionskontoret i Nord-Troms, Opplæringskontoret (lærlinger) m.v. Kontroll/tilsyn Rådgivning på ressursberegning/bemanningsnormer Rådgivende i forhold til individrettede tiltak og vedtak Enkeltvedtak i spesialpedagogiske tiltak i.f.t. opplæringsloven Utvikle felles administrative rutiner – skoleskyss, flyttemeldinger, forsikringer, arkiver, maler, vedtekter, retningslinjer m.v. Koordinere opptak i barnehagene Koordinere ulike tilskuddsordninger – barnehagetilskudd, språktimer m.v. Koordinere rapportering (GSI, KOSTRA, årsmeldinger, annet) Informasjon, publikumsservice Saksbehandling for politiske organ Høringer