Rektorboligen på Staup/Levanger Tlf

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

UNGDOM OG PSYKISK HELSE
- Kompetanse Nettvett Hanne Svendsen- PVS kompetanse.
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Trygge organisasjoner
Historien er hentet fra lang tid tilbake, da en mann straffer sin 5 årige datter, fordi hun har mistet en verdifull gjenstand. Den gang de ikke hadde så.
Unge & Rus.
Seksualitet og samliv Ms-konferansen, Stjørdal 6.mai 2014
Åpning av konferansen Tillit til tjenestene? kunnskap og åpenhet i barnevernet og i familievernet Kjell Erik Øie Statssekretær
Senter mot incest og seksuelle overgrep Møre og Romsdal
Nettjenesten sidetmedord.no  Oppstart 15. november 2006  Over 3000 meldinger er besvart  Ca % av innskriverne er menn, resten er kvinner.
Seksjon psykoser, sykehuset Levanger
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Snuoperasjoner Bedre psykisk helse
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Buskerudregionens incestsenter
Barnespor i spesialisthelsetjenesten
Post 4, sykehuset Levanger
Barn utsatt for seksuelle overgrep
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
RLE UKE 6 I gode og onde dager.
Jente ’08 Visste du at jenter oppnår jevnt over bedre karakterer enn gutter, samtidig som de med de aller høyeste karakterene er gutter?
Oppgave 44 Preposisjoner og uttrykk.
I dag snakker vi om psykiske problem:
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Forebyggende arbeid kan skje på ulike felt. Forebygging må tas på alvor med tanke på å spare barn og unge for de lidelser det er å bli utsatt for ulike.
Erfaringer gjennom 10 år v/fagkonsulent Elen F. Bogstad og
selvhjelp.no Selvhjelp Norge, Nasjonalt kompetansesenter for selvorganisert selvhjelp TLF:
Oslo Røde Kors Skal, skal ikke?.
Tidlig innsats hele livet
Eldre med skadelige rusmiddelvaner
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Velkommen til Igangsetteropplæring i Lyngen 27. og 28. november 2008 Link Lyngen Et knutepunkt og senter for selvhjelpsarbeid.
Superbrukere Omsorgspartner Inger Lise Andersen.
Unge som begår seksuelle overgrep
Kroppen som Gud har villet
Helgeland Krisesenters jubileum 21. mai 2007 Kjell Erik Øie Statssekretær.
Fest og følelser Om seksualitet.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Seksuallovbruddene – særlig om voldtekt
Seksualitet og funksjonshemming
Seksualinformasjon i asylmottak
Seksuelle SMiso Rogaland.
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Tusenvis er pårørende til alvorlig syke foreldre
SENTRENE MOT INCEST OG SEKSUELLE OVERGREP - Fellesskap Mot Seksuelle Overgrep - Norge Grønland v/ Linda Bakke Daglig leder i FMSO- Fellesskap.
Tema Introduksjon Identitet, følelser og relasjoner Kropp og kjønn
Beskytte hvem? Ser du det lille barnet? Vil du se? Orker du å se?
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Fakta 1 av 10 kvinner har opplevd å bli voldtatt Halvparten før fylte 18 år Ca. 1 % av menn har blitt voldtatt (NKVTS, 2014)
SEKSUELLE OVERGREP Kjennetegn og Fakta Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
Seksualitet på avveie for gutter og menn Overgrep og uavgrenset egen seksualitet.
Krisesenteret i Telemark
Formålet med opplæringen er å informere om hva som regnes som seksuell trakassering og seksuelle overgrep, herunder voldtekt. Det skal i tillegg informeres.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Senter mot incest og seksuelle overgrep Møre og Romsdal
Senter mot incest og seksuelle overgrep for Møre ogRomsdal
Psykisk helse.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Vold mot eldre – utredning og diagnostikk
Denne presentasjonen er ment for ungdom
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Velkommen til foreldremøte om
Utskrift av presentasjonen:

Rektorboligen på Staup/Levanger Tlf. 74 05 20 30 smiso@smi.nt.no

SMISO senter mot incest og seksuelle overgrep Snart 30 år siden det første senteret ble etablert, i Oslo Smiso Levanger ble startet av Aud Steinsbekk i 1992 Et senter i hvert fylke Finansiering: 20 % fra kommuner, fylkeskommune og helseforetak. 80 % fra staten Ikke en erstatning for det offentlige hjelpeapparatet, men et supplement Gratis lavterskeltilbud Ikke behov for henvisning For utsatte over 16 år og deres familie/nærstående Råd og veiledning til hjelpeapparatet For å finne ut mer: smi.nt.no Vi tilbyr: Enesamtaler Selvhjelpsgrupper Innomstikk Kurs og temakvelder Aktiviteter Undervisningstilbud/forebygging Grunnskoler Videregående Høyskole Faggrupper

Seksuelle overgrep Når barn og unge trekkes inn i seksuelle handlinger som de ikke er modne for, samtykker til eller forstår, regnes det som seksuelle overgrep. Barnets integritet blir krenket når den seksuelle handlingen baserer seg på den voksnes/overgripers behov. I lovverket skilles det mellom seksuell krenkende atferd, seksuell handling og seksuell omgang. Seksuell krenkende atferd kan være blotting, visning av pornografi eller «grisesnakk» og annet. Seksuell handling innebærer fysisk kontakt. Beføling av intime kroppsdeler som bryster og kjønnsorgan. Seksuell omgang innebærer fysisk kontakt og penetrering oralt, vaginalt eller analt med fingre, gjenstander eller kjønnsorgan. Samleie. Seksuelle overgrep inngår i straffeloven

Incest Incest er fysisk og psykisk krenkelse av barn og unges seksuelle integritet, begått av noen de står i et avhengighetsforhold til, skapt av nær sosial familietilknytning. Borchgrevink og Christies (1991:15) Incestbegrepet brukes ikke bare om overgrep av familiemedlemmer, men også når overgriperen er en person som barnet har et tillitsforhold til. Dette kan være foreldre, søsken, familievenn, lærer, trener, sjelesørger eller andre.

Selvhjelp “Selvhjelp er å ta tak i egne muligheter, finne fram til egne ressurser, ta ansvar for livet sitt og selv styre det i den retning en ønsker. Selvhjelp er å sette i gang en prosess, fra passiv mottaker til aktiv deltaker i eget liv.” Nasjonal plan for selvhjelp Målet med selvhjelp er å oppnå en bedre hverdag ved bruk av egne ressurser. Spørsmålet er altså ikke «hvorfor har jeg det så ille?» men: «hvordan komme meg videre?»

Statistikk. Utsatt for seksuelle overgrep før fylte 18 år: Jenter: 21 % Gutter: 8 % (Vold og voldtekt i Norge, nasjonal forekomststudie. 2014)) 1/3 av overgrepene som registreres er utført av jevnaldrende (Becker & Kaplan, 1988, Finkelhor 1994) Samlet sett dreier halvparten av anmeldte seksualforbrytelser seg om barn og unge under 16 år (Statistisks sentralbyrå 2009) Antatt store mørketall, mange som ikke tørr å fortelle eller anmelde. I 2013: anmeldt 4 800 seksuallovbrudd (alt fra blotting, posering, filming, forslag eller krav om seksuelle ytelser til beføling, masturbering og samleie)

Mulige senskader Skyld og skamfølelse Relasjonsproblemer Vansker med nærhet Fysiske plager som f.eks. muskelsmerter, hodepine, magevondt og underlivsplager Angst, depresjon og andre psykiske problemer Selvskading og selvmordstanker Søvnproblemer Vanskeligheter på skolen Rusproblemer (tabletter, alkohol, narkotika) Vansker med grensesetting Stort kontrollbehov Spiseforstyrrelse Vanskelig forhold til egen kropp og seksualitet HUSK! Disse senskadene kan også være reaksjoner på andre problemer

Seksualitet Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer seksualitet som: En integrert del av menneskets personlighet Et grunnbehov Men, er ikke det samme som samleie, omfatter så mye mer: Kjærlighet, kontakt, nærhet og varme Uttrykkes i det vi føler, hvordan vi beveger oss, berører andre og blir berørt Påvirker våre tanker, følelser, handlinger og vårt samspill med andre mennesker

Hvorfor brytes ikke tausheten? Redd for å ikke bli trodd Er glad i overgriper Redd for konsekvensene med å fortelle (familie kan splittes) Redd for å miste venner, bli sett på som ekkel Overgriper truer med straff dersom andre får vite om overgrepet Redd for at andre hemmeligheter skal bli avslørt (For eksempel: tatt i mot penger/gaver)

Hvem er overgriperen? De fleste overgrep begås av menn, 5-15 % begås av kvinner. 1/3 av alle seksuelle overgrep begås av en person under 18 år Er i den utsattes familie eller nærmiljø Hvordan overgriper går frem, «grooming» Overgriper oppretter kontakt og oppnår tillitt, manipulerer, overtaler og forfører så barnet

Incest skal ikke ties i hjel, men tales i hjel! Dikt og takk for oss 