Leinesfjord 23.9.2014, Rådmann Torben Marstrand.  Næringsplan  Mål  Satsningsområder  Organisering av næringsutviklingsarbeidet i kommunen  Etablering.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi for Kom vekst AS og Kom vekst
Advertisements

Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Forretningsplan IndPro AS Plan for videreføring av nyskapings- og utviklingsprogrammet Orientering til Innherred samkommunestyre 26. oktober.
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Strategisk næringsplan Planrullering 2014
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Innovative offentlige anskaffelser
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Innovasjon Norge Fauske 20. november 2008 Inger Teigstad Avdelingsleder.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
FIRST LEGO LEAGUE 2014.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
Organisering av flyktningarbeidet
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Møte Villa Gerda
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
1 Statssekretær Frank Jenssen, dialogmøte i Tromsø, 16. november 2004 Politikk for økt verdiskaping og balansert utvikling i bosetting.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Samkommunestyret – Grete Ludvigsen 1 Orientering til samkommunestyret Samkommuneplan.
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Orientering og Innspill til diskusjon. Eksterne programmer/prosjekter Tettstedsprogrammet (MD) Interreg-prosjektet (NIBR m.fl.) Kulturplanlegging/”Kryss”
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
ETABLERING AV 4 NYE REGIONALE/DISTRIKTSRETTEDE
Presentasjon Helge Stanghelle. Rana Utviklingsselskap as  Aktør for næringsutvikling i Mo i Rana.  Etablert i 1987  6 – 8 ansatte  Aktiv.
I anledning kommunevalgene lager vi fra sentralt hold hvert fjerde år en lokalpolitisk plattform – et inspirasjonsdokument til de lokale programprosessene.
Gauldalskonferansen 2011 Gunnar Sund
Timebox AS Timebox er et rådgivningsselskap som er spesialist på å bistå organisasjoner med Innovasjonsledelse, Etablering og Virksomhetsutvikling. Vi.
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Prosess skolestruktur Handlingsprogrammet Vedtaket: For fortsatt å kunne ha skoler med høy kvalitet i en virkelighet med mindre økonomiske.
Vekstkraft i Lenvik Møte med grendeutvalg Irene Lange Nordahl, næringssjef.
Sammen skal vi gjøre Stavanger-regionen åpen, energisk og nyskapende Vi arbeider med strategisk næringsutvikling i en flerkommunal.
NÆRINGS OG KULTURUTVALGET -ARENA FOR INVOLVERING OG MEDVIRKNING TIL NÆRINGSUTVIKLING I NORDREISA. VELKOMMEN Bedriftsworkshop 22. november 2012.
Per Schjølberg-Henriksen Oslo 27. oktober 2004 Forskningsbasert kompetansemegling Erfaringer fra TEFT og IRC Forskningsbasert kompetansemegling Metoder.
Strategisk næringsplan - Høringsforslag PSN
Halti Næringshage AS. Aksjonærer i Halti Næringshage er Søndre Eiendom AsStatskog SF Ymber ASNord Troms Regionråd DA Yttregaard Reklame ASNorveg As Reisafjord.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
Nytt fra Norges forskningsråd Kompetansemeglingssamling Stavanger 7-8. september 2005 Endringer i MOBIs administrasjon Ny organisering av Innovasjonsdivisjonen.
Kommunesammenslåing Avdeling - dato, Nye Sandefjord.
Næringsutvikling i Glåmdal Felles kommunestyremøte, Lasse Juliussen 1.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Kommunereformen – oppstart av arbeidet i Sarpsborg ( ) ? KOMMUNERFORMEN - OPPSTART AV ARBEIDET I SARPSBORG – 21. oktober 2014 Ordfører Sindre Martinsen-Evje.
”Innovasjonsmodell Rogaland”
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
ByR har fått et tydelig mandat med klare ambisjoner fra 7 kommunestyrer + fylkesrådet.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Strategisk næringsplan for Rana Kommune SATSNINGSOMRÅDE MARKEDSFØRING OG OMDØMME PROSESSEN OG FREMDRIFTEN.
Byregionprogrammet for Namsosregionen «Infrastruktur som grunnlag for økt samhandling og økonomisk vekst»
NÆRINGSLIVSAPPARATET – KOORDINERTE OG PROFESJONELLE HVA ER NÆRINGSLIVETS BEHOV? v/Marit Dille – sentral aktør i næringslivet i Ytre Namdal.
Regionalt utviklingsprogram Møte Fylkeskommunen har lyttet på kommunene – kortere og spisset RUP Lettere å sette seg inn i hva RUP innebærer.
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Handlings- og økonomiplan og budsjett 2016
Fyresdal Vest-Telemark
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
kommuneplanens areal- og samfunnsdel
Trysil- Utfordringer og muligheter.
«By og fjell – moderne bosetting som grunnlag for utvikling og økt verdiskaping i Lillehammer og Gudbrandsdalen» Om Byregionprogrammet – aktører, samarbeid,
Finansiering.
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Seminar med partiene 14. november 2018
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Økonomi Moss kommune som arbeidsgiver
ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
Orientering/Status kommunesammenslåing, 237 dager igjen
Utskrift av presentasjonen:

Leinesfjord , Rådmann Torben Marstrand

 Næringsplan  Mål  Satsningsområder  Organisering av næringsutviklingsarbeidet i kommunen  Etablering av utviklingsselskap  Gruppearbeid  Åpen diskusjon

 En næringsplan er ett viktig dokument som beskriver kommunens prioriterte satsningsområder og målsetninger for næringsutvikling.  Næringsplanen blir på en måte veiviser for næringsliv og utviklingsmiljø for framtiden.  Det er en delplan i kommuneplanen.

September Informasjonsmøter Oktober Forberede utkast til plan November Høring Desember Politisk behandling

 Steigen skal passere 3000 innbyggere innen 2030!

 Oppdrett og havbruk  Fiske  Landbruk og skogsbruk  Reiseliv

 Oppdrett og havbruk  Oppdrett (Laks og andre arter)  Integrert havbruk (IMTA)  Strategier  Lage kystsoneplan i samarbeid med oppdrettsnæringa og ta hensyn til de nye mulighetene  Legge til rette arealer på land for landbasert aktivitet  Legge til rette med havner og kaiforhold  Sørge for godt samspill mellom offentlig og privat virksomhet

 Fiske  Tradisjonelt fiske og mottak og bearbeiding av fisk på land  Høsting av arter som ikke er utnyttet: Krabbe, skjell, LUR-arter  Strategier  Legge til rette for bla linefiske og fremmedbåter  Bygge ut havna i Helnessund og legge til rette for flere ligge plasser.  Jobbe med rekruttering

 Landbruk og skogbruk  Stimulere til eierskifte i landbruket og dermed få opp investeringene i næringa  Stimulere til omstilling og nye produksjoner i landbruket  Strategier  Styrke landbrukskontoret og veiledningsapparatet for å kunne være proaktivt ang eierskifte og utbygging

 Reiseliv  Reiselivsnæring  Strategier  Bygge infrastruktur som havner, veier, avløp o.l.  Jobbe aktivt med markedsføring av vårt område som reisemål.  Stimulere til økt hotellkapasitet  Stimulere til etablering av en bra campingplass

 Boliger  Offentlig virksomhet  Handelsnæringa  Få eksisterende bedrifter til å utvikle seg  Legge til rette for pendling: dag/uke/langtids  Kommunestruktur  Satse på unge-omdømme/kom heim/utdanning  Bosetting: Boliger/flyktninger/tilflyttere  Kommunikasjoner: vei, båtruter, fiber  Næringsarealer  Gode offentlige tjenester: Nav, kommunale, helse, skole

Leinesfjord , Rådmann Torben Marstrand

 Ett Utviklingsselskap med en bred eierstruktur fra både privat næringsliv og det offentlige vil kunne tilby en mer omfattende og profesjonell tjeneste sammenlignet med dagens struktur med en næringssjef som ofte sitter alene med begrensede ressurser og muligheter.  I ett utviklingsselskap vil man kunne spisse kompetansen og fokuset på næringsutviklingsarbeid og få større «tyngde» i arbeidet.  Da Næringssjefen har varslet å pensjonere seg neste år er det tid å tenke nytt og nye strukturer.

 Utviklingsselskapets formål er å skape næringsutvikling og arbeidsplasser i Steigen  Selskapet skal være kommunens fremmeste verktøy til næringsutvikling og etableringsspørsmål.  Skape ett sterkere og mer slagkraftig næringsutviklingsmiljø i Steigen.  Gjøre næringsutviklingsmiljøet større, mer profesjonelt og istand til å tilby bedre tjenester enn i dag.  Kombinasjon av privat og offentlig eierskap samt enga gement fra det lokale næringsliv sikrer lokalt eierskap og aktivitet i selskapet.

 Etablerere/gründere  Rådgivning/veiledning/Mentoring av gründere  Tilbud om samlokalisering  Bistand i ideutvikling og avklaring  Bistå gründere utover startfasen i bedriftsutviklingsfasen  Tilby nettverk  Være behjelpelig med finansiering  Knoppskyting fra eksisterende bedrifter  Bidra til utvikling av dagens bedrifter og nye forretningsområder  Se muligheter eksempelvis biprodukter som kan danne grunnlag for etablering  «Go local» Gjøre tjenester som i dag kjøpes eksternt lokale  Markedsføring av Steigen overfor potensielle tilflyttere og etablerere  Framme og markedsføre Steigen som en attraktiv plass å etablerer seg på  Evtl «lokalt jobbportal» og bistå tilflyttere med i jobbsøking til ektefelle/samboer  Infrastrukturprosjekter  Markedsføre Industri og næringsarealer med henblikk på tilflytting av bedrifter.

 Arbeidende styre  Kompetansesammensetningen skal gi daglig leder sparringspartnere på alle sentrale områder  Daglig leder som brenner for næringsutvikling og ønsker å være med å utvikle Steigen. Arbeidende Styre Kompetanseområder som bør dekkes: - Økonomi/Finansering - Innovasjonsledelse og næringsutvikling - Nettverk - Kommunal drift - Mentor - Prosjektledelse Daglig leder (100% stilling)

 Hoved forutsetninger  Driften avhengig av driftstøtte fra lokalt næringsliv og det offentlige  Kommunen kan bidra med en del av næringsetatens budsjett.  Fullfinansiert stilling til daglig leder  Alle etableringer behandles som egne prosjekter med egne finansieringsplaner  Forventede etableringskostnader 100 tNOK

 Næringsutviklingsmiljøet i Salten  Kunnskapsparken  Næringshagene  Inkubatorer  Næringslivet  Lokalt næringsliv  Næringsforum  Bransjeorganisasjoner (eks innenfor havbruk)  Offentlige virkemiddelapparat  Innovasjon Norge  Norgesvel  Forskningsrådet  Finansiering/Kapital  Innovasjon Norge  Investeringsselskaper (eks. Salten Invest)  Kommunens næringsfond  Evtl etablering av lokalt fond (Steigenfondet/Havbrukfondet??)  Såkorn finansering  Business Angels  Venture Kapital etc.

 Tidsplanen sikter på oppstart fra  Orientering til kommunestyret i August møtet.  Møter med næringslivet med henblikk på deltakelse og støtte.  Vurderes etter samtaler med det lokale næringsliv ett grunnlag for drift da frammes forslag til kommunestyret om etablering av selskapet og nedleggelse av næringsetaten.  Rekruttering av daglig leder.

 Rana utviklingsselskap  Bodøregionens utviklingsselskap (BRUS)  Helgeland inkubatoren

 Kom forslag/innspill til:  Mål for næringsutviklingsarbeidet i årene framover  Satsningsområder dere syntes kommunen bør satse på  Strategier som kommunen bør velge for å nå målene sine  Innspill til organisering av næringsarbeidet (Utviklingsselskapet)? Hver gruppe presenterer kort!